Exemple de rame digitale
Producător Philips, ecran LCD de 9” cu rezoluţie de 680×640, înmagazinează 60 de poze în memoria internă şi este prevăzut cu un cititor SD/MMC.
Producător TAO, ecran LDC 1,4”, înmagazinează 56 de poze, se conectează prin USB.
Producător Ziga, ecran LDC de 7”, oferă posibilitatea de a asculta MP3-uri, are un sistem intern de sonorizare şi redă inclusiv filmuleţe în format MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4.
Producător TAO, ecran LCD 5,6”, poare stoca intre 50 şi 100 poze în memoria internă, compatibil SD/MMC şi este dotat cu telecomandă.
Celuloidul este perimat
Ce ar putea fi deosebit la o ramă de fotografii, poate rama are o decoraţiune deosebită sau este o rama din sticlă. Dar pentru un aparat FOTO digital, nu ar trebui să fie o ramă digitală. Cred că toţi suntem obisnuiţi să avem o ramă de fotografii undeva în cameră, şi totuşi acţiunea de schimba fotografia veche făcută cu aparatul clasic cu film, este complicată mai ales dacă pozele recente sunt făcute cu un aparat FOTO digital.
Este adevărat că ne putem duce la un laborator FOTO pentru a scoate o fotografie, dar cu siguranţă va fi greu să alegem “acea poză”, poza perfectă. Cum ar fi să nu mai trebuiască sa alegem, să putem să le vedem pe toate şi asta într-o singură ramă de fotografie?
Obişnuinţă veche adusă în mileniul III
Un concept relativ nou este rama de fotografii digitală, aceasta fiind dotată cu un ecran LCD pe care pot fi vizionate fotografiile. Astfel, nu mai suntem nevoiţi să avem zece rame pe noptieră, pentru a avea la vedere toate pozele celor dragi, este suficientă o ramă digitală, pe care pozele pot fi afisate prin rotaţie.
Dimensiunile şi caracteristicile diferă foarte mult şi se adesează multor tipuri de persoane şi cămine, cele mai mici pleacă de la 4 cm, iar cele mai mari pot sa ajungă şi la 27 cm în diagonală. Forte interesant este faptul că la aceste rame nu rămâne afisată o singură fotografie, decât dacă asta dorim bineînţeles, în rest pozele pot fi prezentate sub forma unui slideshow . În funcţie de modelul ales aceste rame pot avea memorie intermă şi un card de memorie sau doar card de memorie.
Majoritatea acceptă carduri de tip SD/MMC dar sunt şi modele care acceptă aproape toate tipurile de carduri populare în acest moment, CF, SM, MS, SD, şi XD. Sunt totuşi modele care au un număr limitat de poze, de obicei găsite sunt sub forma uni breloc sau ceas cu alarmă. Unele rame de fotografii oferă posibilitatea de a viziona inclusiv filmuleţe sau de a asculta MP3-uri. Modelele care au mai multe funcţii sunt dotate şi cu telecomandă, aceasta din urmă uşurând modul de întrebuinţare.
Toate modelele sunt dotate cu o interfaţă USB iar unele dintre ele au chiar şi o ieşire AV pentru vizionarea pozelor sau fimuleţelor direct pe televizor în confortul unei arii de afisare considerabil mărite. Nici cei care folosec telefonul mobil pentru a face poze digitale nu au fost uitaţi, pentru aceştia unele rame fiind pervazute cu nu dispozitiv Bluetooth pentru transferul fără fir al datelor. Ramele se găsec pe piaţă în multe culori şi forme reuşind în acest mod să se integreze aprope neremarcate în orice cămin.
Cu ajutorul unui astel de dispozitiv afişarea pozelor în format digital este mult mai uşoară şi comodă, neavând nevoie de un calculator pentru a putea admira pozele făcute la ultima petrecere. Eu trebuie să recunosc că aş cumpăra o astfel de ramă, dar din păcate la noi încă nu au apărut multe modele, iar cele disponibile au un preţ mult mai mare decât în alte ţări, fapt datorat în principal cererii scăzute.