Dacă vineri v-am prezentat gama de produse pentru automobile lansată de Pioneer săptămâna trecută în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Budapesta, azi este rândul produselor pentru casă să iasă la rampă.
Linia de display-uri Kuro se extinde cu LCD TV-uri şi proiectoare
Strategia globala Pioneer este de a oferi soluţii pentru toate dimensiunile dorite de utilizatori, motiv pentru care a lansat in seria Kuro LCD TV-uri şi proiectoare, primele pentru dimeniuni reduse şi ultimul pentru ecrane cu adevărat mari.
Pentru cine nu ştie, Kuro înseamnă “negru” în japoneză şi reprezintă în cazul Pioneer aspiraţia de a realiza televizorul cu cel mai profund negru de pe piaţă. A reuşit cu a opta generaţie de plasme anul trecut şi reuşeşte şi anul acesta cu generaţia 9 să îmbunătăţească rezultatul prim modelele PDP-LX5090 şi PDP-LX6090, de 50”, respectiv 60” diagonală.
Ca să înţelegeţi, un nivel de negru cât mai apropiat de negru găsit în natură (spre exemplu cel al ecranului când acesta este închis) asigură un contrast mai mare (contrastul este raportul între luminozitatea maximă şi cea minimă) şi implicit o gamă dinamică de culori mai mare, deci o imagine mai bună.
Pentru a demonstra capabilităţile celor două noi modele Pioneer am asistata la o demonstraţie side-by-side în care generaţia 9 era comparata cu generatia 8 anterioară şi cu modele similare de top de la principalii concurenţi Pioneer.
Toate modelele din serie (plasme, LCD TV şi proiectoare) sunt Full HD (1920 x 1080) la 100 Hz, excepţie făcând proiectorul KRF-9000FD care oferă “doar” 50 Hz. O altă caracteristică a modelelor de plasme generaţia 9 Pioneer este grosimea: 93 mm pentru cele cu media receiver integrat şi 64 mm pentru cele cu media receiver extern. Acestea din urmă se adresează în principal celor care lucrează în audio vizual, fiindu-le pus la dispoziţie modul video Pure AV, care nu aplică nici un fel de filtre şi corecţii imaginii.
Kuro Link ne permite să fim dezordonaţi
Numărul de telecomenzi din casă tinde să devină copleşitor, motiv pentru care Pionner a conceput Kuro Link, o funcţie ce permite utilizarea unei singure telecomenzi pentru controlul unui sistem interconectat de echipamente Pioneer (televizoare, media receivere, playere DVD, amplificatoare etc).
Dacă adăugăm la aceasta şi funcţia de control la distanţă prin Internet a unora din modelele de televizoare avem o imagine completă asupra funcţiilor avansate prezente în majoritatea produselor Pioneer.
Sistemele de sunet multi-canal Pioneer EX
Seria EX de boxe multicanal a primit anul acesta două noi modele: S-4EX şi S-8EX boxă centrală, care împreună cu modelul S-3EX de anul trecut completează un sistem audio high definition complet. Modelul S-8EX are două difuzoare de 16 cm pentru bass, unul de 14 cm pentru medii/înalte şi unui de 3 cm, ceramic, pentru frecvenţe înalte. Modelul S-4EX are doar un difuzor de 16 cm.
Playere Blu Ray
De când războiul formatelor HD a luat sfârşit toţi producătorii îşi îndreaptă atenţia câtre lansarea de playere Blu Ray. Pioneer nu face notă contrastantă şi a anunţat mai multe modele: BDP-51FD, BDP-LX71, BDP-LX08.
Printre funcţiile comune se numără suport full HD 1080p, profil Blu Ray 1.1, decodare full HD Dolby TrueHD, dts-HD MA, Kuro link, playback DVD-R, DVD-RW, AVD-HD şi CD, GUI Kuro şi Home Media Gallery şi filtre de imagine avansate AVCHD. Toate cele trei modele sunt capabile să transforme culorile din 8 biţi per canal în 12 biţi, obţinând o gradaţie a nuanţelor mai plăcută ochiului (chiar dacă nu se obţine mai multă informaţie vizuală).
DVD Recordere
Cele două noi modele se cheamă DVR-LX61 şi DVR-LX61D. Cele două modele diferă prin prezenţa unui tuner DVD-T cu slot CI pentru modelul DVR-LX61D, în rest ambele sunt dotate cu harddisk de 250 GB pe care se face si stocarea şi playback-ul în format DivX, Kuro Link, HDMI, funcţie de conectare la PC pe USB şi Home Media Gallery (un fel de Media Center).
Amplificatoare audio-video
Dacă până acum am vorbit de tipuri produse “mai mainstream” trecem la amplificatoarele audio, un domeniu apreciat de audiofili. Modelul de top lansat de Pioneer se numeşte SC-LX90 şi oferă amplificare pe 10 canale, pentru un total de 1400W, 6 mufe HDMI IN şi 2 OUT, scalade HD 1080p, dts-HD, Dolby trueHD, DLNA, funcţie USB host şi ecran wide de 5.1 inch pentru monitorizare şi setări.
Merită sau nu?
Dacă stai să socoteşti cât ar costa un sistem home theater complet Pioneer, fără a folosi cele mai scumpe componente, ne-am apropia uşor de suma de 10.000 de EURO. Cu siguranţă nu este o sumă la îndemâna oricui, însă pentru un pasionat cu resursele necesare este păcat să se mulţumească cu mai puţin.
După demonstraţiile la care am asistat cred că Pioneer este cea mai bună dovadă a faptului că nu există “ieftin şi bun”.