OnePlus a căutat soluții pentru a-și diversifica portofoliul de produse în ultimii câțiva ani, intrând pe câteva piețe noi. Compania a început să lanseze și smartphone-uri mid-range, să dezvolte ceasuri inteligente și chiar și căști true wireless, toate fiind produse foarte căutate în piață. După ce am testat OnePlus Buds Pro, o pereche de căști care a reușit să impresioneze atât prin construcția de calitate, cât și prin sunetul foarte bun oferit, avem acum la test și o pereche din gama mai accesibilă, OnePlus Buds Z2, care nu face foarte multe compromisuri pentru a atinge un preț mai mic.
Chiar dacă vorbim despre o pereche de căști „mainstream” de la OnePlus, dedicată publicului larg, cu buget mai mic pentru astfel de accesorii, compania nu a făcut economii atunci când vine vorba despre pachetul în care Buds Z2 sunt livrate. Branding-ul cu alb și roșu este prezent peste tot, atât la exterior, cât și la interior. Experiența de „despachetare” este una de nivel premium, puține companii oferind atât de multă atenție cutiei.
La interior avem, desigur, căștile OnePlus Buds Z2, alături de „maculatura” obișnuită care te ajută să configurezi căștile la prima pornire. Desigur, fiind vorba despre o pereche de căști in-ear, avem încă două perechi de vârfuri din silicon, de dimensiuni mici și mari (cele standard sunt deja instalate pe căști), alături de un cablu de încărcare USB-A – USB-C în culorile OnePlus.
Cutia de încărcare a căștilor este de forma unei pastile și este ceva mai mare decât o cutie de AirPods, de exemplu, cel puțin pe lățime, și totodată semnificativ mai groasă. Totuși, este destul de mică pentru a fi ușor transportată într-un buzunar. La fel ca AirPods însă, există o problemă pentru cei care țin ca accesoriile lor să arate bine pe termen lung: cutia de încărcare este complet lucioasă, iar pe varianta pe negru se văd imediat amprentele și zgârieturile fine. Deși arată foarte bine când o scoți din cutie, în câteva secunde luciul inițial va fi acoperit pentru totdeauna cu amprente și micro-zgârieturi. Preferam cutia mată de la OnePlus Buds Pro.
Cutia de încărcare are un LED de status pe partea din față, care se aprinde alb când este în modul „pairing”, albastru când se împerechează cu un telefon, roșu când nu mai are baterie și verde când starea bateriei este bună. Pe spate avem port-ul USB-C de încărcare și butonul pentru pairing, pe care poți să îl folosești atunci când vrei să muți căștile pe alt dispozitiv. De altfel, căștile pot ține minte două dispozitive simultan și poți schimba rapid între ele printr-o atingere lungă a suprafeței tactile.
Căștile au un design diferit față de OnePlus Pro, fiind mai degrabă asemănătoare cu OnePlus Buds Z de anul trecut. Totuși, acestea au „codițele” mai scurte, pentru un design mai modern. Nu avem de a face cu tehnologia de apăsare pe codiță pentru comenzi, fiecare cască fiind echipată cu o suprafață tactilă folosită pentru comenzi rapide.
Căștile sunt din fabrică configurate pentru a opri redarea de muzică atunci când sunt scoase din urechi și sunt ținute în cutie de magneți destul de puternici. De asemenea, cutia face un click „hotărât” atunci când capacul este închis. Nu este însă genul de cutie cu care să te „joci” asemeni unei jucării de tip „fidget”. De altfel nu are nici dimensiunile și nici forma confortabilă pentru asta.
Conectarea căștilor OnePlus Buds Z2 la un telefon cu Android este foarte simplă. Este de ajuns să deschizi cutia lângă un telefon și acestea sunt recunoscute. Configurarea căștilor este însă mai complicată. Este necesară instalarea aplicației Hey Melody din Google Play Store, care permite configurarea scurtăturilor tactile, cât și setarea modului ANC.
Am avut la dispoziție doar un telefon OnePlus Nord 2, iar pe aceste telefoane (cât și pe alte modele de la Oppo și Realme), configurarea căștilor se face exclusiv din meniul Bluetooth, apăsând pe butonul „i”. Meniul de setări oferă control asupra modurilor ANC și Transparență, dar nu și asupra modurilor audio. A trebuit să mă mulțumesc cu profilul audio standard.
Alternativ, am încercat căștile și pe un iPhone 11 Pro Max, cu o versiune beta a aplicației Hey Melody. Am avut acces la aceleași opțiuni pentru ANC, cât și la posibilitatea de a configura scurtăturile tactile. Singura altă funcție disponibilă a fost cea pentru potrivirea vârfurilor de silicon cu urechile.
Din fericire, chiar și fără să instalezi aplicația de configurare, poți folosi căștile fără probleme, având acces la majoritatea opțiunilor.
De exemplu, modurile ANC pot fi controlate prin apăsare timp de o secundă pe căști. Există două moduri pentru anularea zgomotului de fundal, unul mai slab și unul mai puternic (25 și 40 dB), alături de opțiunea „off” și transparență, care permite pătrunderea sunetului din exterior. O apăsare scurtă pornește sau oprește redarea, iar două apăsări te mută la piesa următoare sau răspunde la apelul telefonic, după caz. Apăsarea timp de 3 secunde mută pe dispozitivul anterior.
OnePlus spune că OnePlus Buds Z2 folosește același difuzoare de 11mm de pe OnePlus Buds Pro și că sunt special acordate pentru a oferi un bas puternic. Calitatea audio este într-adevăr destul de bună, ba chiar comparabilă cu cea de pe Buds Pro. Profilul audio pare să fie configurat pentru muzică, în mod special. Sunetul este destul de bogat, iar basul, deși este foarte puternic și favorizează muzica electronică, nu deranjează. Ba chiar există și o redare destul de bună a frecvențelor înalte și medii.
Aș fi preferat însă să am acces la un egalizator, întrucât pe anumite melodii, în special la volum înalt, frecvențele înaltele parcă sunt prea pronunțate. Totuși, nu aș recomanda ascultarea de muzică la volum maxim pe aceste căști. Nu că ar avea vreo problemă, sau că distorsionează ci pentru că volumul puternic poate fi deranjant și chiar dăunător. Acestea sunt unele dintre puținele căști true wireless pe care am preferat să le ascult la 80-90% din volum, nu la maximum.
Ce nu am putut testa este însă Dolby Atmos. Redarea de sunet 3D este disponibilă doar pe smartphone-uri OnePlus din gama high-end, de la OnePlus 7, până la OnePlus 9RT.
Referitor la anularea zgomotului de fundal, acestea sunt eficiente, însă doar pentru sunete foarte repetitive. De exemplu, un aparat de aer condiționat sau ventilatoarele unei unități de PC vor fi ușor de acoperit cu cei 40 dB de anulare a zgomotului. Am pus pe un sound bar zgomote repetitive precum sunetul pe care îl auzi într-un avion, sau în autobuz, iar în acel caz zgomotul era bine izolat, însă nu există destulă putere pentru a îl acoperi complet.
Totuși, sunetul ambiental este foarte mult diminuat. Țineți minte însă că alte sunete, precum oameni vorbind pe stradă, bebeluși plângând în avion sau chiar și sunetele unei tastaturi „clicky” într-un birou, nu vor fi eliminate de această funcție. Va trebui să redați și niște muzică pe lângă, la volum ridicat, pentru a vă proteja de astfel de sunete.
OnePlus spune că aceste căști sunt rezistente la apă și praf și menționa în ghidul de review că pot fi „clătite” cu apă pentru curățare. Eu sunt puțin mai prudent și nu aș recomanda asta, dar probabil că rezistența IP55 este de ajuns pentru a putea asigura că aceste căști nu pățesc nimic de la transpirație în timpul antrenamentelor sportive, sau în cazul în care începe ploaia și ești pe stradă. Cutia de încărcare ar trebui să fie rezistentă doar la stropi de apă la standardul IPX4, deci probabil că dacă se întâmplă să îți cadă într-o baltă foarte mică și le iei rapid, căștile nu vor păți nimic.
La capitolul autonomie, OnePlus spune că Buds Z2 oferă 38 de ore de autonomie pentru căști + cutia de încărcare. Desigur, această valoare este cu ANC oprit. Astfel, la o singură încărcare poți avea 7 ore de ascultare continuă, sau 5 ore cu ANC. Nu am reușit să le consum niciodată, sesiunile mele de ascultare fiind semnificativ mai scurte de atât, însă având în vedere nivelul de consum după fiecare sesiune, de aproximativ 20% pe oră cu ANC pornit și volum ridicat, OnePlus pare să ofere o estimare destul de bună.
Singurul lucru care lipsește complet pe Buds Z2 față de Buds Pro este încărcarea wireless. Totuși, acestea beneficiază de încărcare rapidă pe cablu. 10 minute de încărcare sunt echivalente cu 5 ore de ascultare.
Având în vedere prețul cu 33% mai mic față de cel al OnePlus Buds Pro, modelul Buds Z2 este ușor de recomandat. La 499 lei renunți la un design cu textură mată și cu o formă mai modernă, la codițele cu senzori de presiune și încărcare wireless, dar primești în rest toate celelalte capabilități și o calitate audio comparabilă. Cei care caută căști în acest buget nu au foarte multe alternative care să ofere ANC la fel de performant, autonomie bună, rezistență la apă și calitate audio comparabilă.