“UltraBattery înseamnă un pas înainte în lupta cu poluarea datorată maşinilor şi totodată un motiv în plus pentru adoptarea la scară largă a HEV-urilor (nr.: a vehiculelor electrice hibride)”, explică David Lamb – unul dintre cercetători. Lăsând la o parte aceste vorbe “marca GreenPeace”, ultra-tehnologia dezvolată în laboratoarele celui mai important centru australian de cercetare (*CSIRO) este de-a dreptul banală din punct de vedere al componentelor utilizate. UltraBattery presupune combinarea unui supercapacitor cu o baterie cu acid.
Rezultatele testelor preliminare efectuate asupra UltraBattery sunt însă fantastice, având în vedere multiplele avantaje ale acesteia în faţa acumulatorului cu acid actualmente prevăzut în maşinile electrice hibride: ciclul de viaţă este de patru ori mai mare, puterea plusată cu 50 de procente, iar preţul cu 70% mai mic.
Chiar pe la finele anului trecut, acelaşi CSIRO ne informa că se ocupă de dezvoltarea tehnologiei Flexible Integrated Energy Device (dispozitiv flexibil integrat generator de electricitate, FIED) – tehnologie ce presupune crearea unor haine capabile să alimenteze diverse gadget-uri prin transformarea mişcărilor purtătorului în curent electric. FIED a stârnit interesul Departamentului australian de Aparare, acesta oferind 4,4 milioane de dolari drept finanţare.
* Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) este cea mai importantă organizaţie de cercetare stiinţifică din Australia.