Snapchat s-a confruntat cu o mare problemă în ultimii câţiva ani: Facebook şi alte companii au reuşit să copieze multe funcţiile sale, integrându-le apoi în majoritatea aplicaţiilor pentru mobil ale platformelor proprii. Astfel, am primit funcţia Stories în Facebook, Whatsapp, Instagram şi Messenger, alături de filtre bazate pe coordonatele GPS, măşti tridimensionale şi abţipilduri virtuale, cât şi aplicaţii complet clonate după Snapchat. În curând însă, noile funcţii din aplicaţia de Snapchat vor fi mai greu de „copiat”, întrucât Snap Inc. a achiziţionat Strong.Codes, o companie care se ocupă cu protejarea codului sursă pentru a îngreuna procedeul numit „reverse engineering”.
Cel mai probabil, această iniţiativă nu va opri programatorii Facebook să copieze funcţiile din Snapchat, întrucât acestea sunt realizate pentru a copia comportamentul acestora, dar nu folosesc acelaşi cod sursă, însă va putea împiedica clonarea aplicaţiei. Cel mai bun exemplu de aplicaţie clonată după Snapchat este Snow, o aplicaţie de socializare din Coreea de Sud, care arată şi se comportă aproape identic cu aplicaţia dezvoltată de Snap Inc. Aceasta reuşeşte de asemenea să stea la zi cu actualizările, implementând la scurt timp funcţii similare.
În cel mai bun caz, tranziţia de la codul sursă normal la unul protejat de tehnologia dezvoltată de Strong.Codes va îngreuna implementarea noilor funcţii în aplicaţii rivale, Snapchat reuşind astfel să beneficieze de exclusivitate pentru acestea pentru o perioadă mai lungă de timp. În cel mai rău caz, aceste funcţii vor putea fi copiate la fel de repede, în cazul în care majoritatea rivalilor nu se baza pe codul sursă al aplicaţiei Snapchat.
Cu siguranţă însă, această mişcare demonstrează preocuparea companiei în protejarea funcţiilor sale inovative din domeniul social media.