Cum arată Fuchsia OS, succesorul Android şi Chrome OS

Google pregăteşte un înlocuitor pentru sistemele de operare Android şi Chrome OS, având un design unificat şi interfaţă cu totul nouă.

Spre deosebire de Android şi Chrome OS, Fuchsia nu are la bază nucleul Linux, ci un micro-kernel proiectat de Google pentru a răspunde întocmai cerinţelor noii generaţii de dispozitive mobile. Numit Magenta, noul kernel renunţă şi la sistemul de licenţiere GPL, înlocuit cu un mix de licenţe BSD 3, MIT, and Apache 2.0.

Trebuie spus că renunţarea la nucleul Linux este pregătită de ceva vreme, Google oprind încă din anul 2014 adaptarea noilor distribuţii Linux pentru folosire cu platforma Android. Drept consecinţă, până şi ultima generaţie de telefoane Google Pixel are la bază Linux Kernel 3.18, lansat la finalul anului 2014.

Adaptat pentru „dispozitive smartphone moderne şi computere personale echipate cu procesoare rapide, cantităţi generoase de memorie RAM şi periferice care îndeplinesc diverse activităţi în timp real”, Fuchsia OS bazat pe nucleul Magenta ar putea deveni în cele din urmă un rival sau înlocuitor pentru platforma Android. Deocamdată, dezvoltarea noului sistem de operare se află la stadiu incipient, interfaţa şi funcţionalitatea acestuia fiind departe de forma finală.

Referită cu numele „Armadillo” noua interfaţă dezvoltată pentru Fuchsia OS este creată folosind Flutter SDK, un API suportat şi cu platforma Android. Asta înseamnă că interfaţa Armadillo poate fi împachetată şi pentru instalarea pe dispozitive cu sistem Android. În forma actuală, Armadillo înlocuieşte clasicul Home Screen cu o listă verticală ce poate fi derulată. Aceasta are în centru informaţii ca poza de profil a utilizatorului, simbolul pentru baterie şi ceas. Deasupra avem o listă de cartonaşe reprezentând aplicaţii şi activităţi recent desfăşurate, iar dedesubt găsim cartonaşe cu sugestii de tipul celor afişate în aplicaţia Google Now. Atunci când nu ne aflăm în ecranul principal vom vedea la partea de jos un buton Home, luând forma unui cerc alb. Poza de profil afişată central poate fi activată pentru afişarea unui meniu cu setări rapide, în care găsim opţiuni pentru baterie şi conectivitate, reglaje pentru volum şi luminozitate, alături de butoane deja cunoscute utilizatorilor de Android.

Printre dotările Fuchsia OS mai avem un manager de fişiere optimizat pentru ecrane touch, o tastatură complet nouă şi mod split-screen pentru folosirea simultană a două sau mai multe aplicaţii.

Având la bază un concept de interfaţă complet nou şi kernel non-Linux personalizat, Fuchsia OS ar putea fi prezentat mai pe larg cu ocazia următoarei ediţii a conferinţei Google I/O, programată să aibă loc peste câteva săptămâni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult