Ni se mai oferă însă încă ceva în plus: datorită sitemului "Monster’s IlluminEssence automated lighting systems", soft-ul telecomenzii permite cuplarea setărilor pentru diverse combinaţii într-un tot unitar. Ceva de genul: acţiunile de pornire a filmului de pe DVD, deschiderea televizorului, a sistemului Home Cinema şi reducerea intensităţii luminilor din camera respectivă sunt grupate, astfel că în momentul în care apăsăm pe butonul asociat acestei funcţii cele 4 acţiuni se produc simultan. Cu siguranţă astfel veţi impresiona orice musafir.
Totuşi, posibilitatea de customizare până la cel mai mic detaliu poate fi un chin pentru cei mai puţin pricepuţi, cu toate că producătorii se laudă cu o interfaţă simplă şi accesibilă. În realitate aşa este, pentru funcţiile de bază, dar în momentul în care vrem să realizăm diverse combinaţii între sisteme, lucrurile se pot complica destul de tare. Pentru configurare avem nevoie de un computer (pe care instalăm soft-ul necesar care vine în pachet) la care vom conecta telecomanda cu ajutorul cablului USB livrat. Organizarea se face pe camere: astfel, primul pas este să creăm o cameră nouă. Apoi, dintr-o serie cuprinzătoare de liste, vom alege dispozitivele pe care vrem să le comandăm, tipul lor, producătorul, modelul, etc. Apoi specificăm ce dispozitiv este legat la ce funcţie. Funcţiile pot fi cele de bază (Ascultă muzică, Porneşte DVD, Porneşte TV, etc) sau unele predefinite, ce pot avea şi rolul de control al luminilor. În final setăm ce tastă este asociată cărei funcţii şi sincronizăm munca de pe computer cu telecomanda. Dificil nu? E destul de uşor să vă pierdeţi în multitudinea de opţiuni cum am mai zis, dar cu puţin exerciţiu lucrurile se aranjează. Desigur, cu cât vom adăuga mai multe camere, dipozitive, funcţii şi combinaţii între acestea lucrurile vor deveni şi mai ambigue, şi mai greu de descâlcit.
Ca aspect, Monster Cable 300 este puţin bizară. Avem o multitudine de butoane, un ecran LCD (128×160 px) central ce poate afişa maxim 8 funcţii simultan şi nişte dimensiuni destul de generoase: 205 (L) x 61 (W) x 19 (H) mm şi 170 g. Astfel, telecomanda este ceva mai voluminoasă decât produsele concurenţei, însă oferă şi mai multe opţiuni utilizatorilor. Bateria pe bază de Li-Ion are o durată de viaţă bună, şi se încarcă foarte lejer prin intermediul dock-ului cu care este livrată comanda.
Monster Cable 300 este o jucărie cel puţin interesantă. Desigur, pentru unii oameni ar fi şi folositoare, însă ea se adresează celor cu adevărat pretenţioşi şi mai ales celor pentru care banii nu reprezintă o problemă. Şi aceasta deoarece preţul telecomenzii este unul deloc mic, 600 $. Adăugaţi şi consturile accesoriilor necesare (Omnilink-uri, intrerupătoare, etc) şi suma va creşte considerabil. Dar precum am zis, ce nu face omul pentru comoditate şi pentru a ţine pasul cu tendinţele actuale…
Omul secolului XX a devenit din ce în ce mai comod. Tehnologia tot mai avansată îl ajută şi ea, deşi nu sunt sigur că este tocmai bine să fii astfel. Un exemplu este şi noua telecomandă universală Monster Cable 300 care ştie să facă cam orice îţi trece prin cap, putând controla orice dispozitiv electronic aveţi prin casă.
Prima astfel de telecomandă universală a fost dezvoltată de Logitech sub numele de Harmony, şi plecând de la aceasta mulţi alţi producători au încercat să introducă pe piaţă modele concurente superioare. Monster Cable 300 pare să fie la ora actuală vârful de gamă în domeniu.
Conectarea cu diversele dispozitive se face prin IR (infrared) şi RF (radio frequency). Astfel, puteţi controla un aparat din dormitorul aflat la etaj stând în bucătăria de la parter spre exemplu. Pentru aceasta însă este nevoie ca în dormitor să montăm o jucărie numită Omnilink, un device care primeşte comenzi prin semnale radio şi le transformă în semnale IR recunoscute de dispozitivele electronice.
De avem nevoie de Omnilink? Explicaţia e simplă: undele radio pot trece prin pereţi dar nu sunt citite de receivere, pe când undele IR nu pot trece prin pereţi şi sunt acceptate de receivere, astfel Omnilink-ul fiind un mijloc de a împăca într-un fel "capra cu varza". O singură telecomandă poate comanda până la 5 astfel de dispozitive, deci până la maxim 5 camere, mai mult decât destul pentru o casă obişnuită. Şi cum fiecare Omnilink poate comanda la rândul său maxim 8 dispozitive, rezultatul este simplu: cu Monster Cable 300 vom putea "stăpâni" 40 de echipamente. Totuşi cine are atâtea în casă? Probabil foarte foarte puţini. Ei, cât despre cei care au mai multe, săracii de ei vor fi nevoiţi să îşi achiziţioneze două telecomenzi…
Şi pe lângă sistemele electronice obişnuite, puteţi avea control deplin asupra luminilor din locuinţă, prin intermediul aceloraşi unde radio. Este nevoie totuşi ca întrerupătoarele şi reostatele obişnuite să fie înlocuite cu unele speciale, care pot fi controlate automat de telecomandă dar şi manual. Monster Cable 300 poate avea în "subordine" până la 200 astfel de dispozitive, fapt ce ne permite un control foarte complex asupra sistemului de iluminat. Totuşi preţul întrerupătoarelor şi reostatelor necesare este unul foarte mare, cam 100$ bucata…