Îmi place să citesc cărţi în formatul lor vechi de veacuri, să le ţin în mână şi să simt mirosul de hârtie nouă sau veche. Totuşi, recent, m-am aflat într-un alt oraş, iar după ce am terminat cartea pe care o aveam cu mine am simţit nevoia să încep alta. Apartamentul în care stăteam nu avea o bibliotecă, aşa că am intrat în Google Play Store pentru a vedea ce pot găsi. Am dat peste o carte SF gratuită, care mi-a atras atenţia după câteva pagini. Am descărcat-o pe telefon şi am început să o citesc. Mi-am dat seama că pe ecranul de 5,1 inchi al smartphone-ului experienţa nu este una tocmai plăcută, iar câteva ore de lectură mi-au afectat ochii, care mă usturau. Acela a fost momentul în care m-am gândit că nu ar strica să îmi cumpăr un e-book reader. Mi-a plăcut „Terminus Shift”, cartea de Chris Reher despre care am scris mai sus, aşa că am mai cumpărat trei titluri care fac parte dintr-o serie a autoarei canadiene. Tot ce îmi mai lipsea era dispozitivul potrivit pentru a mă bucura de ele.
S-a întâmplat ca la scurt timp după aceea să am ocazia să folosesc un e-book reader Bookeen. Nu mai auzisem până atunci de marca din Franţa. Am luat dispozitivul la teste şi pot să spun că am avut parte de o surpriză foarte plăcută. Modelul pe care l-am folosit este Cybook Muse FrontLight, cu ecran tactil, iluminare a ecranului şi conexiune Wi-Fi.
Cybook Muse are dimensiuni (155 x 116 x 8 mm) şi greutate (190 de grame) reduse, fiind uşor de ţinut cu o singură mână. Carcasa dispozitivului este realizată din plastic, iar forma este una confortabilă, deoarece pe partea din spate zonele laterale sunt înclinate uşor.
Astfel, spatele are forma unei piramide fără vârf. Pentru cei care doresc să protejeze e-book readerul, este disponibilă o husă din imitaţie de piele. La modelul testat aceasta are culoare portocalie, iar calitatea construcţiei este superioară.
Colţul din stânga jos al modelului Cybook Muse este tăiat, probabil pentru a le oferi un confort sporit celor care ţin dispozitivul în mâna stângă.
Pe partea din faţă, Cybook Muse are trei butoane fizice: câte unul în lateral şi altul în partea de jos. Cele două laterale schimbă pagina înainte sau înapoi atunci când sunt apăsate. Acest lucru este posibil şi prin apăsarea pe ecranul tactil în stanga sau dreapta paginilor. Poziţionarea butoanelor pentru pagini este excelentă, deoarece acelea sunt locurile unde se odihnesc degetele mari.
Butonul din partea de jos este cel pentru meniul general, dar despre acesta vom vorbi mai încolo. Butonul de On/Off, alb, este poziţionat pe marginea de jos, lângă portul micro-USB şi slotul pentru card micro-SD.
Ecranul e-ink Carta HD cu diagonală de 6 inchi este iluminat. Rezoluţia oferită este de 1024 x 758 pixeli (213 dpi), o valoare convenţională pentru aceste dispozitive. Densitatea pixelilor este mai mică decât la modelele avansate de la Kindle şi Kobo, unde ajunge la 260-300 dpi, dar nivelul oferit de acest model Bookeen este mai mult decât suficient.
Iluminarea este bazată pe LED-uri şi un film laminat de difuzie a luminii. Sunt 20 de nivele de luminozitate care pot fi alese de utilizator.
Reîmprospătarea ecranului se face automat la fiecare cinci pagini citite. Dacă doriţi ca textul afişat să arate tot timpul foarte curat, puteţi seta ca acest refresh să se facă la fiecare pagină. În acest caz, însă, creşte consumul de baterie.
Hardware excelent
Software fără bug-uri
Design reuşit cu butoane foarte bine plasate
Autonomie mare a bateriei
Suportă foarte multe formate pentru text şi imagini
Preţ atractiv
Magazinul online este aproape inutil în România
Tastatură înceată
Lipseşte suportul pentru formatul MOBI