Până acum, aplicarea actualizărilor pentru aplicaţiile instalate pe telefon era pur opţională, utilizatorii decizând când şi dacă vor să instaleze cea mai nouă versiune listată în magazinul Google Play. Actualizările disponibile sunt pur şi simplu anunţate cu un mesaj de notificare, uşor de trecut cu vederea. În lipsa unei conexiuni Wi-Fi, actualizările pentru aplicaţii nu sunt instalate automat, singura şansă pentru acestea fiind declanşarea manuală a procesului din aplicaţia Play Store.
În curând, aplicaţiile de pe telefon vor putea afişa mesaje de avertizare şi chiar refuza să pornească dacă nu sunt actualizate la cea mai nouă versiune. Google oferă această posibilitate dezvoltatorilor care doresc să asigure remedierea cât mai rapidă a problemelor descoperite, cum ar fi vulnerabilităţi care pun în pericol datele utilizatorilor.
Noua opţiune pusă la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii, numită Inline Updates, aminteşte de politicile Microsoft pentru instalare automată a patch-urilor Windows. Putem doar spera că sistemul Inline Updates nu va crea mai multe probleme decât rezolvă, facilitând abuzuri cum ar fi modificări neanunţate în funcţionalitatea aplicaţiilor şi strecurarea de componente malware pe dispozitivele utilizatorilor.