Hi-Fi Arena, expoziţia de echipamente Hi-Fi ce are loc zilele acestea la hotelul Radisson SAS din capitală, reuneşte nume consacrate în domeniu. Ieri vă spuneam de prezenţa unor linii profesionale de excepţie, de la producători care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Cred că nu e om care să nu fi auzit de Sony, Pioneer, Panasonic sau Yamaha. Alături de aceşti monştri sacri ai industriei electronice, am văzut Bang & Olufsen – nu mai puţin cunscuţi dar cu siguranţă exclusivişti. Încep această prezentare prin a spune câte ceva despre ce am văzut la B & O, iar apoi voi trage o linie sub care voi menţiona costul – o sumă ce în actuala perioadă cu greu va putea fi agreată pentru o asemenea investiţie.
Bang & Olufsen
La Bang & Olufsen există o filosofie pe care puţine companii şi-o permit şi o zic tare şi răspicat. Aici nu există compromisuri, tot ce a fost, este şi va fi şlefuit de mâna danezilor are o calitate excepţională şi o durată de viaţă ce o depăşeşte cu mult pe cea a unui om să spunem longeviv: 100 de ani! De investiţia făcută astăzi ar putea să se bucure până şi stră-strănepoţii tăi. Este adevărat că la cum evoluează tehnologia, peste un secol achiziţia ta o să fie numai bună de expus la un muzeu de antichităţi. Dar să nu deviem de la subiect şi să vedem cu ce se laudă nordicii.
Într-o cameră, fie ea de vilă, apartament sau garsionieră, spaţiul reprezintă un factor de confort deosebit. Cred că nimănui nu-i face plăcere să locuiască într-un loc înghesuit, chiar dacă este ocupat de echipamente high tech. B & O ne propune un mobilier modern, în care se ascunde o plasmă uriaşă de 50” (Beo Vision 9) ce se conformează “filosofiei” Bang în ceea ce priveşte calitatea şi fiabilitatea. Nu ar fi fost posibil fără prezenţa unei tehnologii deosebite, denumită Automatic Color Management (ACM). La fiecare 100 de ore de funcţionare o cameră motorizată coboară din partea superioară a ecranului şi citeşte temperatura culorilor din display-ul plasmei. În urma acestei testări, parametrii de funcţionare ai ecranului sunt reajustaţi astfel încât culorile să nu devină şterse. Astfel, procesul de îmbătrânire al plasmei este amânat pe termen indefinit.
Alături de plasmă, am avut ocazia să admir Beo Sound 5, o “capodoperă digitală a muzicii”, după spusele danezilor. Nici nu ştiu cum să-i zic exact, un sistem audio cu adevărat inteligent, mulţumită tehnologiei MOTS (More at the same). MOTS este un sistem de algoritmi creat pentru Beo Sound 5, care îţi oferă acces la colecţia de muzică şi, în acelaşi timp, în funcţie de ritmul pe care melodia aleasă îl are, afişează pe ecran melodiile similare ca ritm şi tonalitate. Spaţiul de stocare este de 500 GB.
Nu în ultimul rând, totul poate fi controlat în casă cu ajutorul telecomenzii Beo 5, inclusiv lumini, uşi electrice, jaluzele şi alte echipamente electronice. Asta se numeşte Beo Living – echipamente hi-tech, toate controlabile de la un singur “pupitru”. Preţul plasmei este de aproape 20.000 de Euro, iar întregul sistem “Beo Living” ajunge undeva la 70.000 de Euro. În preţ este inclus şi proiectorul HD, primul special conceput pentru Beo Living.
Sony
Sony ne-a arătat încă o dată ce înseamnă să trăieşti pe picior mare. Am admirat câteva LCD-uri, OLED TV-ul care de altfel a fost prezent şi la CERF, dar am avut şi ocazia să văd în premieră playerele Blu-ray Sony BDP-S550 şi BDP-S350. Acestea, pe lângă funcţiile specifice, se pot conecta la Internet şi îţi permit tot felul de activităţi aferente, cum ar fi postarea de articole pe blog.
O altă noutate de la Sony este sistemul home theatre BRAVIA DAV-F200 cu 2.1 canale, HDMI, USB şi 1080p upscaling (creşterea rezoluţiei). Sistemul are un design deosebit şi oferă cea mai nouă tehnologie de sunet surround, fără a umple camera cu boxe. Tot la Sony am descoperit nişte frumuseţi.
Yamaha
Nu ştiu sigur dacă sunetul High-Fidelity a fost inventat de către Yamaha, dar compania niponă a fost cea care a comercializat primul pick-up Hi-Fi, în 1954. În 2008, la Hi-Fi Arena, pe lângă clasicele incinte acustice, receivere şi amplificatoare de sunet, Yamaha a prezentat noul proiector de sunet Surround: Yamaha Sound Projector. Practic cu o singură boxă, se creează o spaţialitate a sunetului specifică sistemelor surround. Setările permit ajustarea distanţei, a unghiului de propagare a sunetului, zona de focalizare şi multe alte reglaje complexe care dacă sunt făcute corespunzător te uimesc şi scutesc de achiziţia unui sistem cu multe fire şi sateliţi, dar şi de o sumă consistentă – aproximativ 3800 RON. Dezavantajul utilizării unui astfel de proiector sonor este că efectele se resimt doar într-un punct fix şi acela destul de restrâns (cam un loc de un scaun).
Bose
Bose a prezentat o soluţie interesantă pentru cei care vor să se delecteze pe ritmurile favorite în curte sau în grădină, fără să scoată Kashtan-ul din sufragerie. Este atât de simplu, însă la prima vedere mulţi nu au ştiut ce reprezintă obiectele din imaginea de mai jos. Ei bine, sunt nişte boxe special construite pentru a fi amplasate în spaţii deschise (grădină, spre exemplu). Pot fi chiar şi îngropate în pământ pe jumătate, fără să fie nevoie să pavezi zona sau să le protejezi în vreun fel anume. Boxele de exterior, alături de celelalte echipamente Bose, folosesc tehnologia Bose link ce permite interconectarea produselor compatibile şi extinderea sistemului audio în până la 14 încăperi.
Boxele Fatboy – gadgetul anului
Aduse de Pimex în premieră, aceste boxe m-au uimit prin înalta calitate a sunetului. La Hi-Fi Arena, au răsunat conectate la un amplificator pe lămpi şi un pick-up modern. Datorită designului şi calităţii audio fără cusur, boxele Fatboy au fost desemnate “Gadget of the Year”. Tot la Pimex am făcut cunoştinţă cu cel mai rezistent telefon din lume – Sonim XP1 şi cu un telefon cu design aparte – Neo, produs în Dubai.
ROMAUDIOVIDEO
Romaudiovideo a prezentat o idee de “Casă inteligentă” gândită de către Digilinx, similară cu Beo Living (B & O). Toate echipamentele electronice din casă pot fi conectate la acest sistem, iar astfel tu vei beneficia de un control universal, de la un singur pupitru. vei putea controla totul de la lumini şi climatizare, la sistemele audio-video şi aparatura de securitate.
Orice tip de echipament tehnic poate fi automatizat şi pus la dispoziţie sub forma unor controllere sau switchere care să iţi ofere o utilizare facilă. Vei putea face orice modificare şi de pe calculatorul personal prin intermediul Internetului. Pentru a-ţi facilita utilizarea, foloseşte meniul intuitiv al panoului de control – este cât se poate de facil, nu ai nevoie de cunoştinţe suplimentare pentru a reuşi să-ţi configurezi casa exact aşa cum îţi doreşti.
Alte noutăţi la Hi-Fi Arena
Nu am putut cuprinde toate companiile şi produsele prezente la Hi-Fi Arena, dar cred că am reuşit să le evidenţiez pe cele mai interesante. Mai mult imagini găseşti în galeria foto ataşată articolului. Dar dacă vrei să vezi şi să auzi totul la nivel Hi-Fi, cel mai indicat este să vizitezi arena – mai ai timp până pe 16 noiembrie inclusiv.