Căștile Sony din seria WH-1000X sunt deja „legendare” în piață, în ciuda numelui deloc atractiv, oferind una dintre cele mai bune combinații de construcție premium, sunet de calitate, confort ridicat și autonomie peste media din piață. Cea de-a cincea generație, WH-1000XM5, nu vine la prima vedere cu foarte multe noutăți la nivelul capabilităților, ci mai degrabă par să pornească o nouă direcție pentru design-ul căștilor wireless over-ear de la Sony. La nivel de tehnologie însă, avem de a face cu un upgrade minor.
Cea mai mare noutate a noii perechi de căști WH-1000XM5 este faptul că Sony adoptă un design exterior puțin diferit. Forma cupelor a fost schimbată, la fel și forma suportului din partea de sus, în timp ce căștile nu se mai rabatează și nici nu se mai pliază la fel de mult precum modelul Mark 4. Astfel, dispar câteva puncte în care căștile ar putea ceda în timp, fiind incluse mai puține componente mobile. Totodată, aceste elemente ar putea fi chiar motivul pentru care unii dintre utilizatori vor prefera în continuare generația anterioară.
Asta pentru că astfel de căști sunt în general foarte bune pentru călătorii, tehnologia de anulare a zgomotului putând elimina cu succes sunetul motoarelor de avion sau zgomotul dintr-un tren sau autocar aglomerat. Dar lipsa plierii sugerează că acestea vor ocupa mai mult spațiu în bagaje, mai ales dacă sunt transportate în husa originală. Pe lângă această problemă, cupele nu se mai rabatează în ambele direcții complet, ci doar într-una, ceea ce înseamnă că atunci când ții căștile după gât și nu le folosești activ, cupele sunt îndreptate tot timpul către exterior.
Sony a început în ultimii câțiva ani să adopte un ambalaj ecologic pentru produsele sale audio, noile WH-1000XM5 fiind livrate într-o cutie realizată din carton reciclat, care este doar un strat subțire de protecție pentru husa acoperită cu material textil în care stau de fapt căștile. Pachetul este foarte minimalist, fiind prezente în pachet un cartonaș cu instrucțiuni rapide, un cablu USB-C pentru încărcare și un cablu jack de 3,5mm pentru conectarea căștilor la surse care nu oferă conectivitate Bluetooth.
Căștile sunt realizate din materiale de calitate foarte înaltă, de la plasticul mat al capacelor exterioare ale cupelor, foarte plăcut la atingere, dar nu foarte rezistent la amprente, până la pielea ecologică moale cu spumă cu memorie din jurul cupelor și a suportului central. Avem de a face cu o pereche de căști bine construită, care nu scârțâie și se simte foarte solidă în utilizare, care asigură un confort ridicat în utilizare, în special datorită felului în care este sunt balansată greutatea .
Cupa din stânga este cea care include cele două butoane fizice, power și noise cancelation, cât și jack-ul pentru căști, în timp ce cupa din dreapta include o suprafață tactilă pentru control, cât și port-ul USB-C pentru încărcare. Astfel, ai control rapid și funcții separate pentru fiecare cupă, putând controla rapid fiecare funcție. Totuși, cupa din stânga nu are touch deloc, ceea ce poate părea ciudat la început, dar te poți adapta repede la controlul pe o singură parte.
În timp ce căștile pot fi conectate la dispozitive mobile rapid folosind Fast Pair pe Android sau Windows, conectarea lor la aplicația de mobil Headphones Connect deblochează întregul set de funcții disponibile pe WH-1000XM5. Aici nu ai doar posibilitatea de a seta un profil audio, sau de a realiza unul personalizat, ci poți schimba și comportamentul butonului pentru noise cancellation, poți activa recunoașterea automată a condițiilor ambientale sau poți activa Spotify Tap, pentru pornire rapidă a redării de muzică prin acest serviciu.
Tot aici, Sony integrează și niste capabilități mai speciale, legate în special de redare 3D a sunetului. Din păcate însă, redarea de sunet spațial este disponibilă doar pe câteva servicii compatibile, care necesită la rândul lor abonamente separate. Sony permite chiar configurarea sunetului 3D pe baza formei urechilor utilizatorilor, fiind necesară realizarea de fotografii cu fiecare ureche în parte, care sunt apoi analizate pentru a crea un profil personalizat. Din păcate, limitarea acestor funcții la doar câteva servicii înseamnă că nu mulți utilizatori vor beneficia de acesta capabilități în plus. Eu, de exemplu, nu am putut testa această funcționalitate.
Aplicația este bine organizată și oferă acces rapid la funcțiile uzuale, dar odată ce ai configurat tot, nu prea ai multe motive să te întorci la ea.
Sony WH-1000XM5 sunt unele dintre cele mai plăcute căști de acest gen din piață, fiind destul de mari pentru a acoperi bine urechile fără să pună presiune excesivă pe ele în utilizare. Poți astfel sta ore în șir cu aceste căști pe urechi fără să apară disconfort fizic. Iar faptul că oferă între 30 și 40 de ore de ascultare la o singură încărcare, va asigura că poți să le porți cam toată ziua fără a fi necesară încărcarea lor. Pe toată perioada testării nu le-am încărcat cam o dată pe săptămână, iar prima săptămână deloc, având din fabrică destulă baterie pentru câteva zile bune de ascultare, chiar și cu ANC pornit. Acest lucru este îmbucurător în special pentru zboruri foarte lungi, unde ai putea să ții căștile pe cap pornite chiar și fără să redai muzică, întrucât anularea zgomotului de fundal este activă imediat ce le pui pe cap.
De fapt, acesta ar trebui să fie principalul motiv pentru care să alegi căștile WH-1000XM5 față de generația anterioară sau de alte modele. Noul model oferă una dintre cele mai bune tehnologii de anulare a zgomotului ambiental, fiind echipate cu mai multe microfoane la exterior și cu un procesor avansat care detectează și izolează foarte bine sunetele repetitive. Chiar și acasă sau într-un birou liniștit unde poți auzi aerul condiționat, căștile WH-1000XM5 anulează complet sunetul produs de acesta și pot oferi un plus de confort.
Am fost însă plăcut surprins și de modul ambiental, care permite sunetelor din exterior să pătrundă în căști. Poți astfel folosi modul ambiental permanent, util în special atunci când ești afară, pentru a putea auzi eventuale pericole precum mașinile din trafic, sau poți să îl „chemi” rapid în utilizare normală, atunci când vrei să vorbești cu cineva, acoperind cupa dreaptă cu palma. Sunetul din exterior captat de microfoane este clar și foarte apropiat de felul în care sunetul este perceput în mod natural.
Căștile au și senzori în interiorul cupei din stânga, care întrerup redarea atunci când îți dai jos căștile de pe cap, și care pot relua redarea atunci când le pui înapoi. Din păcate, acest lucru înseamnă că dacă vrei această funcționalitate, nu poți să asculți la o singură cască decât pe urechea stângă. De asemenea, dacă vrei să beneficiezi de această funcție, nu vei putea nici să lași căștile să continue redarea atunci când stau pur și simplu agățate la gât.
Totuși, în cea mai mare parte a timpului vei dori să asculți la ele cu ambele căști pe cap, întrucât calitatea audio pe care o oferă este printre cele mai bune din categoria sa. Avem redare excelentă a întregii plaje de frecvențe, de la cele mai joase, până la înalte, cam la orice nivel de volum. Personal, am ascultat o mare parte din timp la volum maxim sau aproape maxim, întrucât acolo am putut simți impactul complet al difuzoarelor. Sunetul sub nivelul de 80% din putere mi s-a părut prea încet, iar impactul basului pare mult mai limitat.
În ciuda faptului că oferă un profil de sunet „plat”, căștile Sony WH-1000XM5 sunt clar acordate pentru a oferi bas puternic, chiar și în acest mod. Există și alte profiluri care pot oferi mai puțin sau mai mult bas, cât și posibilitatea de a realiza o curbă de sunet personalizată, dar, în general, frecvențele joase sunt predominante. Acest lucru nu este obligatoriu un lucru rău, însă cei mai pretențioși, care caută produse din zona audiophile probabil că nu vor aprecia asta. Totuși, acel public probabil că nu este oricum în target-ul Sony cu acest model.
WH-1000XM5 este o pereche de căști foarte bună, însă nu este deloc lipsită de dezavantaje. De exemplu, controlul cu suprafața touch a redării și volumului nu se ridică la nivelul calității din alte zone. Pentru ajustarea volumului, sunt necesare multiple glisări în sus sau jos, pentru că fiecare glisare ridică sau coboară volumul cu o singură unitate. Butoane cu + sau – pe exterior ar fi fost mult mai intuitive și utile. Măcar redarea se activează cu două atingeri, putând astfel evita apăsările accidentale atunci când potrivești căștile pe cap.
După cum spuneam și la început, lipsa plierii și rabatării va face căștile WH-1000XM4 mai ușor de recomandat celor care călătoresc mult, pentru că vin cu o husă de transport mai mică și pot fi mai ușor de transportat, iar Sony nu le scoate din ofertă, ci le păstrează. Diferențele între aceste modele apar la nivel de funcții avansate, poate puțin la calitatea sunetului redat (deși greu de spus fără a avea ambele modele pentru comparație) și la nivelul anulării zgomotului ambiental, unde XM5 beneficiază de mai multe microfoane și de procesare mai avansată.
Per total, Sony WH-1000XM5 este un refresh minor la nivelul performanței față de generația anterioară. Capabilitățile avansate, precum sunetul 3D, sunt dedicate unui public destul de restrâns, iar noul design ar putea să nu fie pe placul tuturor. Totuși, este greu să găsești o pereche de căști wireless la fel de bine echipată, care să fie mai plăcută în utilizare decât acest model.
Singurele alte opțiuni comparabile din piață sunt acum Bose 700, lansate deja de câțiva ani și Apple AirPods Max. Totuși Sony are câteva avantaje față de acestea: autonomie mai lungă decât Bose și preț mai mic decât AirPods. Chiar și așa, WH-1000MX5 sunt căști foarte scumpe. În România au intrat în oferta magazinelor pe la 2.000 lei, în timp ce 1000XM4, modelul anterior costă în jurul a 1.500 lei, iar 1000XM3, ceva mai vechi, dar apropiate în capabilități se mai găsesc uneori prin ofertele magazinelor la sub 1.000 lei. Oricare model de căști 1000X de la Sony alegeți, veți primi cu siguranță o construcție premium și calitate audio foarte bună.