Ecosistemul Apple este unul dintre cele mai închise de pe piaţă, accesoriile pentru iPhone rareori fiind compatibile cu alte dispozitive. Căştile wireless AirPods sunt însă bazate pe tehnologia Bluetooth, deci pot fi conectate fără probleme la orice alt dispozitiv, chiar dacă nu este produs de Apple. Desigur, compatibilitatea cu funcţii mai speciale, precum activarea Google Assistant este imposibilă din fabrică, însă din fericire, există acum o aplicaţie care facilitează comunicarea între căşti şi asistentul virtual de la Google.
Întrucât căştile Airpods nu au niciun buton pe suprafaţa lor, acestea nu pot transmite semnale pe care telefoanele cu Android să le recunoască direct. iPhone-urile pot recunoaşte diverse atingeri, care sunt înregistrate printr-un accelerometru integrat în căşti şi beneficiază de senzori pentru a detecta dacă sunt sau nu în urechile utilizatorului. Aplicaţia AirPodsForGA, disponibilă pe Google Play Store pentru orice smartphone cu Android, poate descifra comenzile tactile de pe AirPods şi le pot transforma în comenzi pe care sistemul de operare Google le poate înţelege.
Practic, aceeaşi acţiune pe care o foloseşti pe iPhone pentru a activa Siri este acum folosită pentru activarea Google Assistant. Desigur, fiind o soluţie neoficială, există câteva mici neajunsuri. Activarea asistentului Google cu ajutorul căştilor AirPods funcţionează fără probleme atunci când ecranul telefonului este blocat, însă nu şi dacă acesta este deblocat. Motivul este modul în care sistemul de operare Android gestionează butoanele multimedia, în cazul aplicaţiilor de redare, acţiunea fiind recunoscută drept play sau pauză.
Probabil că nu sunt foarte mulţi utilizatori de Android care au căşti AirPods, iar în viitor fanii Android probabil că vor apela la noile căşti Pixel Buds, însă pentru cei câţiva care se află în situaţia aceasta şi folosesc des Google Assistant, aplicaţia AirPodsForGA ar putea să asigure o experienţă de utilizare mai puţin frustrantă.