Dyson Ontrac Review: când stilul eclipsează substanța

03.09.2024
Dyson Ontrac Review: când stilul eclipsează substanța
Foto: Dyson

Să facem un exercițiu simplu: care este primul lucru ce vă vine în minte atunci când auziți numele producătorului Dyson? Probabil că aspiratoare. Sau uscătoare de mâini. Și nu este nicio rușine în asta: Dyson si-a clădit, ani la rândul, un renume în aceste domenii, devenind unul dintre cei mai performanți și stimați fabricanți de astfel de dispozitive. Totusi, Dyson și-a încercat norocul și în domeniul căștilor audio cu modelul Zone, dotat și cu un purificator de aer, despre care cu cât mai puțin discutăm, cu atât mai bine. Totuși, compania nu a renunțat și a investit experiența acumulată cu ocazia “experimentului” Zone într-o nouă pereche de căști, mult mai bine gândită de această dată: Dyson Ontrac.

Dyson Ontrac

Stil

Totusi, și Ontrac vine cu propriul “as din mâneca”: posibilitatea ca utilizatorul să-și personalizeze căștile, la nivel vizual. Astfel, atât pernuțele cupelor, cât și căpăcelele de pe fața exterioară a cupelor, pot fi schimbate, permițând astfel proprietarului să-și asorteze căștile vestimentației purtate sau, pur si simplu, șă-și adapteze perechea de Ontrac propriului stil.

Procesul de a demonta cupele sau căpăcelele existente și de a le înlocui cu altele este foarte simplu și nu necesită vreo cunoștință sau pregătire tehnică, oricine având astfel posibilitatea de a-și personaliza aceste căști. Cu condiția de a deține cei 259,99 lei pe care Dyson îi cere pe o pereche de pernuțe suplimentare sau căpăcele externe. Lăsând aspectul vizual la o parte, faptul că poți schimba atât de ușor pernuțele cupelor se poate dovedi extrem de util după o perioadă îndelungată de utilizare, atunci când nu vei fi nevoit să cauți disperat după pernuțe compatibile cu căștile tale, ci vei avea la dispoziție direct soluția oficială.

Dyson Ontrac

De asemenea, design-ul “industrial” al căștilor Dyson Ontrac ar putea fi judecat drept extravagant, însă, personal, îl consider unul dintre cele confortabile dintre perechile de căști on-ear pe care am avut ocazia să le încerc. Pernuțele sunt acoperite cu un material textil foarte plăcut la atingere și stau aproape perfect pe cap. De altfel, izolarea fonică pasivă este atât de bună încât nu prea am mai văzut rostul funcției ANC (active noise cancelling).

Nu în ultimul rând, doi dintre cei trei “bureți” care asigură susținerea căștilor pe cap sunt dotați cu baterii suplimentare, Dyson lăudându-se cu o autonomie de 55 de ore per încărcare, aproape dublă față de concurență. Ce-i drept, pe parcursul procesului de testare, de aproape două săptămâni, nu am avut nevoie să mai încarc aceste căști decât o singură dată, la început (cablul de încărcare cu mufe USB Type-C este inclus în pachet).

Dyson Ontrac

Tot în pachet se regăsește și husa de protecție Slimline Ontrac, un soi de combinație dintre o carcasă de protecție clasică pentru astfel de căști și “portofelul” utilizat de Apple pentru AirPods Max. Practic, avem de-a face cu două suprafețe cauciucate, de dimensiunile căștilor Ontrac pliate, unite între ele cu ajutorul unui soi de material elastic. Mult mai ok decât ce oferă Apple la AirPods Max și ușor de transportat, însă fără nivelul de protecție oferit de o carcasă convențională.

Dyson Ontrac

Substanță

Lăsând la o parte prezentare vizuală arătoasă, Dyson Ontrac sunt, până la urmă, căști audio, deci cel mai mult contează cum se aud. Iar la acest capitol nu pot spune ca am rămas foarte impresionat: lipsește dinamica și mai ales nivelul de volum al altor concurenți plasați în aceeași gamă de preț, cum ar fi Sonos Ace. Cu un pic de corecție EQ, poți spune că Ontrac se aud decent, însă nu suficient de bine pentru prețul pe care Dyson îl cere pentru aceste căști, în jur de 2500 lei.

Nu ajută nici faptul că, pe lângă clasicele SBC și AAC, Dyson oferă suport doar pentru codec-ul lossless LHDC, care nu este compatibil nici cu telefoanele iPhone și nici cu cele de la Samsung. Dacă este să luăm în calcul ce cotă de piață combinată au Apple si Samsung în privința vânzărilor de smartphone-uri, ajungi la concluzia că Dyson Ontrac nu funcționează la potențialul maxim cu mai bine de jumătate din terminalele inteligente disponibile în Europa.

După cum aminteam mai devreme, poți îmbunătăți considerabil experiența de audiție cu aceste căști dacă apelezi la o corecție de EQ. Pentru asta, ai nevoie de aplicația dedicată MyDyson, disponibilă atât în App Store (iPhone), cât și în Google Play Store (Android). Aceasta arată destul de bine, are un design plăcut, acoperă majoritatea funcțiilor utile, însă are două mari minusuri: impune neapărat crearea unui cont Dyson dacă dorești să-i atașezi un dispozitiv al companiei (inclusiv aceste căști) și îți afișează și un avertisment conform căruia „dispozitivul Dyson atașat acestui cont nu va mai putea fi folosit pe un altul”.

Dyson Ontrac

Descurajant, mai ales pentru cine ar dori să-și împrumute sau, mai târziu, chiar să-și vândă căștile. Ce-i drept, din curiozitate, am conectat căștile Dyson Ontrac și la alt telefon și au funcționat fără probleme, deci nu știu în ce măsură avertismentul afișat de aplicație este real sau nu. Cert este însă că nu am fost prea încântat de necesitatea de a crea un cont pentru a folosi MyDyson, acest pas nefiind impus de niciun alt producător de căști din câți am testat până acum (nici măcar de Sonos). De asemenea, opțiunile de EQ oferite de această aplicație mi se par foarte limitate, cu doar trei preset-uri: Enhanced, Bass Boost și Neutral (dintre care doar pe primele două le găsesc utile). Din nou, cam puțin pentru niște căști Bluetooth situate în categoria de preț premium.

În privința controlării materialului audio redat, Dyson a ales calea de mijloc: pe cupa dreaptă există un mini-joystick cu ajutorul căruia poți ridica/coborî volumul, poți avansa/reveni la viitorul/precedentul track sau poți pune pauză și reporni redarea. Funcționează foarte bine și oferă un feedback tactil greu de egalat de soluțiile bazate pe suprafețe sensibile la atingere. Tocmai de aceea este relativ greu de înțeles modul ales de Dyson pentru a comuta între modurile ANC ale căștilor (pornit, transparency sau oprit), cu un double tap pe exteriorul cupei. De cele mai multe ori, acesta nu este înregistrat corect și necesită să apeși destul de violent, lucru deloc plăcut atunci când porți aceste căști.

Dyson Ontrac

Concluzie

Am apreciat foarte mult design-ul, posibilitățile de personalizare și, în general, ce ține de porțiunea vizuală ale acestor căști Ontrac de la Dyson. Totuși, atunci când vine vorba de căști audio, primează calitatea redării, iar, la acest capitol, Dyson mai are încă de lucru, mai ales daca intenționează să concureze în acest segment premium, unde concurența este foarte acerbă. Dacă aplicația MyDyson va fi îmbogățită cu un EQ mai permisiv, iar prețul căștilor adus la un nivel mai accesibil, Ontrac ar putea deveni o opțiune atractivă și competitivă în fața soluțiilor similare oferite de producătorii cu mai multă experiență în domeniul audio.

Părţi pozitive

· aspect vizual atractiv, cu linii de design „industriale”
· posibilități de personalizare avansate, cu pernuțe și căpăcele interschimbabile
· durata de viață a bateriei, aproape dublă față de alte soluții concurente

Părţi negative

· calitatea redării audio și volumul maxim nu sunt la nivelul altor concurenți
· aplicația MyDyson necesită cont pentru a putea fi utilizată
· doar trei preset-uri pentru EQ

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult