Sony ULT Wear Review: acolo unde bass-ul face legea

23.05.2024
Sony ULT Wear Review: acolo unde bass-ul face legea

Când vine vorba despre echipamente audio-video, Sony rămâne una dintre cele mai cunoscute companii din lume. Inclusiv în ceea ce privește căștile audio, soluțiile producătorului japonez fiind indicate drept alegeri implicite pentru mulți consumatori, atât în ceea ce privește calitatea redării, a construcției sau a funcțiilor adiacente precum ANC (anularea activă a zgomotului de fond). În acest peisaj a sosit și gama de produse audio ULT de la Sony, dedicată iubitorilor de bass puternic, din care fac parte și căștile ULT Wear.

Iar elementul definitoriu al acestei serii – bass-ul dominant – este prezent din plin și pe aceste căști. Mai mult, grație butonului ULT integrat, acesta este disponibil în trei pași: dezactivat, ULT 1 (bass puternic) și ULT 2 (bass și mai puternic, vibrant). Și, după cum era de așteptat, acest “bass boost” nu dezamăgește, amplificând în mod serios frecvențele joase. Personal, consider că modul ULT 1 este suficient, însă nu mă număr printre fanii genurilor recomandate pentru astfel de căști, cum ar fi muzica electronică sau hip-hop-ul. Și nu doar suficient, ba chiar obligatoriu, dezactivarea ULT livrând un sunet plat, nespectaculos, “de plastic”.

Sony ULT Wear

Indiferent de preset-ul ULT ales, căștile Wear au o tentă “întunecată” a sunetului, potrivită poate pentru genurile muzicale amintite mai devreme, însă nu neapărat pentru muzica interpretată cu instrumente reale. M-am “jucat” cu opțiunile de setare a EQ-ului din aplicația dedicată Headphones Connect (disponibilă pentru Android și iOS), în încercarea de a ajunge la un sunet mai clar, fără a reuși însă să scap de tenta întunecată a sunetului livrat de ULT Wear. Volumul de redare a fost mulțumitor pe un telefon Samsung Galaxy S24 Ultra, însă parcă mi-aș fi dorit să fie un pic mai ridicat.

Un aspect deranjant este pauza care survine în redare atunci când comuți între preset-urile ULT disponibile sau între diferite setări de EQ. Mai mult, la schimbările de preset ULT intervin și niște scăderi nedorite de volum, acesta progresând ulterior, în câteva secunde, până la valoarea inițială. Aceste pauze forțate te împiedică să compari rapid diferitele preset-uri de sunet. De asemenea, nu există niște semnalizări audio vorbite pentru aceste comutări: câteodată trebuie să stai să “sapi” prin aplicația Headphones Connect pentru a afla ce setare ULT ai activat, ce preset de EQ folosești sau ce opțiuni de ANC sunt disponibile.

Sony ULT Wear

Pentru că tot am adus aminte de anularea activă a zgomotului, aici nu am nimic de reproșat modelului ULT Wear, experiența vastă din domeniu a celor de la Sony fiind evidentă și aici. Nici la capitolele autonomie sau ergonomie nu poți imputa mare lucru acestor căști. Producătorul raportează 50 de ore de redare muzicală fără ANC (sau 30 de ore cu ANC), ambele valori fiind arhisuficiente pentru un asemenea produs. În schimb, pernuțele aferente ambelor cupe ale căștilor sunt mai groase decât de obicei, asigurând un confort sporit și spațiu suficient pentru a acomoda o gamă mai largă de dimensiuni ale urechilor.

Modelul Sony ULT Wear include și redare audio pasivă, prin intermediul unui jack clasic de 3,5mm, pentru momentele în care rămâi fără baterie sau dispozitivele dotate doar cu o asemenea ieșire audio. Cablul necesar, alături de cel USB de încărcare, sunt livrate în pachet, împreună cu o husă/carcasă de transport, în cadrul căreia căștile se pliază pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. De asemenea, atunci când nu le folosiți, le puteți purta și în jurul gâtului, existând posibilitatea de a roti cupele cu interiorul acestora către pieptul utilizatorului.

Sony ULT Wear

Butoanele de on/off, comutare între modurile ANC și ULT se află pe cupa stângă, în timp ce cupa dreapta pune la dispoziție o suprafață sensibilă la atingere, acțiuni de tipul play/pause, next/previous track sau modificările de volum fiind executate prin atingeri sau glisări în această zonă. Totul funcționează ok, cu posibilitatea de a dezactiva suprafața touch din aplicație, dacă este nevoie. Această aplicație Headphones Connect a celor de la Sony are nevoie însă de un redesign, care să scoată în evidență funcțiile principale, acestea fiind “îngropate” câteodată prin prea multe tab-uri și meniuri.

Dacă aveți o înclinație către genurile bass-heavy și vă bucurați atunci când frecvențele joase sunt dominante, Sony ULT Wear este o opțiune pe care nu trebuie să o treceți cu vederea, cu un preț relativ accesibil, mai ales în condițiile unei construcții solide, ergonomice, cu autonomie și funcții adiacente de top. În schimb, dacă sunteți în căutarea unei redări audio ceva mai autentice, cu o reproducere egală a tuturor frecvențelor, orientați-vă către alte alternative.

Sony ULT Wear

Părţi pozitive

· modurile ULT pentru fanii bass-ului puternic
· construcție și ergonomie de calitate
· autonomie și ANC caracteristice Sony

Părţi negative

· prea mult accent pus pe bass pentru anumite genuri muzicale
· aplicația Headphones Connect este prea stufoasă, iar opțiunile uzuale cam ascunse
· pauze de redare deranjante atunci când comuți între modurile ULT sau preset-urile de EQ

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult