Joc
Semnatarul acestui articol seamana in proportie de 73% cu Einstein, iar daca si-ar fi lasat mustata, probabil ai fi crezut ca renumitul om de stiinta s-a reincarnat. E un test facut pe site-ul www.myheritage.com. Trebuie sa-ti faci un cont si apoi sa incarci o poza cu chipul tau.
Site-ul iti analizeaza automat fata si o compara cu cele ale celebritatilor. La final vei descoperi cu placere ca semeni cu cine stie ce diva sau dur de la Hollywood sau cu alte personalitati marcante.E bineinteles un site care te poate amuza sau iti creste brusc increderea in tine.
Nu te lasa sa dormi
Tehnologiile de analiza a fetei pot salva vietile soferilor care atipesc la volan sau ale celor care conduc dupa cateva beri. Nissan a facut recent o demonstratie cu noile tehnologii dezvoltate. Pe volan a fost instalata o camera video care monitorizeaza constant fata soferului si mimica acestuia. Daca sesizeaza ca ti s-au inchis ochii mai mult timp decat e normal, masina are grija sa te trezeasca: strange automat centura de siguranta, aprinde intermitent afisajul de pe bord si in cele din urma da drumul la sistemul audio din masina la volum maxim.
Sistemul de recunoastere a expresiei faciale este inca in stare de prototip, iar japonezii nu spun cand il vor implementa in automobilele de serie. Un alt sistem dezvoltat de Nissan si incorporat deja in unele modele este cel de monitorizare al comportamentului de pilotaj. Pe caroseria masinii sunt montate camere cu sisteme de recunoastere a imaginilor care citesc marcajul rutier si te avertizeaza astfel daca risti sa o iei pe „aratura".
Bancomatul ne va recunoaste
Specialistii vad viitorul acestor tehnologii si in domeniul bancar: identificarea fetei ar putea inlocui codul PIN la cardurile de credit. Fujitsu chiar produce pentru japonezi bancomate cu un sistem similar, de data asta de identificare dupa tiparul venelor de la incheietura mainii (www.frontech.fujitsu.com). Pana de curand, marea problema a identificarii fetei era ca softul putea fi pacalit: nu isi dadea seama daca in fata camerei foto/video se afla o poza sau o persoana in carne si oase. Cu alte cuvinte, daca cineva iti face o poza (si asta se poate intampla aproape oriunde si oricand) si apoi iti sterpeleste cardul bancar, ar putea scoate linistit toti banii din cont.
Oameni de stiinta de la Universitatea din Halmstad au rezolvat insa de curand problema cu un nou algoritm care detecteaza miscarea uniforma si in aceeasi directie deodata a tuturor punctelor de identificare a fetei, lucru care se intampla doar in cazul unei poze. Infractorii ar fi astfel obligati sa creeze mulaje tridimensionale ale fetei tale ca sa pacaleasca sistemul. „Nu e o chestie practica pentru hotul de rand", spune Michael Jones, cercetator al Mitsubishi Electric Research Laboratories.
Aplicatia comerciala
Americanii de la 3VR Security vand un soft de recunoastere a fetei capabil sa se conecteze la camerele de supraveghere ale unei companii si sa identifice astfel posibili intrusi sau posibile fraude. Directorul 3VR Security spune ca hotelurile si cateva agentii guvernamentale sunt interesate sa cumpere softul.
„Cu tehnologia 3VR, bancile ar putea sa economiseasca enorm de mult timp cu investigarea comportamentului fraudulos. Au aparut multe povesti care descriu negativ recunoasterea fetei, dar ei (3VR) au reusit sa gaseasca solutii la majoritatea problemelor", spune Jonathan Forrester, vicepresedinte al Alive Tech, un furnizor american de solutii de securitate.
Alte aplicatii ale identificarii biometrice si faciale gasesti din plin aici: http://perso.orange.fr/fingerchip/biometrics/applications.htm