Software-ul oficial pentru Chromecast este la început şi, din această cauză, lipsesc unele funcţii importante pentru unii dintre noi. De exemplu, stream-ul filmelor stocate local. Dar, deşi nu există o funcţie special dedicată pentru asta, poţi foarte simplu să redai pe TV filme de pe calculator: faci drag&drop unui film într-un tab de Chrome şi foloseşti funcţia Cast this tab din extensia oficială.
Poţi chiar să trimiţi pe televizor întregul ecran, nu doar un tab, cu ajutorul extensiei oficiale pentru Chrome. Puţin ascunsă prin meniuri este funcţia Cast entire screen care chiar asta face: stream întregului ecran. Este o funcţie experimentală deocamdată şi suferă de o sacadare destul de deranjantă a imaginii.
Nu am avut nevoie până acum de când îl am dar este bine de ştiu că, în caz de necesitate, poţi reseta Chromecast la setările din fabrică. Şi o poţi face fie prin intermediul aplicaţiei oficiale, fie ţinând apăsat butonul fizic al dispozitivului timp de 25 de secunde. Da, 25 de secunde.
Chromecast este dependent de reţeaua wireless. Ceea ce, în mod normal, înseamnă că trebuie să ai un router funcţional la dispoziţie. Dar, pentru urgenţe şi doar pentru conţinut local, îl poţi folosi cu un simplu WiFi hotspot creat pe telefon (opţiunea se găseşte la setările pentru Tethering din Android).
Chromecast poate să pornească televizorul şi să să schimbe intrarea HDMI, fără să apelezi la telecomandă. Pentru asta trebuie să foloseşti alimentatorul din pachet (în loc să alimentezi prin USB de la televizor) şi să ai activată funcţia HDMI-CEC. Această opţiune se numeşte diferit, în funcţie de producător. De exemplu, cei care au televizoare Sony o vor regăsi sub denumirea Bravia Sync.
Aşadar, un mic media player HDMI, care costă aproximativ 200 de lei, cu ajutorul aplicaţiilor potrivite îţi transformă televizorul într-un smart TV care depăşeşte clişeele de marketing. Un smart TV asupra căruia ai control şi unde alegi conţinutul şi aplicaţiile preferate.
Este, din punctul meu de vedere, cel mai bun produs lansat de Google în ultimii ani. Iar cu update-urile aşteptate în viitor şi avalanşa de aplicaţii declanşată de permiterea accesului dezvoltatorilor la API-ul device-ului, are şanse mari să devină un accesoriu obligatoriu pentru milioane de oameni care consumă conţinut multimedia în mod frecvent şi, totodată, să dea o lovitură grea brandului şi producătorilor de smart TV-uri.