Evoluția streaming-ului de-a lungul timpului (P)

02.07.2024
Evoluția streaming-ului de-a lungul timpului (P)

În era dial-up, dura mai bine de o zi să descărcăm un film de pe Internet, iar costurile erau pe măsură. În prezent, situația s-a schimbat considerabil. Vedem totul fără întârziere, direct pe platformele specializate. Streaming-ul evenimentelor sportive a crescut și el considerabil, iar partea de distracție nu a fost nici ea ignorată.

Istoria streaming-ului video începe însă în anul 1993. Când Internetul era încă la început, un concert al trupei Severe Tire Damage a fost transmis printr-o conexiune. Lucrurile au luat o turnură mai serioasă în 1995, când ESPN s-a folosit de Internet pentru a transmite prin radio meciul de baseball dintre Seattle Mariners și New York Yankees.

Totul era însă la început, iar viteza la Internet era încă slabă. O bornă importantă din istoria streaming-ului datează din 2005, când a fost lansat YouTube. Un an mai târziu a fost creat sistemul de live streaming justin.tv, care ulterior a devenit Twitch. În ianuarie 2007, Netflix a început serviciile sale de streaming, cu câteva luni înainte să fie lansat primul iPhone.

În anii ce au urmat, transmisiile prin streaming video au devenit ceva constant. Nu puțini sunt cei care își amintesc de un eveniment petrecut în octombrie 2012, când s-a stabilit un nou record. 8 milioane de oameni au urmărit live pe YouTube săritura lui Felix Baumgartner, în care a depășit viteza sunetului. Cum mijloacele tehnice nu erau la fel de performante ca cele din zilele noastre, transmisia live a fost realizată cu o întârziere de 20 de secunde.

Anul 2015 a fost și el important. Atunci, YouTube a renunțat la Flash și a trecut la HTML5. Tot în 2015 au putut fi făcute primele transmisii live de pe telefoanele mobile. Iar în 2016, Facebook le-a oferit această funcție utilizatorilor.

În ultimii 4 ani, lucrurile s-au schimbat considerabil

Începând cu 2020, serviciile de live streaming au crescut considerabil. Un sondaj realizat în 2020 arăta că o treime dintre utilizatorii de pe Internet au urmărit în acea perioadă cel puțin un live realizat de un streamer de gaming. Tot în acea perioadă, streamurile cu antrenamente de fitness au crescut cu 1300% în ceea ce privește minutele urmărite de utilizatori, iar cele de studiu cu 980%.

Din acea perioadă s-a înregistrat o creștere constantă pentru mai multe domenii. Și numărul celor care se distrează în cazinouri live a crescut. Oamenii au posibilitatea să joace la ruleta online, blackjack sau baccarat din confortul propriei locuințe, dintr-un parc ori dintr-un tren, oricând și oriunde s-ar afla.

În ultimii ani, o mulțime de evenimente au fost transmise prin intermediul streaming-ului. A devenit o obișnuință ca NASA să transmită cele mai importante lansări în spațiu. Iar serviciile care permit videoconferințele sunt și ele pe val. Spre exemplu, Zoom a anunțat că a găzduit peste 3.3 trilioane de întâlniri.

În ultimii ani au apărut și numeroase platforme de streaming, sau unele deja existente s-au dezvoltat. Netflix are acum o concurență tot mai acerbă, în condițiile în care pe piață mai sunt și platforme precum Disney+, HBO Max, Apple TV+, Amazon Prime Video, YouTube TV, fuboTV, Sling TV și multe altele.

Pe măsură ce viteza la Internet crește, specialiștii se așteaptă la noi dezvoltări în domeniu. Este cert că trăim cele mai bune vremuri și că nivelul calității este unul remarcabil, dar anii următori se anunță și mai promițători, după ce tehnologia 6G va fi implementată. Cu ajutorul ei, limitele vor fi tot mai puține.

Jocurile de noroc sunt dedicate în exclusivitate persoanelor care au împlinit 18 ani. Joacă responsabil!

Urmărește Go4IT.ro pe Google News