Parte dintr-o nouă generaţie de ceasuri inteligente (smartwatch), Galaxy Gear este propus ca o extensie pentru tableta sau telefonul Samsung din buzunar, capabilă să preia fluxul de notificări şi să ruleze aplicaţii de Android personalizate.
Dincolo de asemănările cu diverse gadgeturi futuriste surprinse în producţiile hollywoodiene de acum mulţi ani, am putea spune că Galaxy Gear este o consecinţă inevitabilă pentru direcţia în care a evoluat piaţa dispozitivelor mobile în ultimii ani: proliferarea tabletelor începând cu anul 2010 şi apoi reorientarea producătorilor către lansarea de modele smartphone cu ecrane mari. Acum, la finalul anului 2013, graniţa dintre tablete şi smartphone este mai confuză decât oricând: funcţie de telefonie GSM pentru tablete şi ecrane atât de mari pentru smartphone încât ajungem să le confundăm cu cele dintâi. Ambele gadgeturi sunt dificil de păstrat la îndemână permanent, iar poate şi mai grav, multe dintre produsele încadrate în categoria smartphone s-au îndepărtat atât de mult de originea telefonului mobil încât folosirea lor în acest scop ne face să părem de-a dreptul ridicoli în ochii trecătorilor mai puţin în trend. Aici vine în ajutor Samsung Galaxy Gear – un accesoriu care ne permite să păstrăm telefonul Galaxy Note 3, sau tableta Galaxy Note 10.1 cu funcţie de telefonie, bine ascunse în husa pentru transport.
Puţin mai voluminos decât ne-am aştepta să fie un ceas de mână şi destul de greu, Galaxy Gear nu are şanse să atragă prea mulţi fani din rândul pasionaţilor de ceasuri scumpe şi modă în general. Totuşi, înainte de a critica designerii Samsung pentru lipsă de viziune trebuie studiate şi obstacolele prezentate: includerea unui ecran suficient de mare încât să fie util pentru scopul propus, hardware suficient de rapid pentru a reda aplicaţii de Android, cameră foto cu funcţie de filmare, senzori (giroscop, accelerometru), modul Bluetooth pentru comunicare cu telefonul mobil, suficientă memorie internă şi un set compus din microfon şi difuzor extern performant. La final, trebuie să rămână spaţiu pentru un acumulator suficient de puternic încât să ducă autonomia la un nivel apropiat telefonului mobil sau tabletei din dotare.
Adăpostit într-o carcasă realizată din plastic şi metal şlefuit peste care a fost aplicat un scut Gorilla Glass, Samsung Galaxy Gear se prezintă cu o greutate finală de 73.8 grame, respectiv 11.1mm grosime. În faţă suntem întâmpinaţi cu un ecran Super AMOLED de 1.6 inch ce redă imagini la rezoluţie 320×320 pixeli, corespunzătoare densităţii de 277 ppi. Pentru activare apăsăm butonul lateral, sau rotim din mână ca şi cum am vrea să citim ora afişată, gestul fiind recunoscut cu ajutorul giroscopului încorporat.
Camera foto este instalată pe cureaua realizată din cauciuc gros. Fiind orientată în faţă, camera poate fi operată fără probleme în timp ce privim ecranul, uşurând încadrarea imaginii.
Perechea de microfoane cu funcţie de reducere a zgomotului de fundal este instalată pe cele două laturi ale carcasei, iar difuzorul este montat în catarama metalică responsabilă cu fixarea curelei. Decizia a fost una inspirată, deoarece în acest mod putem auzi clar vocea partenerului de conversaţie fără să rotim mâna într-o poziţie nefirească, iar în medii cu mult zgomot ambiant este de ajuns să ducem închietura mâinii în dreptul urechii pentru a continua conversaţia.
Interiorul ascunde o platformă cu procesor la 800MHz şi 512MB memorie RAM, alimentată cu un acumulator de 315mAh. Colecţia de poze şi filmuleţe sunt depozitate în cei 4GB memorie internă, de unde pot fi transferate mei departe către telefon apelând funcţia de sincronizare.
Per total, Galaxy Gear dă senzaţia unui produs solid, construit din materiale de bună calitate. Însă din păcate compromisurile făcute pentru satisfacerea cerinţelor hardware sunt uşor de observat: cureaua din cauciuc este prea groasă, iar fixarea de carcasă realizată prin îmbinări rigide nu lasă prea multă libertate de mişcare. Inginerii Samsung au încercat să compenseze acest neajuns modelând carcasa într-o formă apropiată anatomiei mâinii, dar din păcate în acest fel este asigurată fixarea confortabilă doar pentru o parte din utilizatori. Cei cu mâini prea subţiri sau prea groase au la dispoziţie doar cureaua cu găuri pre-formate ca unică metodă de ajustare.
Într-o decizie mai puţin inspirată, inginerii Samsung au ales să nu includă un conector micro-USB pe carcasa lui Galaxy Gear. În schimb, pentru încărcarea acumulatorului ne este oferit un fel de exo-schelet în care ceasul este fixat cu ajutorul unui mecanism cu balama. Doar după această manevră incomodă putem trece la introducerea conectorului micro-USB în portul prevăzut pe adaptor.
Samsung Galaxy Gear – principalele specificaţii
Gândit ca şi accesoriu pentru tablete şi telefoane Samsung, Galaxy Gear necesită prezenţa unei conexiuni permanente cu un dispozitiv compatibil, folosit pentru sincronizarea aplicaţiilor şi preluarea mesajelor de notificare. Ca şi gadget de sine stătător, Galaxy Gear devine aproape un ceas banal, capabil doar să arate data şi ora, respectiv să filmeze şi să obţină poze care rămân stocate în memoria internă.
Cât despre lista dispozitivelor compatibile, aceasta se limitează excluziv la produse Samsung şi include deocamdată doar două modele: telefonul Galaxy Note 3 şi tableta Galaxy Note 10.1 din generaţia pentru anul 2014. Utilizatorii aventurieri şi eventual dispuşi să sacrifice garanţia asigurată de producător pot instala un ROM personalizat, ce permite conectarea la orice telefon cu Android şi adaugă aplicaţii noi care pot funcţiona şi în absenţa unei conexiuni directe cu alt dispozitiv.
Presupunând că deţinem deja un produs Samsung compatibil, la prima pornire a noului smartwatch Galaxy Gear suntem întâmpinaţi cu un mesaj ce îndrumă apropierea acestuia de smartphone sau tabletă, în vederea asocierii pin tag NFC. Odată ce conexiunea bluetooth a fost stabilită, telefonul va instala în mod automat ultima versiune Gear Manager disponibilă, respectiv actualiza firmware-ul şi colecţia de aplicaţii prezente pe accesoriul Galaxy Gear.
Deoarece ecranul de 1.6 inch oferit de smartwatch nu este tocmai potrivit pentru operaţiuni complexe, majoritatea opţiunilor de configurare şi colecţia de aplicaţii Galaxy Gear sunt gestionate din interfaţa Gear Manager, redată pe ecranul telefonului sau tabletei. Tot aici găsim şi un AppStore cu aplicaţii compatibile agreate de Samsung.
Cu mai puţin de 60 selecţii, dintre care câteva sunt duplicate, colecţia de aplicaţii Galaxy Gear pune accentul pe fitness, primirea de notificări din partea reţelelor de socializare sau declanşate de telefonul mobil . Din ofertă se face remarcată aplicaţia S Voice, ce permite controlul prin comenzi vocale în aplicaţii şi chiar postarea mesajelor de status în reţele de socializare.
Folosit ca şi economizor de ecran, ceasul digital este primul lucru pe care îl vedem la activarea ecranului. Cu o alunecare de jos în sus activăm ecranul de apelare de unde putem introduce manual numărul pe care dorim să îl contactăm, iar cu un gest similar de sus în jos accesăm camera foto. Lista cu aplicaţii poate fi derulată cu gesturi stânga/dreapta, accesând spre exemplu agenda de contacte preluată de pe telefon sau căsuţa de mesaje. Tot cu un o alunecare de sus în jos închidem aplicaţia curentă, iar pentru comenzi vocale prin funcţia S Voice este de ajuns să atingem suprafaţa ecranului în succesiune rapidă.
Redate pe o suprafaţă cu diagonală 1.6 inch, mesajele SMS redau prea puţin text pentru a cuprinde fraze întregi, fiind necesară derularea repetată prin gesturi swipe. Cât despre notificările preluate de pe telefon, acestea pot fi anunţate cu un ton de apel sau vibraţii, iar pentru a nu fi bombardaţi cu informaţii inutile le putem exclude pe cele nedorite din meniul aplicaţiei Gear Manager. Momentan, lista aplicaţiilor compatibile cu accesoriul Galaxy Gear include Gmail, Google Now, Google+, Hangouts, Evernote, Calendar events, şi Twitter. Din păcate nu toate acestea sunt utile ca şi surse de informaţii. Spre exemplu, la primirea unui mesaj în aplicaţia Gmail suntem doar înştiinţaţi de sosirea acestuia şi întrebaţi dacă dorim să-l citim mai departe pe ecranul telefonului mobil.
Surpriză plăcută pentru Galaxy Gear, camera foto de 1.9MP cu tehnologie BSI şi lentile cu autofocus oferă poze la calitate acceptabilă, bine expuse şi fără zgomot de fundal în exces. Singura nemulţumire este rezoluţia 1392×1392 pixeli, ce face ca imaginile să nu poată fi încadrate cu uşurinţă pe ecranul monitorului.
Şi funcţia de filmare a dat rezultate bune, clipurile cu rezoluţie 720p şi durată maximă 15 secunde având compresie bună şi suficiente detalii. Fiecare secvenţă rezultată măsoară 21.5MB şi poate fi transferată către memoria telefonului folosind conexiunea bluetooth.
Samsung Galaxy Gear – video sample download
Folosit pentru a răspunde la apeluri, Galaxy Gear se comportă asemenea unui telefon mobil utilizat în modul Speaker. Pentru a vorbi este de ajuns să apropiem de faţă închietura mâinii, iar dacă mediul ambiant este zgomotos audiţia poate fi îmbunătăţită apropiind de ureche difuzorul instalat în cataramă.
Din păcate în mediile fără prea mare intimitate, cum sunt mijloacele de transport în comun, vorbitul la telefon prin ceasul Galaxy Gear este chiar mai ridicol decât folosirea unui smartphone cu ecran supradimensionat. Începând cu poziţia ciudată a mâinii adusă până aproape deasupra capului şi continuând cu vocea apelantului redată prin difuzor la volum ridicat, Galaxy Gear se arată drept o modalitate total inadecvată pentru a purta convorbiri în spaţii publice.
Un alt aspect deranjant este faptul că după preluarea unui apel cu ceasul Galaxy Gear apelurile următoare sunt direcţionate tot către acesta, chiar dacă răspundem de pe telefonul mobil. Astfel, ne vedem puşi în situaţia de a vorbi cu telefonul la ureche fără să fim auziţi, în timp ce vocea partenerului de conversaţie este redată prin difuzorul ceasului lăsat la câţiva metri distanţă pe masa de birou. Situaţia poate fi salvată rapid alegând opţiunea pentru direcţionarea apelului curent înapoi pe telefon.
Ajutat cu un acumulator miniatural de 315mAh, Galaxy Gear rezistă la cel puţin o zi de utilizare având majoritatea opţiunilor pentru notificări activate, iar cazul unei folosiri mai puţin intensive ne putem baza pe 2-3 zile de autonomie.
Ţinând cont de faptul că este un produs aflat la prima generaţie, Galaxy Gear reprezintă un bun exemplu de creativitate din partea Samsung, ce denotă mult potenţial rămas de explorat cu ediţiile viitoare. Din păcate în forma sa actuală Galaxy Gear este un gadget aflat mai degrabă la stadiul de experiment, prea incomod de purtat la mână în mod permanent şi ajutat cu o selecţie modestă de aplicaţii ce încă nu-i pun în valoare întregul potenţial.
Ca şi companion pentru telefonul Galaxy Note 3 testat în urmă cu puţin timp, Samsung Galaxy Gear ne salvează de la a scoate periodic telefonul din buzunar pentru consultarea notificărilor, citirea mesajelor şi preluarea ocazională a apelurilor, dar per total funcţionalitatea oferită este încă prea limitată pentru a justifica investiţia de aproximativ 1250Lei, adăugată sumei de aproximativ 2800Lei plătită la achiziţionarea telefonului.
Ecran OLED de bună calitate
Cameră foto cu funcţie de filmare
Difuzor puternic şi microfon de bună calitate
Ofertă promiţătoare de aplicaţii, ţinând cont că avem de-a face cu un produs aflat la prima generaţie
Preţul piperat
Necesită un adaptor special petru încărcarea bateriei
Autonomia putea fi mai bună
Compatibil doar cu tablete şi telefoane Samsung din generaţia actuală (două la număr)