Pe măsură ce interacțiunile noastre se mută tot mai mult în mediul digital, a devenit esențial să ne putem asigura că vorbim cu persoanele potrivite.
Într-o lume în care conturile online pot fi compromise, străinii care se dau drept rudele sau prietenii noștri sunt o amenințare reală.
Pentru a combate această problemă, Google a lansat o aplicație numită Android System Key Verifier.
Aceasta are două componente: stocarea securizată a cheilor de criptare end-to-end și verificarea identității contactelor prin QR-code-uri.
Prima permite aplicațiilor de mesagerie să stocheze în mod securizat cheile de criptare end-to-end ale utilizatorilor pentru o protecție suplimentară a conversațiilor.
A doua componentă le permite acestora să verifice identitatea contactelor prin schimbul de coduri QR.
Când adăugați un nou contact, ambele părți vor putea scana codurile QR ale celuilalt pentru a asocia dispozitivele.
Scanarea codului de către fiecare parte asigură o asociere unică între dispozitive.
Dacă există vreun dubiu cu privire la identitatea persoanei din conversație, utilizatorul poate solicita o nouă scanare a codului.
În cazul în care persoana folosește un alt dispozitiv, cheile nu vor corespunde, semnalând posibilitatea unei amenințări de securitate.
Deși în prezent Android System Key Verifier este o aplicație independentă, există indicii că Google ar putea integra această funcționalitate în aplicații ca Google Messages.
Atunci când un hacker preia contul unuia dintre contactele noastre, acesta poate trimite mesaje în numele respectivei persoane, inducându-ne în eroare.
Metoda este folosită pentru a manipula prietenii sau familia victimei, obținând informații sensibile sau chiar bani.
Prin verificarea identității contactelor, putem fi siguri că discutăm cu cine trebuie, prevenind astfel furtul de date personale sau alte tipuri de fraude.
Multe conturi sunt deturnate de persoane rău-intenționate care încearcă să înșele prietenii sau familia victimelor prin mesaje aparent legitime.
Aplicația Android System Key Verifier vine să elimine acest risc, pentru că le permite utilizatorilor să verifice dacă persoana cu care comunică este, într-adevăr, cine pretinde a fi sau nu.
Aceasta funcționează pe dispozitive cu Android 10 sau versiuni ulterioare.
Sursa: Android Police