După 40 de ani, editorul de texte Notepad primește o funcție nouă

09.07.2024
După 40 de ani, editorul de texte Notepad primește o funcție nouă

În privința aplicațiilor dedicate editării de fișiere text, Notepad de la Microsoft nu a fost niciodată vreun campion din punctul de vedere a multitudinii de opțiuni puse la dispoziția utilizatorilor. Dimpotrivă, unul dintre avantajele principale ale Notepad este simplitatea sa. Bineînțeles, alături de faptul ca este inclus în cadrul sistemului de operare Windows de mai bine de 41 de ani.

Iată că, după patru decenii, Microsoft a hotărât în sfârșit să adauge o nouă funcționalitate popularului său editor de fișiere text: odată cu versiunea 11.2405.13.0 a aplicației, abia lansată pentru utilizatorii de Windows 11, Notepad a primit funcțiile spell check și auto-correct.

Mai exact, cuvintele scrise greșit sunt fie corectate automat, fie subliniate cu o linie roșie, atenționând autorul asupra greșelilor din textul său. Un clic dreapta pe unul dintre cuvintele subliniate cu linie roșie deschide meniul contextual, unde se regăsește noua opțiune „Spelling”: aceasta oferă mai multe alternative corecte la cuvântul scris greșit, dar și posibilitatea de a ignora greșeala sau de a adăuga cuvântul în dicționarul propriu.

Notepad
Foto: The Register

Din păcate, chiar și după acest update, nu există o funcție de corectare a textului la nivelul întregului fișier deschis: va trebui să treceți manual prin fiecare cuvânt greșit pe rând pentru a corecta un întreg text.

Notepad și-a făcut debutul în 1983, sub denumirea de Multi-Tool Notepad, și, încă de atunci, a rămas o parte integrantă a sistemului de operare Windows. Relativ recent, în perioada 2021-2023, Notepad a primit câteva update-uri importante, precum opțiunea de a comuta în Dark Mode (mod întunecat) sau posibilitatea de a deschide mai multe fișiere concomitent prin intermediul suportului pentru tab-uri.

Sursa: The Register

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult