83% fericire
Analiza biometrica a fetei umane nu are doar scopul de identificare, ci si de analiza a expresiilor si astfel a emotiilor unei persoane intr-un anumit moment. Acum doi ani, un om de stiinta roman, Nicu Sebe, a condus o echipa a Universitatii din Amsterdam care a analizat zambetul misterios al Mona Lisei cu ajutorul unui soft creat special pentru identificarea emotiilor. Pentru acest lucru, Nicu a analizat mai intai biometrica faciala a zece portrete de femei realizate in aceeasi vreme cu celebrul tablou.
Rezultatul a fost ca Gioconda e 83% fericita, 9% dezgustata, 6% tematoare, 2% suparata si absolut deloc surprinsa. Oamenii de stiinta declarau pe atunci experimentul ca fiind deosebit de interesant, desi mai degraba amuzant decat academic.
Femeile iubesc dulciurile
Nu mai exista acum niciun dubiu. DA! Femeile iubesc dulciurile. Cercetatori olandezi au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat fetele a 300 de femei din sase tari europene diferite in timp ce mancau inghetata de vanilie, ciocolata, batoane din cereale, iaurt si mere. Rezultatele au fost categorice. La inghetata si ciocolata, majoritatea femeilor au arborat un zambet larg, semn al placerii generate de gustul deosebit. Vestea trista este ca mancarurile considerate sanatoase au fost mai putin apreciate.
De pilda, degustarea merelor a generat un procent de 87% de expresii neutre, iar italiencele si suedezele s-au dovedit chiar dezamagite in acest experiment. Nici iaurtul n-a fost prea iubit. 28% dintre europence au afisat expresii triste in timpul ingurgitarii alimentului. Rezultatul testului l-a determinat si pe gigantul producator de bunuri de larg consum Unilever sa faca propriile teste la consumul de inghetata. Compania i-a angajat pe Theo Gevers si Nicu Sebe dupa ce a aflat despre rezultatele experimentului lor cu zambetul Mona Lisei.
Unilever vrea sa determine daca intr-adevar inghetata ne face mai fericiti, dar si diferenta de intensitate a sentimentului daca in loc de ingredientele clasice, naturale din inghetata sunt folosite ingrediente dietetice.
Michael Jackson s-a speriat de politie
In curand vei putea sa-ti analizezi si tu emotiile online sau pe cele ale soacrei, ca sa descoperi cu adevarat daca te place. E tot opera Universitatii din Amsterdam care va lansa softul de recunoastere a emotiilor (ERS – Emotion Recognition Software) in curand, pe site-ul www.gladorsad.com.
Vei putea incarca pe site o fotografie, iar softul special, similar cu cel utilizat in testul cu femeile si dulciurile, va stabili gradul de emotie a expresiei faciale dupa sase criterii (sentimente) predeterminate: bucurie, tristete, frica, tristete, dezgust si impasibilitate. Olandezii au publicat deja pe site trei exemple cu rezultate dupa testarea unor poze de personalitati. Michael Jackson a fost speriat in proportie de 33,96% cand a fost retinut si fotografiat de politia americana. Ronaldinho e categoric fericit in poza lui, luata probabil de pe site-ul Barcelonei.