Performanţă
Configurarea routerului s-a dovedit o acţiune foarte facilă care nu va da bătăi de cap nici chiar celor fără experienţă. Ghidul rapid de instalare din pachet indică toţi paşii necesari. Pentru teste am folosit aplicaţia FileZilla Server 0.9.25 şi clientul FileZilla 2.2.32. Am folosit un fişier de 700 MB pentru ca viteza de transfer să se stabilizeze. Trebuie precizat că testele de viteză sunt influenţate întotdeauna de hardware-ul folosit. Este general acceptat că atunci când routerul şi placa de reţea sunt produse de aceeaşi companie este posibil să se atingă cea mai mare viteză de transfer. Din nefericire nu am avut la dispoziţie N1 Wireless Notebook Card sau N1 Wireless USB Adapter de la Belkin. Am fost nevoiţi să folosim un adaptor Linksys WUSB300N care s-a dovedit foarte performant în alte teste.
Primul test a fost făcut în modul 802.11b/g pentru a vedea comportamentul router-ului faţă de majoritatea adaptoarelor incluse în portabilele actuale. La o distanţă de 3 m, în aceeaşi încăpere şi cu rază directă, viteza atinsă a fost de aproximativ 19 Mbps, valoare normală pentru un dispozitiv care doreşte să se în segmentul high end. La o distanţă de aproximativ 25 m, fără rază directă, dar pe acelaşi etaj, viteza maximă de transfer a scăzut la 5.4 Mbps, o performanţă mediocră, dar mai bună decât unele soluţii mai ieftine.
Am fost dezamăgiţi să descoperim că nu putem folosi modul 802.11n exclusiv, routerul permiţând doar modul mixt. Viteza atinsă la distanţa de 3 m a fost destul de mică cu adaptorul folosit. FileZilla s-a încăpăţânat să afişeze doar 51 Mbps. Pentru unii s-ar putea ca această valoare să fie suficientă, dar trebuie să amintim faptul că unele modele ale competiţiei se apropie şi chiar depăşesc pragul psihologic de 100 Mbps, viteză efectivă. La 25 m distanţă, viteza s-a redus la mai puţin de 20 Mbps, valoare mulţumitoare în comparaţie cu standardele b/g. Criptarea folosită pentru teste a fost WPA cu PSK.