Zgomotul este un factor de stres major mai ales pentru locuitorii marilor metropole. Acesta este prezent pretutindeni şi ne deranjează, fie că este alarma unei maşini care sună în noapte sau „doar” boom-ul sonic produs de un avion care depăşeste bariera sunetului. Pe viitor însă nu ne vom mai face probleme din cauza larmei externe, pentru că vom avea la dispoziţie ferestre capabile să reducă nivelul sunetului care pătrunde în incintele protejate de ele.
O echipă de cercetători germani, în frunte cu Thimo Bein, dezvoltă această tehnologie în vederea folosirii ei la scară largă. Conceptul dezvoltat de ei combate sunetul folosind propriile arme: vibraţiile. În momentul în care undele sonore vin în contact cu suprafaţa unei ferestre, aceasta începe să vibreze. Astfel, zgomotul pătrunde cu uşurinţă în interiorul locuinţei.
Sistemul dezvoltat de germani foloseşte o serie de petice piezo electrice încastrate în suprafaţa sticlei, care emit vibraţii în momentul în care un semnal electric trece prin ele. Acestea sunt conectate la un computer central prin intermediul unor fire. Când fereastra începe să vibreze, datorită zgomotului exterior, peticele detectează mişcarea şi trimit informaţii spre unitatea centrală. Aceasta le procesează şi trimite apoi spre fiecare unitate câte un semnal electric, cu scopul de a produce vibraţii care să le atenueze pe cele existente iniţial. Operaţiunea are loc în doar câteva fracţiuni de secundă.
Sistemul pare foarte interesant, dar multe piedici stau încă în calea punerii sale în practică la scară largă. Un software specializat performant pentru unitatea centrală, un material transparent pentru confecţionarea peticelor sau o modalitate de a reduce mult costurile de producţie, care sunt momentan exorbitante, sunt doar câteva dintre acestea.
În câţiva ani însă, tehnologia va fi perfectată, şi aeroporturile, marile sedii de firme amplasate central sau gările, precum şi alte instituţii situate în medii zgomotoase, vor profita din plin de avantajele oferite de ferestrele capabile să reducă nivelul zgomotului care pătrunde în incintă.