Google a anunțat dezvoltatorii de aplicații de pe Play Store că va introduce o nouă regulă, care va trebui respectată: posibilitatea utilizatorilor de a cere ștergerea datelor personale din aplicație. Aceasta nu intră în vigoare imediat, întrucât compania dorește să ofere destul timp pentru implementarea politicilor necesare, însă aceasta va fi obligatorie pentru toate aplicațiile listate.
Practic, Google va obliga dezvoltatorii de aplicații să permită cererea ștergerii contului și tuturor informațiilor personale pe care o aplicație le stochează despre utilizatori. Multe aplicații și servicii permit ștergerea informațiilor personale deja, mai ales pentru că sunt obligate de legea europeană, însă procesul nu este întotdeauna simplu sau posibil din aplicațiile de mobil. Multe necesită apeluri telefonice la suportul tehnic, e-mail-uri sau discuții lungi pe chat.
Google propune inițierea acestui proces direct din aplicația de mobil, și chiar de pe pagina din Play Store a aplicației. Astfel, utilizatorii nu vor mai trebui să reinstaleze aplicația pentru a putea cere ștergerea datelor personale din bazele de date ale dezvoltatorilor.
Cerințele Google spun însă că cererea de ștergere va trebui onorată, fără excepții și fără tactici de reînrolare. Dezvolatorii vor avea voie să păstreze datele pe care sunt obligați să le stocheze din considerente legale, dar vor trebui să specifice în clar că fac asta. Dezactivarea temporară a conturilor în urma unei cereri de ștergere a datelor nu va fi compatibilă cu noul regulament Google Play Store, însă. O cerere de ștergere va trebui să ducă la ștergerea permanentă a contului.
Regula va intra în vigoare abia spre sfârșitul anului, pe data de 7 decembrie. Dezvoltatorii de aplicații Android au astfel la dispoziție mai mult de jumătate de an pentru a implementa metode de ștergere a datelor utilizatorilor, compatibile cu noile cerințe de la Google. Există și posibilitatea de a cere o extensie a termenului, până la data de 31 mai 2024, pentru companiile care nu reușesc să implementeze funcția la timp.
Sursa: Android Developers Blog