Moto Buds+ Review: căști in-ear cu dotări de top, dar nu pentru toată lumea

21.05.2024
Moto Buds+ Review: căști in-ear cu dotări de top, dar nu pentru toată lumea

Eforturile celor de la Motorola de a fi percepuți drept un brand „cu greutate” în domeniul telefoanelor mobile inteligente este mai mult decât evident. Noua serie Edge 50 atrage atenția prin construcție premium și dotări de memorie și stocare peste ofertele concurenței, iar Edge 50 Pro chiar ridică etalonul pentru smartphone-urile din gama medie, oferind încărcare foarte rapidă, camera telephoto cu zoom optic 3x sau rezistență la apă și praf certificată IP68. În aceste condiții, pentru a complementa imaginea bună a telefoanelor companiei, Motorola trebuia să ofere și accesorii de calitate pentru acestea. Iar o astfel de inițiativă este reprezentată de noile căști true wireless Moto Buds+.

Acestea se instalează în vârful ofertei celor de la Motorola din acest domeniu, fiind dotate cu mai toate caracteristicile pe care o pereche premium de căști in-ear true wirless ar trebui să le aibă: calitate bună a sunetului, autonomie pe măsură, anularea activă a zgomotului (ANC), suport pentru audio Hi-Res, încărcare wireless, ba chiar și head tracking pentru conținutul codat Dolby Atmos, atunci când le cuplați cu un telefon Motorola. Nu în ultimul rând, Motorola are un parteneriat cu Bose pentru aceste căști, însă aș fi ipocrit dacă aș caracteriza asocierea cu acest brand, în cazul de față, drept mai mult decât o mișcare „de imagine”.

Moto Buds Plus

Să trecem însă la căștile propriu-zise: modelul sosit la test este cel de culoare „Beach Sand”, un crem oarecum discret, însă cu accente glossy mai ales pe buds-uri. Atât acestea, cât și carcasa sunt construite dintr-un plastic cu o textură distinctivă, ce dă impresia de aderență, și stau bine în mână, fără să alunece. Pe lângă carcasa și buds-urile, în ambalajul produsului mai regăsim și un foarte scurt cablu de încărcare USB-A la USB Type-C (îl puteți ignora și folosi încărcătorul de telefon sau un pad de încărcare wireless), precum și „capacele” de silicon de mărimile S și L (cele M sunt deja instalate), pentru o potrivire cât mai bună în cazurile cât mai multor tipuri de urechi.

Totuși, personal, am simțit atât „căpăcelele” M, cât și cele L, cam mici pentru urechile mele. Deși testul integrat în aplicația dedicată căștilor, despre care vom discuta un pic mai târziu, a indicat potrivirea perfectă a căștilor în urechi în ambele cazuri, am rămas mereu cu impresia că Moto Buds+ nu „îmi vin” la fel de fix precum alte căști de acest gen.

Moto Buds Plus

Sunet puternic și de calitate, dacă modifici EQ-ul

În schimb, cuplarea căștilor cu un telefon Android recent este o chestiune de-a dreptul banală: este suficientă deschiderea căpăcelului carcasei, iar mesajul de a conecta Moto Buds+ la telefon apare pe ecranul acestuia. Pentru un iPhone, procesul este o idee mai complicat, fiind nevoie să folosiți butonul dedicat de „pairing” de pe carcasă și apoi să selectați produsul din meniul Bluetooth al telefonului.

Odată parcurși acești pași de început, apare cel mai mare semn de întrebare: cum se aud Moto Buds+? Pot să vă spun încă de la început că, dacă bass-ul este principala voastră prioritate atunci când ascultați muzică și vreți să vă pleznească capul de la frecvențele joase, acestea nu sunt căștile pe care le căutați. Dimpotrivă, Moto Buds+ au un sunet mult mai clar, mai neutru, aducându-mi aminte mai degrabă de monitoarele in-ear decât de căști pentru utilizatorul de rând. Până și eu, care nu sunt neapărat un fan al bass-ului asurzitor, am fost un pic deranjat de „timiditatea” redării bass-ului pe aceste căști. Acesta există, se aude, însă undeva mai în spate și oarecum unidimensional, cedând prim-planul celorlalte frecvente.

Moto Buds Plus

Din fericire, aplicația dedicată Moto Buds a sărit în ajutor, oferind setările de EQ necesare pentru a corecta acest neajuns, în cazul în care, conform preferințelor personale, îl considerați un neajuns. Mai exact, folosind preset-ul de Bass al acestui EQ, am avut senzația că am „dezlănțuit” întregul potențial al acestor căști: bass-ul a devenit mult mai prezent, a căpătat „spațialitate” și muzica a început să sune așa cum îmi doream. Ciudat însă că acest tuning de sunet nu este cel default: alte căști cu pretenții se aud în acest fel în mod implicit, iar Moto Buds+ necesită aceste modificări de EQ. Partea mai proastă în această ecuație este că acei ascultători de care aminteam mai devreme, care prioritizează bass-ul mai presus de orice, nu vor mai avea niciun spațiu de manevră suplimentar pentru a accentua și mai mult frecvențele joase. Deci nu, Moto Buds+ nu este pentru „bass heads”.

În schimb, după ajustarea de EQ mai sus menționată, calitatea audio a acestor căști s-a mulat fix pe preferințele mele: sunet curat, înalte prezente (cinele clare, „nefiltrate” precum în alte cazuri), medii puternice (cu voci redate corect) și bass-ul capabil să le susțină pe toate într-un mod armonios. De asemenea, cuplate cu un telefon Samsung Galaxy S24 Ultra, Moto Buds+ au livrat un volum mai mult decât mulțumitor: în timp ce alte modele trebuie ținute la maximum, volumul ridicat până la aproximativ 75-80% pare suficient pentru aceste căști (conform preferințelor mele, evident).

Nici autonomia nu dezamăgește: Motorola specifică 8 ore doar pentru căștile propriu-zise, atunci când ANC este dezactivat, și încă 30 de ore disponibile în carcasă. Nu am stat să verific „la sânge” aceste valori, însă, după câte o plimbare de aproximativ o oră, bateria căștilor a scăzut cu doar câteva procente, în condițiile în care am folosit totuși un volum destul de ridicat. Deci Moto Buds+ sunt „de cursă lungă”, cum s-ar zice. În privința anulării active a zgomotului, căștile își fac treaba, fiind capabile să elimine sunetele specifice metroului, spre exemplu. Cu alte cuvinte, decent, fără să impresioneze însă la acest capitol.

Moto Buds Plus

Aplicația Moto Buds lipsește de pe iOS

Funcții suplimentare se regăsesc în aplicația dedicată Moto Buds, aceasta fiind disponibilă, din păcate, doar pentru Android. Prin intermediul acesteia puteți ajusta EQ-ul, fie folosind preset-uri, fie personalizându-l în detaliu așa cum dorești, puteți efectua testul pentru a determina ce mărime de căpăcele vi se potrivește, puteți personaliza funcțiile îndeplinite de suprafețele sensibile la atingere de pe ambele căști (play/pause, next track, previous track etc.), puteți activa ANC-ul, codecul de redare Hi-Res, modul de latență redusă dedicat jocurilor video etc.

Moto Buds Plus
Aplicația Moto Buds

Ca părți mai puțin plăcute, opțiunea Hi-Res nu este disponibilă pe telefonul Samsung, iar întreaga aplicație lipsește cu desăvârșire de pe iOS, utilizatorii de iPhone fiind astfel blocați pe profilul implicit de sunet. În schimb, design-ul aplicației este curat, elegant și plăcut, fiecare funcție fiind cel mult la un click distanță.

Pentru multitudinea de funcții acoperite, prețul de aproximativ 700 lei comunicat de Motorola pentru Moto Buds+ este unul destul de corect. Calitatea sunetului, după ce te joci un pic cu setările EQ, este foarte bună, autonomia mai mult decât suficientă și ANC-ul mulțumitor. Multe alte căști in-ear true wireless bifează însă aceste caracteristici, la prețuri poate și mai atrăgătoare. Însă acestea, de cele mai multe ori, nu includ funcții precum încărcare wireless sau Hi-Res Audio. Dacă toate acestea sunt priorități pentru voi și aveți un telefon Android, Moto Buds+ pot deveni o opțiune foarte bună, mai ales daca le prindeți și la un preț promoțional.

Moto Buds Plus
Aplicația Moto Buds

Părţi pozitive

· sunet bun, după ce ajustați EQ-ul din aplicația dedicată
· calitate decentă pentru convorbiri și ANC
· autonomie, încărcare wireless, Hi-Res Audio

Părţi negative

· sunetul implicit este neutru, nerecomandat pentru iubitorii de bass
· aplicația Moto Buds lipsește de pe iOS
· nu stau la fel de fix în ureche precum alte modele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult