Xiaomi a început să lucreze la noul gadget încă de acum doi ani, imediat după anularea lasării AirPower, accesoriul Apple care promitea să încarce wireless mai multe dispozitive simultan.
Ușor sesizabilă pentru cei cu minime cunoștințe despre funcționarea dispozitivelor de încărcare wireless, greșeala comisă de Apple a fost ignorarea limitărilor inerente acestei tehnologii. În locul folosirii unui singur inductor pentru transferul wireless de energie, inginerii Apple au prevăzut nu nu mai puțin de 14 astfel de inductori.
Problema este că tehnologia de încărcare wireless nu este 100% fără pierderi de energie, fiecare astfel de inductor având un consum propriu, care poate crește și mai mult dacă dispozitivul alimentat are propriile ineficiențe pe partea de încărcare wireless. În mod total nefericit pentru Apple, compania avea în portofoliu fix un astfel de produs. Conceput să fie cât mai compact, Apple Watch nu dispune de un inductor prea eficient pentru încărcare wireless, dar compensează pentru asta solicitând un curent de alimentare mai mare din partea adaptorului folosit. Așa se face că, la încărcarea dispozitivelor Apple Watch, adaptorul AirPower se transforma într-o mini-plită electrică, cele 14 inductoare consumând mult mai multă energie decât ceea ce ajungea efectiv în acumulatorul Apple Watch.
Deși nu am aflat niciodată exact câtă energie irosea accesoriul AirPower pentru conveniența unui sistem de încărcare wireless care funcționează în orice situație, putem presupune că gadgetul era suficient de ineficient cât să pună la îndoială reputația Apple ca și companie „verde”.
Prezentat ca o interpretare mult superioară accesoriului Apple AirPower, noul gadget crește numărul inductorilor de la 14 la 19 și promite să alimenteze până la 3 dispozitive simultan, fiecare primind câte 20W putere de încărcare.
Compatibil și cu dispozitivele altor producători, noul adaptor Xiaomi promite să elimine definitiv complicațiile cablurilor de alimentare, oferind încărcare rapidă pentru orice dispozitiv compatibil.
Totuși, înainte de face planuri pentru cumpărarea accesoriului cu preț de 90 dolari, poate că ar trebui să așteptăm și detalii concrete despre eventualele dezavantaje. Mai ales în cazul adaptoarelor de încărcare wireless cu putere mare, căldura generată în timpul transferului de energie poate da motive de îngrijorare, în sensul scurtării duratei de viață a acumulatorului. Nu în ultimul rând, un gadget convenabil de folosit nu este neapărat și prietenos cu mediul înconjurător. Dacă o proporție semnificativă din energia electrică folosită este irosită ca și căldură, atunci ne întoarcem tot la motivul pentru care Apple a ales să abandoneze lansarea accesoriului AirPower. Oprind lansarea unui produs de calitate sub-standard, care odată lansat s-ar fi vândut în milioane de exemplare, Apple a evitat degajarea în atmosferă a unei cantități deloc neglijabilă de gaze cu efect de seră.
Presupunând că este într-adevăr mult mai sofisticat și prietenos cu mediul înconjurător decât gadget-ul pe care l-a imitat, Xiaomi Wireless Charging Pad va putea fi comandat la prețul de 90 dolari, oferind o soluție elegantă și foarte practică pentru cei care dețin mai multe dispozitive care suportă încărcare wireless.
Alternativ, poți comanda și Mi Wireless Charging Stand Set, luând forma unui suport care permite așezarea telefonului mobil într-o poziție convenabilă pentru inspectarea notificărilor apărute pe ecran. Prevăzut cu sistem de ventilație integrat, dispozitivul poate susține până la 80W putere de încărcare în modul wireless, scurtând la mai puțin de o oră timpul de așteptare la folosirea unui telefon care întrunește aceste specificații.