Olanda a devenit prima țară din Europa care obligă Apple să permită plata prin metode alternative, în afara App Store, pentru anumite categorii de aplicații. Se pare însă că Apple, la fel cum a anunțat și Google pentru Coreea de Sud, nu va rămâne fără comisioane. Compania plănuiește să implementeze un sistem prin care va încasa oricum un procent din fiecare tranzacție, indiferent dacă aceasta a avut loc prin intermediul App Store, sau prin metode proprietare dezvoltatorului.
Practic, Apple aplică aceeași strategie pe care o implementează și Google în Coreea de Sud. Cei care dezvoltă aplicații și le publică pe App Store vor avea opțiunea să păstreze plățile în ecosistemul iOS, sau să ofere link-uri către alte metode de plată. În timp ce acelea au loc în afara platformei, Apple va ști că tranzacțiile au avut loc, iar dezvoltatorul de aplicații va fi taxat un procent din respectiva tranzacție. Probabil că aceste comisioane vor fi însă mai mici decât cele pentru App Store.
Apple nu are încă această soluție funcțională, întrucât ar necesita să implementeze anumite metode de tracking pentru plăți, însă lucrează la ea și se numește StoreKit. Astfel, compania se va conforma noilor legi și hotărâri judecătorești ale Olandei, Coreei de Sud și chiar și ale SUA, însă nu va primi o lovitură atât de mare din punct de vedere financiar, așa cum se credea inițial.
Fiecare dezvoltator în parte va trebui să aplice pentru acces la StoreKit pentru aplicația respectivă, iar fiecare aplicație în parte va avea un ID unic pe StoreKit. De asemenea, Apple menționează că dezvoltatorii aplicațiilor sunt responsabili pentru suportul oferit utilizatorilor pentru plăți din afara App Store. Apple nu va putea oferi asistență pentru plăți și nu va putea returna banii utilizatorilor în cazul unor probleme.