Un startup din Australia dezvoltă un plasture inteligent care monitorizează biomarkeri legați de nutriție, transmite News-medical.net.
Firma Nutromics, din Melbourne, a dezvoltat un dispozitiv elastic, care se lipește pe piele. Plasturele colectează date pe care le trimite în aplicația dedicată. Acolo, utilizatorii află ce modificări în dietă trebuie să facă pentru a evita boli precum diabetul de tip 2. Această afecțiune poate fi evitată dacă pacienții descoperă la timp faza anterioară.
Prediabetul netratat duce în 70% din cazuri la diabet de tip 2 în mai puțin de patru ani. Potrivit CSID, una din cinci persoane trecute de vârsta de 20 de ani sunt în faza de prediabet, iar majoritatea nici măcar nu ştiu acest lucru. Boala afectează 350 de milioane de oameni în întreaga lume.
Dispozitivul celor de la Nutromics va putea fi folosit de oricine va dori să mănânce sănătos, nu doar de către cei care suferă de prediabet.
Proiectul este susținut de mai multe instituții: RMIT University, Griffith University, compania producătoare de dispozitive medicale Romar Engineering și Innovative Manufacturing Cooperative Research Centre (IMCRC).
Acest consorțiu dorește să lanseze dispozitivul pe piață. Investițiile în proiect se ridică la 6,9 milioane de dolari.
Plasturii high-tech nu sunt chiar o noutate. Există deja Kite, un dispozitiv anti-țânțari foarte eficient. Substanţa cu care este impregnat acest plasture vizează receptorii senzoriali ai ţânţarilor, dezorientându-i şi oprindu-i să mai muşte oamenii. La fiecare 30 de secunde, un copil moare de malarie, o boală transmisă prin înţepătura acestor insecte.