Căștile FreeBuds 5i m-au surprins la începutul acestui an, cu capabilități foarte bune la un preț accesibil. La acel moment chiar mă întrebam de ce se mai vând și căști semnificativ mai scumpe, inclusiv de la HUAWEI, întrucât acelea ofereau cam tot ceea ce ai putea avea nevoie pentru ascultare de muzică pe telefon. Nu am luat atunci în considerare faptul că există utilizatori care nu pot folosi confortabil căști intrauriculare, iar FreeBuds 5 doresc să rezolve această „gaură” în portofoliul companiei, oferind toate funcțiile de bază și chiar și câteva extra, într-un pachet mai confortabil.
FreeBuds 5 mi-au atras atenția încă din primele momente în care le-am văzut, asta pentru că au o formă neobișnuită. Spre diferență de FreeBuds 3 sau 4, care adoptau design-ul clasic de căști cu „codiță”, similare cu AirPods de la Apple, FreeBuds 5 schimbă puțin acest design. HUAWEI pare că a încercat în special să realizeze un design elegant, care să fie și foarte confortabil în utilizare. HUAWEI spune că forma a fost aleasă special pentru a se potrivi cât mai bine în urechile tuturor utilizatorilor. Nu sunt sigur că așa va fi în cazul tuturor, dar cel puțin în urechile mele, căștile s-au potrivit perfect.
Cutia de încărcare are o formă ovală, parcă similară cu cea a unui ou, iar varianta argintie are o textură mată, pe când căștile în sine sunt extrem de lucioase. În pachet vine și un cablu de alimentare, cât și o pereche de protecții de silicon, care pot fi atașate peste căști. Acestea sunt realizate pentru cei care au urechile mai mari decât căștile, pentru un plus de aderență, pentru a nu aluneca în timpul utilizării. Personal, am preferat să pun aceste protecții din alt motiv: o izolare pasivă mai bună.
Configurarea și conectarea căștilor se face din aplicația AI Life, aceeași pe care am folosit-o anterior și la FreeBuds 5i. Interfața de configurare este în mare parte identică, iar totul este destul de simplu. Poți configura intensitatea modului ANC, pentru că, deși aceste căști sunt unele tradiționale, non-„in-ear”, acestea încă beneficiază de anulare a zgomotului ambiental.
Tot din AI Life poți seta egalizatorul de sunet. Există patru profiluri predefinite: implicit, adică „plat”, Bass Boos, Treble Boost și Voices. De asemenea, pot fi realizate și trei profiluri personalizate, cu egalizator manual, ceva ce nu vedem foarte des pe căști de acest gen. Pentru muzica pe care o ascult eu, modurile Default și Bass Boost au fost de ajuns, dar este bine că există posibilitatea ca fiecare să își ajusteze redarea audio după bunul plac.
AI Life permite actualizarea căștilor cu noi versiuni software, și au primit un update încă de prima dată când le-am pornit, care promitea stabilitate îmbunătățită. Având în vedere că are 3 MB și durează câteva minute instalarea, nu prea există motive să nu faci update-ul.
Trebuie să recunosc că nu aveam mari așteptări de la o pereche de căști care nu folosește design-ul in-ear, atunci când vine vorba despre intensitatea volumului și în special a frecvențelor înalte. În general, acestea sunt mai slabe pe astfel de căști pentru că izolarea nu este perfectă, iar sunetul poate să scape în exterior. Totuși, faptul că HUAWEI a inclus acele protecții de silicon asigură o izolare mai bună, și implicit un bas mai accentuat. Dar chiar și fără acest „artificiu”, căștile au un bas destul de pronunțat, iar acest lucru este datorat difuzoarelor îmbunătățite. Față de FreeBuds 4, HUAWEI spune că basul este îmbunătățit cu 50%, iar volumul cu vreo 20%. Tind să fiu de acord, chiar dacă a trecut mult timp de când am testat FreeBuds 4 în urmă cu mai bine de un an. Se simte o diferență mare imediat ce pui o melodie cu mult bas.
Chiar și anularea zgomotului ambiental este neașteptat de bună. Desigur, nu va fi la nivelul unei perechi de căști care beneficiază și de anulare a zgomotului pasiv, dar pentru o pereche de căști „deschise” (open-fit), anularea zgomotului este eficientă. Într-un birou în care ai cel puțin un computer ale căror ventilatoare fac zgomot, căștile reușesc să anuleze complet acel zgomot. Chiar și în transport în comun, precum în metrou, majoritatea zgomotelor trenului sunt anulate. Desigur, vocile și alte sunete care nu sunt tocmai repetitive nu pot fi anulate complet.
Forma „ergonomică” se dovedește a fi un succes, chiar dacă unii ar putea spune că arată ciudat. Dacă ar fi să aleg însă o culoare pentru uz personal, aș alege varianta albă, întrucât iese cel mai puțin în evidență. Cele argintii și cele portocalii sunt prea strălucitoare, iar suprafața lor atrage imediat amprentele la fiecare atingere.
Iar controlul este realizat exclusiv prin atingeri, deci vor fi permanent pline de amprente. Am spus și în alte review-uri de căști de acest gen că nu sunt un fan al controlului cu gesturi de tip touch. Iar la acest capitol FreeBuds 5 sunt cumva la limită pentru preferințele mele. Pe de-o parte, gesturile principale precum play/pauză pentru muzică și activarea/dezactivarea ANC sunt ușor de realizat. Dublu-tap pentru redare și atingere lungă pentru ANC. Aceste scurtături pot fi modificate după bunul plac din AI Life. Pe de altă parte, setarea volumului este la fel de greoaie precum am văzut pe alte căști în trecut.
Pentru fiecare pas de volum trebuie o glisare în sus sau în jos. Este OK pentru o treaptă sau două de volum mai jos sau mia sus, dar devine obositor să ajungi de la volum maxim la jumătate, de exemplu. Aș sugera implementarea unei soluții „slide and hold”. Atunci când glisezi, volumul să crească constant sau să scadă până când iei mâna de pe cască.
La capitolul autonomie, căștile stau bine, dar nu oferă cea mai bună autonomie din piață. Cu 5 ore de redare fără ANC și 3,5 ore cu ANC pornit, autonomia este doar de medie. Avantajul FreeBuds 5 este însă încărcarea foarte rapidă. Cu 5 minute de încărcare, primești încă două ore de autonomie. Iar cutia permite redare pentru un total de 30 de ore fără ANC și 20 de ore cu ANC, deci cam încă 5 încărcări complete. Ce nu oferă FreeBuds 5 este încărcare wireless, dar probabil că acea capabilitate a fost păstrată pentru modelul „Pro” din generația curentă.
De asemenea, nu există redare de sunet spațial 3D în versiunea pentru Europa, dar există Hi-Res Audio pentru telefoane compatibile să redea acest format prin LDAC. Personal, le-am testat pe un iPhone, unde nu există astfel de compatibilitate. O altă funcție bună, pe care mulți o vor aprecia este posibilitatea de a conecta căștile la două dispozitive simultan și de a schimba rapid dispozitivul, în funcție de care pornește redarea, sau care primește un apel.
FreeBuds 5 oferă performanță înaltă și sunt printre puținele modele pe care cei care nu își doresc căști in-ear le au la dispoziție. La prețul de 699 lei, acestea sunt competitive, fiind în concurență directă doar cu AirPods 3 de la Apple, care folosesc tot un design open-fit, dar care sunt mai scumpe și nu pot fi configurate decât pe iPhone, o aplicație dedicată nefiind disponibilă pe Android.
Căștile HUAWEI FreeBuds 5 sunt disponibile la precomandă pe HUAWEI Store, iar cei care se abonează la newsletter-ul de pe site primesc și un voucher de 100 lei reducere pentru achiziționarea acestor căști, plus puncte de loialitate duble. De asemenea, există posibilitatea de achiziționare în 6 rate fără dobândă, adică 100 de lei pe lună cu voucher aplicat.