Pe lângă propria pereche de ochelari Google Glass şi platforma software Android Wear, Google experimentează şi cu alte tehnologii care ar putea fi integrate într-o bună zi în accesoriile inteligente. Una dintre cele mai recente creaţii este o lentilă de contact care, dacă nu poate fi considerată un produs „inteligent” deoarece nu are propria sa platformă de procesare, promite să îmbunătăţească modul în care utilizăm alte produse.
Depus în 2012, brevetul depus de Google descrie o lentilă de contact care încorporează un sistem complex de senzori şi permite controlul accesoriilor la care este conectată. Conform datelor ataşate la acest brevet, lentila de contact foloseşte un circuit electric circular care uneşte mai multe tipuri de senzori, cum ar fi cei de presiune, lumină, temperatură sau conductivitate. Acest circuit este poziţionat undeva către marginea lentilei, neobstrucţionând astfel vederea utilizatorului.
Cu ajutorul acestor senzori, Google a imaginat un sistem de control cu precizie ridicată care poate detecta clipitul din ochi şi poate face diferenţă între mişcările involuntare ale pleoapelor şi o închidere conştientă a acestora. Acest ansamblu de senzori poate deveni astfel un sistem de control pentru alte accesorii inteligente sau echipamente electronice, începând cu faimoşii Google Glass şi terminând cu un smartphone sau televizor. Unele telefoane mobile sau ochelarii Google Glass folosesc un sistem software pentru detecţia clipitului din ochi, însă sistemul prezentat promite o acurateţe mai mare şi mai puţine declanşări accidentale.
Sursele posibile de alimentare pentru această lentilă de contact sunt multiple: o baterie de mici dimensiuni, un condensator, unde radio, un termocuplu şi chiar un sistem mecanic. Acest produs nu este primul care încearcă să îmbogăţească lentilele de contact cu funcţii noi. La începutul acestui an, Google a prezentat o lentilă de contact cu specific medical care încorporează senzori pentru supravegherea evoluţiei diabetului.