În zilele noastre ai posibilitatea să cumperi exact smartphone-ul potrivit pentru tine, în funcție de modul în care îl vei utiliza – poți găsi telefoane ideale pentru fotografii cu camere foto de excepție sau telefoane cu performanțe de top care se transformă practic într-o consolă mobilă ideală pentru jocuri.
În cazul în care iei în calcul să-ți cumperi un smartphone pentru jocuri, trebuie să ții cont de mai multe aspecte pentru a te bucura de sesiuni de joc reușite și de performanțe ridicate, iar în continuare îți prezit un scurt ghid cu lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare:
Procesorul este practic creierul unui smartphone și o parte esențială a telefonului. Mai simplu spus este componenta responsabilă pentru executarea comenzilor și gestionarea operațiunilor sistemului de operare.
Procesorul este alcătuit din mai multe nuclee (dual-core, quad-core, hexa-core sau octa-core), care distribuie operațiunile pe care le realizează o persoană atunci când utilizează telefonul mobil.
Procesorul lucrează într-un mod foarte inteligent, astfel că atunci când efectuezi mai multe operațiuni pe telefon, un nucleu le va procesa în același timp pe toate, astfel că procesorul se va aglomera, formându-se un fel de coadă de task-uri pe care le are de îndeplinit.
Când această coadă devine prea lungă, următoarele operațiuni vor trece la nucleul următor, fapt ce va asigura ca smartphone-ul tău să continue să funcționeze fără probleme și fără blocaje.
De aceea, dacă vrei să te distrezi la jocuri video sau la jocuri complexe de pe site-uri de cazinouri online, de exemplu, este bine ca telefonul tău să fie echipat cu un procesor cu cât mai multe nuclee, de preferat un octa-core (8 nuclee).
Dacă dorești un smartphone pe care jocurile să ruleze foarte bine, iar device-ul să nu se blocheze, atunci trebuie să ai în vedere și ca memoria RAM să fie suficient de mare pentru a suporta jocurile și grafica de înaltă calitate a acestora.
Astfel în ziua de astăzi îți vor trebui minim 6 GB RAM pentru jocurile mai simple, 8 GB RAM pentru jocuri cu cerințe medii, însă ideal pentru jocuri și dacă vrei să faci și multitasking decent, cu aplicații pe fundalul telefonului, 12-16 GB memorie RAM sunt de ajuns.
În afară de memoria RAM, smartphone-urile mai dețin și memoria de stocare, care este cea pe care jocurile efectiv se descarcă.
Ca și la memoria RAM, această capacitate de stocare este de diferite mărimi, iar 128 GB ajung pentru câteva jocuri mari, aplicații și fișiere personale, însă recomandat ar fi să ai undeva la 256 GB pentru a nu avea niciodată griji privind lipsa spațiului.
Majoritatea jocurilor moderne sunt mari, de 3-6 GB fiecare, iar un spațiu mai mare pe telefon oferă, bineînțeles, mai multă libertate și mai multe jocuri instalate.
Partea bună la memoria de stocare este că o poți mări ulterior, adăugând în telefonul tău carduri de memorie, în cazul telefoanelor ce permit acest lucru, ori prin cumpărarea de spațiu în iCloud, cum este cazul telefoanelor cu iOS.
Un display bun este esențial pentru ca experiența de gaming să fie una captivantă și de cea mai bună calitate.
Display-ul contribuie semnificativ la inducerea stării de bine, pentru că va putea transpune corect grafica de înaltă calitate a jocului, nu-ți va obosi ochii, iar adrenalina te va transpune efectiv în acțiunea din joc.
Ecranele AMOLED sau OLED sunt cele mai bune pentru jocuri datorită contrastului ridicat, a culorilor vibrante și a timpului de răspuns scăzut.
La capătul celălalt avem display-ul LCD, care nu este la fel de performant, însă poate fi o opțiune decentă dacă ai un buget mai mic alocat pentru smartphone.
Pe lângă tehnologia efectivă de construcție a display-ului, contează la fel de mult și dimensiunea ecranului – bineînțeles că, cu cât dispui de un ecran mai generos, cu atât te vei distra mai bine la jocuri deoarece vei vedea toate elementele grafice mai ușor și nu-ți vei forța ochii.
Telefoanele pentru jocuri trebuie să aibă o baterie cu o capacitate de minim 4.500 mAh pentru a te putea bucura efectiv de o sesiune de joc captivantă, fără griji că vei rămâne fără baterie.
Bineînțeles că este cu atât mai bine cu cât bateria este mai mare, fiindcă asta înseamnă încărcări mai rare și mai puține pauze din jocurile preferate.
În plus, majoritatea telefoanelor moderne din zilele noastre oferă și încărcare rapidă, iar vârfurile de gamă și telefoanele special destinate pentru jocuri se pot încărca complet chiar și în numai 35-40 de minute.
Este imperios necesar ca telefonul mobil de gaming să aibă capacitatea de a reda un sunet stereo care să ofere o percepție mai realistă asupra jocurilor.
Difuzoarele trebuie să emită un sunet puternic, clar și să evite distorsiunile atunci când ai volumul setat la o valoare mai ridicată.
De asemenea, o investiție bună pe care o poți face sunt și căștile de gaming, care evident că au un sunet precis și diverse funcții utile precum noice cancelling (anularea zgomotului de fundal) care te vor transpune mai bine în povestea jocului.
În final, bineînțeles că trebuie să vorbim și despre buget, deoarece acesta este un factor determinant în alegerea unui telefon pentru jocuri.
Partea bună este că poți găsi în ziua de astăzi și telefoane de gaming entry-level, adică să nu fii nevoit să cheltui o groază de bani pentru a cumpăra un astfel de device.
Atunci când vine vorba despre telefoane de jocuri, acestea se pot împărți în 3 categorii principale în funcție de prețul de achiziție și anume:
Evident că dacă vei scoate mai mulți bani din buzunar te vei putea orienta către telefoane tot mai performante, însă asta ține de posibilitățile financiare ale fiecărui individ în parte.
În concluzie, dacă vei ține cont de lucrurile prezentate în cadrul acestui articol, vei putea alege chiar și de unul singur un smartphone de gaming excelent.
Nu în ultimul rând, poți să găsești și pe internet review-uri și recomandări din partea specialiștilor în cazul în care nu vrei să-ți bați capul de unul singur ca să găsești un telefon ideal pentru tine.