În urmă cu aproape fix un an, Microsoft anunța și lansa oficial Windows 11, cea mai nouă versiune a sistemului său de operare pentru PC-uri. La momentul respectiv, compania a promis că utilizatorii vor putea rula pe desktop-uri și laptop-uri inclusiv aplicații pentru Android, însă aceste funcții au întârziat să apară. După o perioadă de testare în variantă „beta” prin intermediul programului Windows Insiders de aproape un an, aceste capabilități sunt în sfârșit gata pentru a fi utilizate și în varianta „stabilă”.
Cei care au testat deja funcționalitatea în versiunea Insiders știu deja la ce să se aștepte. Windows 11 permite integrarea magazinului de aplicații Amazon AppStore, care integrează aproximativ 50.000 de aplicații pentru sistemul de operare Android. Acestea pot fi instalate și rulate direct pe computer, oferind acces la aplicații și jocuri care nu există în altă formă pe Windows sau alte sisteme de operare desktop.
Aceste lucruri erau în trecut posibile și prin alte metode, precum BlueStacks, un emulator de Android pentru PC, însă acum această funcție este integrată direct în sistemul de operare și în magazinul de aplicații de la Microsoft.
Windows Subsystem for Android is officially v1. 31 markets and over 50,000 apps! The amazing thing is just how pedestrian it is to run these apps. They feel like running a normal windows app… WAPost, Kindle Reader (on my SurfaceGo3), and Subway surfer are my favs. pic.twitter.com/jBu1KkMqFj
— Cory Hendrixson (@chendrixson) October 18, 2022
Din păcate, această funcție nu este diponibilă în România, de exemplu. Microsoft oferă aceste servicii în 31 de piețe, printre care se numără SUA, Canada, Australia, marea Britanie, Japonia, Italia, Spania, Germania, Franța. Din fericire, există metode alternative, prin care poți instala Android Subsystem manual, fără suport oficial din partea Microsoft, iar totul funcționează fără probleme.
Lansarea versiunii „1.0” pentru Windows 11 Android Subsystem nu este însă finalul eforturilor Microsoft în această direcție. Compania va lucra pentru implementarea capabilităților precum picture-in-picture, hardware DRM, USB, acces Bluetooth direct, widget-uri și upgrade la Android 13.
Există însă și metode care permit instalarea Google Play Store pe Windows 11 prin intermediul Android Subsystem, pentru a avea acces la o selecție și mai mare de aplicații direct din magazin, fără a apela la descărcarea de pachete apk.
sursa: Android Police