Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce scoţi mausul din cutie este crearea unui cont pe site-ul Irislink.com. După finalizarea acestui pas, poţi descărca aplicaţia dedicată a dispozitivului. Pentru a finaliza înregistrarea contului este necesară introducerea ID-ului produsului, care este imprimat pe o etichetă lipită pe cutie. Mausul a fost conceput pentru computere care dispun de adaptor Wi-Fi. Astfel, nu am putut să îi folosesc funcţiile de scanner pe computerul desktop, unde l-am instalat iniţial. Aşa că l-am reinstalat pe laptop.
Aplicaţia dedicată este simplu de folosit şi intuitivă. După ce o porneşti, tot ce trebuie să faci pentru a scana sau digitaliza un document este să apeşi butonul SCAN apoi să mişti mausul pe suprafaţa acestuia, în zig-zag. Când ai finalizat mai apeşi o dată pe SCAN. În cazul documentelor mai mari, format A4, care includ imagini şi mult text, scanarea necesită experienţă şi consumă timp. Asta deoarece zona de scanare de pe maus are aproximativ 3 centimetri pătraţi şi trebuie mişcată pentru a parcurge toată suprafaţa paginii.
După cum se vede, rezultatul de mai sus este foarte bun pentru un scanner integrat într-un dispozitiv atât de mic. Dispozitivul a surprins chiar şi tenta gălbuie (cei-i drept, mai pronunţată decât în realitate) a paginii din dicţionarul care are 33 de ani.
Totuşi, în majoritatea cazurilor o poză făcută cu telefonul sau o aplicaţie dedicată de smartphone pentru scanare sunt modalităţi mult mai simple şi mai rapide de a salva o copie digitală a unui document de mari dimensiuni.
IRIScan este util la scanarea de documente mai mici, dominate de text, precum cărţi de vizită, bonuri fiscale, coduri de bare, etichete ş.a. Asta deoarece mousepad-ul dedicat ajută foarte mult în procesul de scanare. Acesta include o suprafaţă transparentă sub care se introduce documentul care urmează să fie scanat.
Cu ajutorul ghidajelor imprimate pe partea stângă a mausului şi a liniilor de pe mousepad poţi face rapid o scanare precisă. După ce a fost finalizat, documentul digital poate fi salvat în computer, trimis pe reţelele de socializare sau încărcat în cloud. Aplicaţia dispune şi de câteva unelte de bază pentru editarea rezultatului scanării, înainte ca fiţierul să fie exportat în formatul dorit.
Trecem acum la punctul forte al dispozitivului. IRIScan este mult mai util în rolul de dispozitiv OCR (recunoaşterea optică a caracterelor) decât ca simplu scanner. Cu ajutorul lui poţi digitaliza rapid documente vechi sau facturi, care ulterior pot fi editate şi exporatate aproape în orice format doreşti (TX, PDF, DOC etc.). Trebuie doar să mişti mausul pentru a acoperi toată suprafaţă dorită, iar la final textul este aliniat de aplicaţie perfect, după cum se vede în imaginea de mai jos.
De exemplu, dacă exportam pagina de dicţionar de mai sus scanată cu IRIScan în format .doc puteam edita apoi conţinutul din ea sau să îl inserez în alt document digital fără a mai sta să tastez totul.
Pentru scanarea de documente care ulterior nu mai pot fi editate (precum un certificat de căsătorie sau un act de identitate), un smartphone cu o aplicaţie precum CamScanner face o treabă mai rapidă. Dar pentru digitalizarea rapidă a unui document fizic pentru a fi editat ulterior sau inserat într-un document digital, IRIScan Mouse Wifi este o unealtă foarte utilă, care te scapă de multă bătaie de cap. Mai mult, în ciuda faptului că include un scaner, funcţia de maus nu a fost neglijată: dispozitivul este excelent construit, precis şi are o ergonomie foarte bună. Aşa că poate fi folosit fără probleme tot timpul în rolul de maus principal.
În România dispozitivul poate fi achiziţionat la preţuri cuprinse între 520 şi 600 de lei.
Design excelent, premium
Precis şi performant
Foarte util în rolul de dispozitiv OCR
Aplicaţie uşor de utilizat care suportă o mulţime de formate pentru documente
Nu poţi folosi toate funcţiile pe computerele fără adaptor Wi-Fi
Ca simplu scanner este depăşit de un smartphone care dispune de o aplicaţie precum CamScanner
Nu are butoane Back/Forward şi nici pentru setarea DPI