Ideea de a transforma un smartphone într-un computer de productivitate nu este tocmai nouă, companii precum Motorola, ASUS şi Samsung oferind diverse abordări asupra acestui concept. Razer crede că are o soluţie mai bună, transformând unul dintre laptop-urile Razer Blade Stealth într-un dock pentru Razer Phone. Rezultatele sunt impresionante, însă dock-ul prezentat momentan drept „Project Linda” este doar un prototip, fără detalii despre o posibilă lansare pe piaţă.
Project Linda este proiectul „impresionant” pe care Razer îl prezintă la CES. Compania obişnuieşte să vină cu design-uri inedite la show-ul din Las Vegas, anii trecuţi prezentând un laptop cu trei display-uri, un PC desktop bazat pe componente modulare, o tabletă cu joystick-uri pentru gaming, sau chiar un laptop cu LCD-uri integrate în tasatatură.
Având în vedere că Razer Phone este un smartphone destul de puternic pentru a facilita performanţă acceptabilă într-un mediu desktop, Razer consideră că un dock de forma unui laptop normal de 13” ar fi o soluţie mai elegantă decât un dock pentru birou de tip Samsung DeX. Laptop-ul prezentat vine cu un display QHD la 120 Hz şi o tastatură completă iluminată cu LED-uri RGB compatibile cu sistemul proprietar Chroma, include un USB Type-A, un USB Type-C şi un jack audio pentru căşti, cât şi un spaţiu decupat în care poate fi aşezat telefonul.
Odată ce telefonul Razer Phone este conectat, laptop-ul prinde viaţă. Ecranul se aprinde şi afişează o versiune de Android adaptată la un ecran de desktop, cu o interfaţă similară cu cea din Windows 10. Tastatura se aprinde, iar pe ecranul telefonului putem vedea diverse informaţii contextuale, în funcţie de aplicaţia folosită. Ecranul telefonului serveşte şi drept trackpad, şi există o soluţie de încărcare pe tot parcursul andocării. Nu în ultimul rând, dock-ul include şi 200 GB spaţiu de stocare.
În timp ce nu ştim cât va costa un dock de tipul Project Linda, în cazul în care acesta va fi lansat, probabil că este vorba despre domeniul sutelor de dolari, având în vedere ecranul de 13,3”, tastatura cu iluminare şi construcţia din aluminiu. Cu siguranţă însă vorbim şi despre un acumulator propriu, element care adaugă de asemenea costuri în plus de producţie.
Probabil cea mai mare provocare pentru Razer va fi să convingă dezvoltatorii software să ofere suport pentru acest dispozitiv, fiind nevoie de adaptarea interfaţei la un mediu desktop pentru aplicaţii şi jocuri. Nu în ultimul rând, întră în discuţie şi faptul că acesta va putea fi folosit cu un singur telefon, care momentan nu este foarte popular şi nici nu oferă o performanţă prea ridicată la capitolul fotografie. Totodată, acest dock ar fi compatibil doar cu primul model de Razer Phone. În cazul în care compania schimbă designul pentru Razer Phone 2, acesta nu ar mai avea loc în spaţiul foarte fix din dock.
Razer obişnuieşte să vină cu dispozitive „nebune” la CES, însă Project Linda pare să fie unul care chiar ar avea loc pe piaţă alături de smartphone-ul său. Va fi foarte important însă ca Razer să atingă un preţ atractiv şi parteneriate strategice cu dezvoltatorii de aplicaţii dacă într-adevăr va lansa un dispozitiv bazat pe conceptul Project Linda.