Învață să gătești o friptură perfectă pe grătarul cu cărbuni

03.07.2023
Învață să gătești o friptură perfectă pe grătarul cu cărbuni

Ca să te poți bucura de o friptură perfectă alături de invitații tăi pofticioși, în rândurile următoare ți-am pregătit toate “secretele” pregătirii celei mai bune bucăți de carne preparate clasic, pe un gratar carbune încins.

Înainte de toate, pentru friptura perfectă, trebuie să alegi cea mai bună carne de vită. Propunerea noastră este un steak Angus de calitate, ținând cont totuși și de câteva aspecte importante, precum: frăgezimea cărnii, nivelul de marmorare (grăsimea din fibră) și perioada de maturare. Toate acestea contribuie la aroma și savoarea inconfundabile, oferite de o astfel de bucată nobilă de carne.

Pregătește un grătar memorabil, alegând cele mai bune piese pentru steak, precum: vrăbioara, antricotul, T-bone sau mușchiulețul file! Toate acestea sunt bucăți de carne cu fibră fragedă și intens marmorate. Atenție însă! Înainte de a prepara oricare dintre bucățile alese, carnea trebuie tamponată ușor cu un prosop din hârtie, pentru a înlătura excesul de umezeală, care poate influența nefericit procesul termic de prăjire.

În plus, aceasta trebuie scoasă cu cel puțin 30-60 de minute înainte de a fi prăjită pe grătar, pentru a ajunge la temperatura camerei. Doar în acest mod te vei asigura de un gătit uniform, bucurându-te în totalitate de gustul cărnii de vită Angus. Iată deci, cele 5 etape pe care trebuie să le parcurgi pentru a te bucura de o bucată de vită gătită perfect suculentă:

  1. Grătarul trebuie să fie bine încins înainte de a rumeni carnea de vită, etapă absolut necesară în accentuare aromelor și sucurilor de la interior.
  2. Carnea este întoarsă delicat cu ajutorul unui clește special din setul de ustensile grătar și nu se înțeapă niciodată! În caz contrar, la final, vei risca să obții o carne uscată și greu de mestecat. Pentru a obține o crustă perfectă (maro închis) precum în pozele apetisante cu retețele chefilor BBQ, carnea trebuie rumenită nici mai mult, nici mai puțin de 4-5 minute pe fiecare parte.
  3. Pentru a obține acea structură suculentă a cărnii, steak-ul se întoarce de pe o parte pe alta, o singura dată (în cazul cărnii tăiate subțire). Dacă vrei să frigi o bucată sănătoasă, cu o grosime de peste 3 cm, abia atunci carnea trebuie întoarsă mai des, pentru o prăjire completa și uniformă pe toate părțile ei.

Și nu uita! Alege doar bucăți de carne cu un aspect marmorat, cât mai bogat! În acest fel, îi vei oferi steak-ului, acea textură suculentă și un gust cu totul special – pentru că asta face grăsimea intramusculară: oferă aromă și un gust minunat, dar și un aspect apetisant, căruia nu ai cum să-i reziști!

  1. Folosiți un termometru instant, special pentru steak-uri, pentru a evalua constant temperatura ideală de coacere la interior.
  2. După ce a fost luată carnea de pe grătar, se condimentează și este lăsată de o parte, să se odihnească timp de aproximativ 5 minute. O servești ca atare sau o poți re-așeza pe grătar pentru definitivarea crustei. Încă un aspect important este și felierea steak-ului care se va efectua doar în direcția opusă fibrei!

La final, nu ne mai rămâne decât să adăugăm că, cel mai bun mod de a mânca un steak de vită este de a-l asocia cu garnituri ușoare, precum salata sau legumele la grătar. Iar pentru a simți din plin întreaga paletă de gusturi și a sublinia cât mai profund, savoarea cărnii pregătite pe un weber grill cu cărbuni încinși, poți alătura un pahar de vin roșu intens, cu note fructate și mirodenii de nuc, cireș, zmeură, lemn dulce, scorțișoară, vanilie sau nucșoară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult