Google Pixel Buds Pro 2 Review: „oul” cu surprize

21.10.2024
Google Pixel Buds Pro 2 Review: „oul” cu surprize
Foto: Google

Unul dintre avantajele majore ale sosirii oficiale pe piața din România a terminalelor Pixel de la Google este și disponibilitatea locală a accesoriilor lansate sub acest branding. Cum ar fi căștile true wireless Google Pixel Buds Pro 2, lansate alături de gama Pixel 9. Iar primul semn că avem de-a face cu un produs cu adevărat premium este prețul acestor căști, disponibile în acest moment la sume între 1200 și 1300 lei, rivalizând produsele echivalente de la Apple din acest punct de vedere.

Pixel Buds Pro 2

Prima impresie

Experiența de unboxing și primul contact cu Google Pixel Buds Pro 2 reflectă, într-o oarecare măsură, așteptările generate de un asemenea preț. Căștile sunt livrate într-o cutiuță de păstrare și încărcare cu un design deosebit, asemănător cu un ou aplatizat, suficient de grea pentru a da sentimentul de rezistență și produs de calitate, bine asamblat, dar și de compactă pentru a putea fi purtată în orice buzunar.

Mai puțin entuziasmantă este lipsa includerii unui cablu de încărcare în pachetul căștilor, însă, în epoca în care producătorii de telefoane au început să renunțe la încărcătoarele acestora din cutie, nu mai pot blama atât de tare omiterea unui simplu cablu. Mai ales având în vedere că încărcarea căștilor se realizează fie prin USB-C (deci, mai mult ca sigur, deja aveți un asemenea încărcător prin casă), fie wireless. Tot în cutie se regăsesc și pernuțe suplimentare de silicon de diferite mărimi, pentru a asigura o purtare cât mai comodă și un sunet mai bun, indiferent de dimensiunile urechilor posesorului.

Pixel Buds Pro 2

Și, dacă tot am asemănat carcasa căștilor cu un ou, putem merge și mai departe cu această comparație, cutiuța de față fiind un veritabil „Kinder cu surprize”, acestea fiind reprezentate de cele două buds, de dimensiuni reduse în comparație cu alte căști similare de pe piață. Chiar am rămas surprins de cât de micuțe și elegante sunt aceste căști, dar și de faptul că abia le simți atunci când sunt plasate în urechi.

Un alt punct care impresionează și de care și alți producători ar trebui să țină seama este procesul de conectare a căștilor la telefon. Ajunge sa deschizi căpăcelul cutiei, iar un prompt apare pe ecranul smartphone-ului, îndemnând utilizatorul să conecteze căștile la propriul dispozitiv. Apoi ești informat că aplicația Pixel Buds este necesară pentru a le folosi la adevăratul potențial și invitat să o instalezi. Totul rapid, într-un proces coerent și simplu de urmărit, fără accesări ale meniurilor de setări sau Bluetooth.

Pixel Buds Pro 2

Un produs de calitate, cu neajunsurile sale

Și totuși, având în vedere design-ul minimalist al buds-urilor Pixel Pro 2 de la Google, apare și inevitabila întrebare: „cum se aud?”. Neașteptat de bine aș zice, cu un sunet „rotund”, plăcut în toate plajele de frecvențe, fără sa exceleze în ceea ce privește bass-ul, spre exemplu. Nu mă înțelegeți greșit, bass-ul nu lipsește, se simte, însă nu la fel de puternic ca în cazurile altor căști similare (cum ar fi Moto Buds+, cu profilul EQ de bass activat), însă bine integrat în “rezultatul” auditiv al Pixel Buds Pro 2. De asemenea, spre deosebire de alte alternative, la care a trebuit să „meșteresc” prin setările EQ pentru a obține sunetul vizat, la modelul Google EQ-ul implicit s-a dovedit a fi mai mult decât mulțumitor.

Reîntorcându-ne la design, pe parcursul procesului de testare am întâmpinat și două defecte, nu neapărat foarte deranjante, însă de care, mai mult ca sigur, te poți lovi. În primul rând, fără mare efort, poți plasa căștile „invers” în carcasa de încărcare. Din fericire, aceasta nu se va închide în acest mod, dar un astfel de inconvenient nu ar trebui să-și facă apariția la un produs de o asemenea calitate. Al doilea neajuns este legat de utilizarea în condiții de mișcare prelungită, cum ar fi sesiuni lungi de mers, alergat sau chiar exerciții fizice: dacă nu sunt fixate bine, căștile riscă să-și schimbe ușor poziția în ureche, pierzându-se din frecvențe și din eficiența efectului de noise cancelling. Spuneam mai devreme că abia simți căștile în urechi, însă vei auzi imediat când sunetul se degradează.

Pixel Buds Pro 2

Totuși, acest ultimul impediment a putut fi rezolvat schimbând capetele de silicon cu unele de dimensiuni mai mari, asigurând astfel o stabilitate mai bună a căștilor în urechi și menținerea continuă a calității redării audio. Din păcate, aplicația Pixel Buds, în setup-ul inițial, nu detectează această problemă, indicând că și capetele montate implicit pe căști sunt potrivite și nu au „leaks”. Este bine totuși că soluția se regăsește tot în pachetul livrat de producător.

Și pentru că tot am readus vorba despre aplicație, aceasta înglobează funcțiile uzuale pe care le regăsim la un astfel de dispozitiv, cu posibilitatea de a activa sau dezactiva modurile de anulare a zgomotului sau transparency, ajustarea EQ-ului (atât manuală, cât și prin intermediul unor preset-uri), update-urile de firmware, personalizarea funcțiilor bazate pe gesturi sau apăsări pe suprafețele touch incluse, conectarea la mai multe device-uri, precum și o secțiune Hearing Wellness, care monitorizează și avertizează în privința nivelurilor de volum. Totul într-o interfață funcțională, dar și cu un design coerent.

Pixel Buds Pro 2

Și pentru că tot a venit vorba despre nivelurile maxime de volum, acestea sunt mulțumitoare. Într-adevăr, alte căști se aud mai tare, însă, după părerea mea, un ascultător care preferă volumul de redare foarte ridicat, este că Pixel Buds Pro 2 se descurcă onorabil la acest capitol. Dezamăgitor însă, pentru un produs care poarta sufixul Pro în denumire, este suportul limitat pentru codec-uri, căștile Pixel oferind compatibilitate cu SBC și AAC, lipsind opțiunile lossless sau hires. Pentru majoritatea covârșitoare a publicului, care ascultă muzică de pe Spotify, YouTube Music sau Apple Music, este absolut suficient.

Satisfăcătoare este și durata de viață a bateriilor incluse în căștile propriu-zise, precum și în cutiuța de încărcare. Google se laudă cu până la 12 ore de redare continuă doar în căști (cu funcția ANC dezactivată) și până la 48 de ore cu tot cu rezerva din carcasă. Ce vă pot spune este că, după încărcarea inițială, n-am mai avut nevoie să alimentez suplimentar Pixel Buds Pro 2 pe parcursul perioadei de testare, care a depășit două săptămâni de utilizare obișnuită.

În privința apelurilor telefonice și a anulării active a zgomotului, Pixel Buds Pro 2 s-au descurcat mai mult decât onorabil: interlocutorii nu s-au plâns de calitatea convorbirilor, iar sunetele nedorite de metrou, tramvai sau tren au fost, în mare parte, atenuate. Un lucru pe care nu-l apreciez neapărat este utilizarea de suprafețe sensibile la atingere pentru comenzi, în dauna butoanelor clasice. Chiar dacă sunt folosiți niște senzori de calitate, iar fiecare comandă este acompaniată de un sunet clar redat în căști, tot se întâmplă să ai parte de atingeri accidentale sau de „clicuri duble” nedorite.

Pixel Buds Pro 2

Concluzie

La final, personal am fost mulțumit de Google Pixel Buds Pro 2. În primul rând, calitatea audio mi s-a părut bună, echilibrată, fără exagerări și nevoia de ajustări ale EQ-ului. De asemenea, mi-a plăcut design-ul și construcția carcasei și a buds-urilor propriu-zise, compacte și comode. Nu în ultimul rând, aplicația coerentă și bateria decentă reprezintă alte argumente în favoarea acestor căști.

De cealaltă parte, cei de la Google trebuie trași un pic de urechi în legătură cu absența unor codec-uri avansate de pe niște căști care se vor premium, cu un preț pe măsură. Iar când vine vorba de preț, nu pot să nu remarc că este cam ridicat, existând alternative comparabile din punct de vedere calitativ chiar și la jumătate din banii ceruți pe Pixel Buds Pro 2. Așadar, noile căști Google merită, însă așteptați o eventuală ieftinire sau o promoție de nerefuzat.

Părţi pozitive

· design și construcție premium
· calitate audio surprinzător de bună
· ANC și transparency de calitate
· instalare ușoară și aplicație bine realizată
· baterie solidă

Părţi negative

· lipsa suportului pentru codec-uri mai performante
· eterna problemă a suprafețelor sensibile la atingere: comenzi accidentale
· prețul cam piperat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult