În luna septembrie a anului trecut, Samsung a debutat în lumea accesoriilor inteligente cu primul său ceas. Văzută că o piaţă cu un potenţial enorm, lumea accesoriilor inteligente nu este însă prea uşor de atacat, iar Galaxy Gear a fost criticat pentru autonomia cam mică şi ergonomia cam slabă. După doar şase luni, Galaxy Gear a fost înlocuit de cea de-a doua generaţie a acestei familii de produse şi, de data aceasta, oferta Samsung a devenit mai atrăgătoare.
Înainte de a trece la prezentarea noului Gear 2 Neo, mă văd nevoi să fac o paranteză introductivă pentru cei care poartă deja ceasuri şi se gândesc să treacă la un modul inteligent. Dacă până acum aţi preferat masivele cronografe din oţel sau plastic, un produs precum Gear 2 Neo nu va aduce nici penalizare de dimensiuni sau greutate pentru că se situează cam în aceeaşi zonă. Varietatea ceasurilor inteligente este limitată în acest moment şi nu vă permite alegerea unui design după bunul plac, însă strict din punct de vedere al dimensiunii şi greutăţii, acesta se încadrează în limite normale.
Dacă preferaţi însă ceasurile plate şi elegante, aşteptarea răbdătoare a modelelor strălucitoare precum Motorola Moto 360 este o ideea mai bună. Fabricat din plastic, cam gros şi cam greu, Gear 2 Neo nu prea poate concura cu creaţiile ceasornicarilor renumiţi şi pare mai mult o jucărie decât un accesoriu elegant şi serios.
Având dimensiuni de 37,9 x 58,8 x 10 milimetri, noul Gear 2 Neo oferă o parte frontală ceva mai mare decât cea a modelului anterior Galaxy Gear, beneficiind însă de un corp sesizabil mai subţire. Deoarece nu dispune de o cameră foto, care este rezervată doar pentru versiunea mai scumpă Gear 2, modelul Neo este însă semnificativ mai uşor: 55 de grame, faţă de cele aproape 74 de grame în cazul modelului lansat acum jumătate de an. Chiar dacă veţi opta pentru modelul superior Gear 2, acesta va rămâne tot mai uşor şi mai subţire, iar dimensiunile frontale vor fi chiar mai reduse şi comparabile cu cele ale modelului anterior Galaxy Gear.
Dacă pierderea în greutate şi grosime sunt binevenite, schimbarea importantă este cea de design. Ceasul Galaxy Gear a folosit o curea nedetaşabilă care era extrem de rigidă în jumătatea ei superioară, ceea ce-l făcea incomod în cazul în care aveaţi o încheietură mai groasă. Noul Gear 2 Neo foloseşte însă un sistem de prindere standard de 22 de milimetri, ceea ce înseamnă că veţi beneficia de o curea flexibilă obişnuită şi chiar veţi avea posibilitatea să o schimbaţi după gust. Toate aceste modificări fine, deşi nu se reflectă foarte mult în aspectul exterior, fac din Gear 2 Neo un ceas inteligent mult mai confortabil şi plăcut de purtat decât modelul anterior Galaxy Gear.
Carcasa ceasului este fabricată integral dintr-un material plastic cu o textură cauciucată, partea frontală fiind acoperită de o suprafaţă protectoare Gorilla Glass 3 sub care se găseşte ecranul de 1,63” şi rama acestuia. Designul ceasului este simplu, singurele detalii vizibile fiind unicul buton pentru control şi micul senzor infraroşu. Partea din spate adăposteşte un conector cu cinci pini pentru încărcare şi nou apărutul senzor pentru puls.
Spre deosebire de modelul Galaxy Gear, care era certificat IP55 şi oferea doar protecţie împotriva prafului şi a jeturilor de apă, noul Gear 2 Neo a devenit un ceas serios şi oferă o carcasă ermetică la praf şi capabilă să reziste unei incursiuni în apă la o adâncime de cel mult un metru.
Fabricată dintr-un material cauciucat moale şi folosind un sistem de închidere cu clemă, brăţara are o textură exterioară fină care imită curelele dese din oţel şi un interior cu protuberanţe gândit să împiedice rotirea pe încheietură. Persoanele corpolente sau cu osatura masivă s-ar putea să aibă însă probleme: deşi autorul acestor rânduri nu are o încheietură prea groasă, sistemul de ajustare a lărgimii brăţării a fost fixat la penultima gaură pentru a fi confortabil, ceea ce înseamnă că unele persoane ar putea fi obligate să cumpere o curea mai largă
Ecranul tactil al ceasului Gear 2 Neo are o diagonală de 1,63” şi o rezoluţie de 320 x 320 de pixeli, ceea ce îi asigură o densitate bună de 260 ppi. Ecranul este de tip AMOLED şi oferă un nivel de negru excelent şi o luminozitate foarte bună, însă vizibilitatea în lumina solară directa este doar satisfăcătoare. În cazul în care sunteţi puşi în dificultate, o apăsare prelungă pe unicul buton aduce, printre altele, şi o opţiune Outdoor Mode care va oferi, pentru o scurtă perioadă de timp, o luminozitate maximă semnificativ mărită. Acest ecran nu rămâne aprins în permanenţă, acesta fiind activat ori de câte ori ridicaţi mâna sau răsuciţi încheietura.
Gear 2 Neo oferă trei senzori interni. Primii doi, adică giroscopul şi accelerometrul, sunt cunoscuţi de la versiunea anterioară şi sunt utilizaţi de aplicaţiile sportive şi pentru deblocarea ecranului. Cel de-al treilea este noul senzor pentru puls, care arată şi funcţionează la fel ca cel implementat pe telefonul Galaxy S5, singura diferenţă vizibilă fiind, în lipsa unei documentaţii tehnice, utilizarea unei lumini verzi în locul celei roşii.
Samsung nu a dezvăluit modelul procesorului implementat pe noile ceasuri Gear 2, însă acest aspect este mai puţin relevant în cazul unei platforme reduse pe care nu se pot rula aplicaţii tradiţionale. Vechiul ceas Galaxy Gear a folosit un procesor dual-core Exynos 4212 cu un nucleu blocat şi o frecvenţă de tact de 800 MHz, modelul dual-core cu frecvenţă de 1 GHz de pe noile Gear 2 putând fi doar o versiune mai puţin limitată a aceluiaşi model. Galaxy Gear 2 Neo oferă 512 MB de memorie RAM şi o stocare internă de 4 GB. Aceasta din urmă poate fi folosită pentru stocarea muzicii, datelor diverselor aplicaţii sau a imaginilor capturate cu camera foto (acolo unde este cazul).
Unul dintre aspectele criticate la versiunea anterioară a fost autonomia scăzută. Deşi puterea procesorului intern este mai mare iar capacitatea acumulatorului este mai mică, Gear 2 Neo are un comportament mult mai bun şi ne-a oferit o libertate de aproximativ 4 zile. Îmbucurătoare este şi înlocuirea vechiului încărcător masiv cu un adaptor mult mai compact, acesta fiind uşor de strecurat în bagaje şi putând fi alimentat cu ajutorul unui cablu Micro USB standard.
Dependent pentru cele mai multe dintre funcţiile sale de un telefon mobil, Gear 2 Neo se va conecta la acest ca orice alt periferic Bluetooth şi va putea fi controlat cu ajutorul aplicaţiei Android numită Gear Manager.
Interfaţa sistemului de operare este extrem de simplă, aceasta oferind o serie de ecrane laterale care pot găzdui scurtăturile aplicaţiilor şi, bineînţeles, una din multiplele interfeţe pentru afişarea orei. Navigaţia este intuitivă, gesturile laterale fiind utilizate pentru navigare iar cele verticale pentru închiderea aplicaţiei, derularea conţinutului acesteia sau revenirea la ecranul anterior. După cum este deja cunoscut, Samsung a abandonat platforma software Android şi a preferat de data aceasta Tizen, însă schimbarea este doar una de interior care nu are un impact asupra modului în care acest ceas poate fi folosit.
Din punct de vedere funcţional, aplicaţiile pot fi împărţite în două categorii mari. Ceasul, pedometrul, telecomanda infraroşie, player-ul audio, Voice Memo sau aplicaţia software pentru exerciţii sportive pot funcţiona de sine-stătător. În cazul în care este nevoie sau este cazul, datele înregistrare se pot sincroniza ulterior şi cu telefonul mobil. Celelalte, cum ar fi modulul pentru notificări, jurnalul mesajelor, agenda, modulul de telefonie sau asistentul digital S-Voice, necesită o conexiune permanentă cu terminalul mobil.
Cât de util este însă Gear 2 Neo. Cea mai utilă funcţie este, fără îndoială, managerul pentru notificări. Din cadrul aplicaţiei Gear Manager de pe telefon vă puteţi alege aplicaţiile compatibile, iar toate notificările primite de acestea vor fi trimise şi către telefonul mobil. Din cauza lipsei unei tastaturi, Gear 2 Neo nu permite interacţiunea bi-direcţională, însă utilitatea de a putea citi un mesaj primit pe Facebook, un SMS sau un email fără a mai fi nevoiţi să extrageţi telefonul din buzunar este indiscutabilă. Notificările pot fi citite, şterse sau deschise pe ecranul telefonului mobil, în cazul email-urilor existând şi posibilitatea trimiterii unui răspuns ales dintr-o listă needitabilă de şabloane.
Deoarece include un microfon dublu şi un difuzor, Gear 2 Neo poate funcţiona perfect ca un handsfree Bluetooth. Utilizatorul are la îndemână agenda şi o tastatură numerică mică, ceea ce transformă acest ceas într-o extensie foarte utilă pentru primirea sau iniţierea de apeluri. Calitatea microfoanelor este bună iar micul difuzor are o putere neaşteptat de mare, dar probabil că nu vă veţi dori prea des să folosiţi această funcţie în public . Atunci când sunteţi însă la volan sau vă este prea lene să vă ridicaţi din pat ca să vedeţi cine vă sună, Gear 2 Neo este un accesoriu mai mult decât util.
Alte aplicaţiilor utile pentru controlul indirect al telefonului mobil sunt telecomanda pentru player-ul audio, aplicaţia pentru vreme şi modulul de localizare, care vă permite să vă regăsiţi telefonul pierdut printre perne. Prin intermediul Gear Manager, utilizatorul poate instala şi alte aplicaţii. În acest moment însă, dincolo de câteva interfeţe noi pentru ceas sau aplicaţiile Feedly şi News Republic, prin magazinul Samsung cam şuieră vântul.
Din păcate, compatibilitatea acestui ceas este limitată, la fel ca în cazul modelului anterior, doar la anumite telefoane Samsung. Pe lângă Galaxy S5, Samsung a afirmat că Gear 2 Neo este sau va deveni compatibil cu terminalele Samsung Galaxy S III, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Zoom, Galaxy Mega, Galaxy Note 2, Galaxy Note 3, Galaxy Note 10.1 2014, Galaxy NotePro şi Galaxy TabPro.
Galaxy Gear nu prea ne-a convins, însă noul ceas inteligent Gear 2 Neo este mult mai atractiv. Acesta a devenit nu doar mai subţire şi mai uşor, însă are un design mai simplu şi mai plăcut, se bucură de o ergonomie superioară şi oferă o autonomie mult mai bună. Preţul acestuia este încă ridicat, însă dacă vă doriţi o extensie utilă pentru telefonul Samsung din buzunar, Gear 2 Neo (sau Gear 2, în cazul în care doriţi şi o cameră foto) are multe puncte forte care-l fac mai dezirabil decât încercarea anterioară.
design plăcut şi confortabil
ecran
autonomie satisfăcătoare
microfon şi difuzor de bună calitate
carcasă certificată IP67
preţ
compatibilitate redusă
număr redus de aplicaţii suplimentare