Apple a prezentat în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia evenimentului WWDC 2016 noi versiuni ale sistemelor sale de operare. Dintre toate, watchOS a primit probabil cel mai mare upgrade dintre toate, avantajele versiunii 3.0 fiind mai uşor vizibile decât în cazul iOS sau noului macOS. Probabil cea mai importantă îmbunătăţire este viteza de încărcare a aplicaţiilor, care poate fi acum chiar şi de şapte ori mai mare decât în versiunile anterioare.
Se pare că watchOS abia acum ajunge la maturitate, la un an şi câteva luni după debut. Versiunea 1.0 a fost disponibilă pe piaţă pentru doar câteva luni, fiind rapid înlocuită de varianta 2.0. watchOS 3.0 pune accentul pe performanţă şi uşurinţă în utilizare, împrumutând câteva elemente de la „fratele” său, iOS.
Aplicaţiile cel mai des utilizate rămân în memoria RAM a ceasului şi nu sunt închise când navighezi prin alte meniuri de pe Apple Watch. De asemenea, acestea pot primi acum informaţii noi atunci când sunt în fundal, nefiind necesară utilizarea lor activă pentru reîmprospătare. Dar de departe cea mai imporatantă adiţie este lansarea instantă a aplicaţiilor, fără ecrane de încărcare şi timpi morţi în utilizare.
Interfaţa a primit de asemenea câteva modificări, care ar trebui să îmbunătăţească experienţa de utilizare. În primul rând, există un meniu care serveşte drept centru de control, un spaţiu dedicat pentru acces rapid la aplicaţii la apăsarea butonului de pe lateral, posibilitatea de a schimba aspectul cadranului cu un simplu gest de glisare şi răspunsuri rapide pentru mesaje de tip text.
Apple Watch a devenit odată cu watchOS 3 o unealtă mai bună pentru monitorizarea activităţii utilizatorilor, în special pentru cei cu probleme de sănătate. Persoanele cu dizabilităţi vor putea folosi ceasul în modul „scaun cu rotile”, folosind profile dedicate pentru astfel de utilizare. De asemenea, aplicaţia „Breathe” poate ajuta persoanele care trebuie să facă exerciţii de respiraţie sau care doresc să mediteze. Apple Pay este acum disponibil în aplicaţii, putând fi plasate comenzi direct de pe ceas, există un mod SOS care sună la numărul de urgenţă la apăsare lungă a butonului lateral, cât şi un nou mod de autentificare cu ajutorul Apple Watch. Cei care poartă ceasul la mână vor putea să îşi deblocheze computerul cu macOS fără o parolă, dacă sunt în apropierea computerului.
Toate aceste îmbunătăţiri sugerează că vom avea de a face cu un consum de baterie mai mare, în special când vorbim despre noile funcţii de multitasking. watchOS 3 va fi disponibil în beta în această vară, urmând să fie lansat în toamnă pentru toţi utilizatorii. Probabil că apariţia sa oficială va marca şi debutul unui Apple Watch 2, care să ofere autonomie mai mare, un design nou şi acces la hardware mai puternic.