Sonos Ace Review: sunet excelent, dar un produs de primă generație

21.08.2024
Sonos Ace Review: sunet excelent, dar un produs de primă generație

Sonos și-a clădit un renume în segmentul soundbar-urilor cu pretenții, fără a atinge însă notorietatea altor brand-uri din domeniul audio-video, cel puțin în țara noastră. Cel mai probabil din cauza prețurilor destul de piperate ale acestor produse, dar și grație popularității mult mai mari a altor mărci „cu vechime”. Asta nu a împiedicat ca Sonos să devină totuși un nume respectat în industrie, asociat în general cu un nivel ridicat al calității audio. Pe lângă produsele uzuale, nu o dată fanii înrăiți ai companiei și-au exprimat dorințele referitoare la un eventual model de căști audio lansat sub brand-ul Sonos. Iar acesta a sosit, sub denumirea Sonos Ace.

În domeniul căștilor audio însă, concurenta pare și mai acerbă: pe lângă produsele high-end, dedicate audiofililor și entuziaștilor, există și numeroase companii de tradiție, cum ar fi Sony sau Apple, cu produse relativ accesibile, care deja putem spune că au acaparat această piață. Sonos Ace intră în aceasta luptă de pe o poziție ușor dezavantajată, lipsindu-i una dintre caracteristicile cu care celelalte produse ale companiei se mândresc: aceste căști nu pot fi „adăugate” într-o rețea locală de produse Sonos, controlul conținutului audio redat prin aplicația dedicată Sonos fiind mult, mult mai limitat în cazul căștilor Ace. Practic, în 99% dintre scenariile de utilizare, Sonos Ace sunt doar niște căști Bluetooth, care încearcă să-și dispute supremația împotriva unor modele mult mai populare precum ar fi Sony WH-1000XM5 sau Apple AirPods Max.

Sonos Ace

Căști… de privit

Ce-i drept, prezentarea vizuală a acestor căști este la un nivel înalt. Design-ul acestora lasă impresia că producătorii de la Sonos au încercat să reunească, într-un singur produs, liniile caracteristice celor două modele concurente amintite mai devreme: WH-1000XM5, de la Sony, și AirPods Max. Reies astfel niște căști cu un design premium, pe care l-aș numi oarecum sobru, neîncercând să-ți „sară în ochi” precum o fac alte astfel de produse. În ciuda acestui aspect oarecum neutru, construcția este una de calitate, cupele fiind montate pe un cadru de oțel foarte rezistent.

Cupele folosesc spumă cu memorie și sunt acoperite de un material ce amintește de pielea vegană, foarte comod de purtat. Am citit diferite păreri conform cărora acest material ar cauza transpirație și nu ar fi tocmai potrivit pentru o purtare de lungă durată, însă, personal, nu am întâlnit astfel de inconveniente pe parcursul procesului de testare. Și am mers ore la rând cu Sonos Ace pe urechi, într-un Bucuresti de-a drept incandescent.

Și chiar în cazul nefericit al deteriorării în timp a materialului de pe cupe, Sonos oferă posibilitatea facilă de a le demonta magnetic de pe căști și înlocui cu unele noi. Pentru a le transporta cât mai ușor atunci când nu le purtați la urechi, Sonos Ace pot fi agățate și în jurul gâtului, cupele putând fi rotite cu difuzoarele înspre exterior. De asemenea, în pachet este inclusă și o husă / carcasă de transport, destul de rezistentă, realizată din materiale reciclabile. În ciuda robusteții, aspectul acesteia lasă un pic de dorit: din cauza materialelor folosite, arată prăfuit și oarecum neîngrijit, lăsând impresia că doi motani și-au disputat supremația, iar carcasa de la Sonos Ace a fost câmpul lor de bătălie.

Sonos Ace

Căști… de ascultat

În ceea ce privește scopul său principal, audiția muzicală, la prima audiție Sonos Ace lasă o impresie deosebită: bass-ul nu este bubuit, nu asurzește, așa cum întâlneam la modele precum Sony ULT Wear, sunetul fiind mai echilibrat și clar și în ceea ce privește mediile și înaltele. Pur și simplu te îmbie să cauți prin biblioteca de muzică după piesele preferate pentru a vedea ce dimensiuni capată acestea atunci când sunt redate pe Sonos Ace.

Ajută și faptul că Sonos livrează în pachet și cablurile necesare pentru a putea conecta Ace atât la un dispozitiv mai vechi, echipat doar cu ieșire audio jack 3,5mm, cât și la cele cu port-uri USB Type-C (pe lângă conexiunea Bluetooth, fără cablu). Astfel, puteți folosi căștile, prin intermediul firului USB, și drept interfață audio pentru un PC desktop, spre exemplu.

De asemenea, Sonos a pariat pe butoanele fizice pentru controlul redării muzicii pe Ace și bine a făcut. Butonul Content, metalic, este multi-funcțional, putând fi folosit atât pentru stoparea și repornirea redării, cât și pentru trecerea la track-urile următoare sau anterioare, dar și pentru ajustarea volumului. Celălalt buton de pe cupa dreaptă poate fi utilizat pentru a trece prin profilurile de anulare a zgomotului suportate: ANC pornit, mod Aware (transparency) și ANC off (acesta din urmă trebuie activat din aplicația Sonos).

Din păcate, atunci când aducem în discuție aplicația Sonos, începem să dăm și peste… bilele negre ale acestor căști. Având în vedere experiența în domeniul audio a celor de la Sonos, aplicația livrată pentru controlul acestor căști este neașteptat de austeră, lipsind niște opțiuni de bază, precum un corector de EQ multi-band. În schimb, primim un EQ cu doar două benzi: bass și înalte, insuficient pentru pretențiile unui asemenea produs. În aplicație găsim un minim necesar de opțiuni: indicatorul de baterie, comutarea între profilurile ANC, head tracking, conectarea Bluetooth multi-point simultană la două dispozitive, activarea pauzei automate atunci când căștile sunt date jos de pe urechi și, bineînțeles, actualizările de software.

Și aici dăm peste neajunsurile cu adevărat deranjante ale acestor căști. Vă spuneam că, la prima audiție, am fost încântat de Ace. Nici măcar nu a trebui să modific ceva la EQ, se auzeau surprinzător de bine. Nu și atunci când comuți pe profilul ANC dezactivat. Parcă, pe lângă dezactivarea opțiunii de anulare activă a zgomotului de fond, se modifică și EQ-ul muzicii în ceva care se aude mai „plat” și mai puțin plăcut decât cu opțiunile ANC sau Aware pornite. În funcție de tipul de muzică pe care îl preferați, diferențele sunt mai mici sau mai pronunțate, însă destul de evidente pentru o ureche experimentată. Pe parcursul procesului de testare, am raportat această problemă către Sonos și am fost asigurat de câteva ori că următoarele update-uri de firmware o vor corecta. Chiar și după aceste actualizări însă, deși pare ușor atenuată, aceasta afectare a calității redării audio în funcție de (dez)activarea modului ANC nu a fost 100% eliminată.

Sonos Ace

O a doua surpriză neplăcută a fost atunci când mi-am propus, pentru prima oară, să ies „pe teren” cu căștile Sonos Ace la urechi: daca cumva aveți nefericita inspirație de a purta o bandană sau o șapcă… căștile pur si simplu nu se mai aud la fel de bine. Probabil că spuma cu memorie folosită de cupe nu mai face priza la fel de bine, iar o parte din sunet se pierde, fiind afectate mai ales frecvențele joase. A trebuit să mișc căștile pe cap pentru a le sigura o priză cât mai bună, însă, la fel, pur si simplu nu am mai primit aceeași calitate audio ca atunci când le portam direct pe urechi și capul gol. Mă gândesc că și o podoabă capilară mai bogată poate duce la același efect nedorit.

În rest, nu foarte multe pot fi reproșate căștilor în ceea ce privește redarea audio. Cele 30 de ore promise pentru audiția cu ANC pornit chiar sunt „pe bune”, o săptămână de utilizare intensă nefiind suficientă pentru a da gata bateria. Iar anularea activă a zgomotului funcționează destul de bine, cu o excepție oarecum notabilă: nu o data, pe vânt puternic, atunci când vârtejurile loveau direct în căști, ANC-ul nu reușea să le elimine.

De asemenea, căștile suportă atât codec-urile Bluetooth obișnuite SBC și AAC, cât și Qualcomm AptX, precum și Qualcomm Snapdragon Sound AptX Lossless. Din păcate, acesta din urmă nu este suportat nici pe Samsung Galaxy S24 Ultra și nici pe telefoanele iPhone. Pentru sunet la calitate lossless pe acest tip de dispozitive, trebuie să cuplați căștile cu ajutorul cablului USB Type-C inclus.

Nu în ultimul rând, trebuie menționată din nou aplicația Sonos, care are câteodată mari probleme în a recunoaște căștile Sonos Ace conectate la dispozitivul pe care rulează. În special după un update de firmware, trebuie să aștepți minute bune până când poți folosi căștile din nou, iar aplicația trebuie închisă și repornită pentru a le detecta din nou.

Sonos Ace

Căști… pentru redare surround de pe TV, doar cu soundbar Sonos

Chiar dacă aceste căști Sonos Ace nu se comporta precum un device uzual al companiei și nu pot fi adăugate în rețelele configurate prin intermediul aplicației Sonos, acestea, în teorie, pot fi „cuplate” cu un soundbar Sonos pentru a reda, direct prin căști, sunetul surround redat de pe un TV sau sistem home theatre.

Din păcate, nu dețin o astfel de soluție audio, iar funcționalitatea de acest tip este strict dependentă de utilizarea unui soundbar Sonos. Tocmai din această cauză, aminteam la început că, în 99% din cazuri, veți utiliza Sonos Ace drept o simplă pereche de căști Bluetooth.

Sonos Ace

Concluzie

În mod implicit, mi-a plăcut mult cum se aud Sonos Ace „out of the box”. Ulterior însă, dai peste anumite inconveniente, majoritatea de ordin software, care trădează natura de produs de primă generație a acestor căști. Iar prețul acestora, de 2000-2500 lei, mi se pare ușor piperat pentru a trece cu vederea aceste neajunsuri atât de ușor.

Totuși, în cazul în care aplicația Sonos se va maturiza, erorile software vor fi eliminate, iar prețul va deveni mai atractiv, Sonos Ace devine o soluție foarte ofertantă, mai ales dacă dețineți deja și un soundbar al aceleași companii.

Sonos Ace

Părţi pozitive

· calitate audio implicită clară, puternică și echilibrată
· construcție și ergonomie de calitate
· cablurile jack și USB Type-C sunt livrate în pachet

Părţi negative

· calitatea redării scade atunci când ANC este dezactivat
· ANC nu la fel de performant ca pe soluțiile concurente
· aplicația Sonos lasă de dorit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult