Separând funcţia de mesagerie instant de aplicaţia Facebook pentru mobil, administratorii reţelei de socializare urmăreau să impună o platformă de mesagerie separată, alternativă pentru Telegram, Skype, Google Hangouts, WhatsApp, Yahoo Messenger şi alte servicii similare. Între timp, unele dintre acestea au dispărut, altele au căzut în irelevanţă, au fost cumpărate de Facebook sau au rămas ca servicii de nişă, preferate de utilizatori care urmăresc ceva anume.
Lansat ca aplicaţie separată în anul 2011, Facebook Messenger a coexistat cu aplicaţia Facebook până în anul 2014. Opt ani mai târziu, Facebook pare ca merge în direcţia opusă, reintegrând funcţia chat cu platformele de socializare pe care le deţine.
Deocamdată funcţionalitatea este limitată la trimiterea şi primirea de mesaje instant, iniţierea apelurilor de voce, trimiterea de poze şi chiar reacţii necesitând folosirea aplicaţiei Messenger.
Totuşi, indiciile nu arată renunţarea completă la aplicaţia Facebook Messenger, aceasta devenind doar alegerea recomandată pentru cei care doresc să beneficieze de întreaga funcţionalitate Facebook Messenger. În schimb, vom putea comunica măcar la nivel de bază şi folosind direct aplicaţia Facebook sau Instagram.