Stanislav Rjitski, fost căpitan al unui submarin al Flotei Mării Negre a Rusiei, a fost găsit împușcat mortal într-un parc din orașul Krasnodar din sudul Rusiei. Bărbatul obișnuia să facă jogging dimineața și utiliza aplicația Strava, care are și elemente de rețea de socializare.
Rjitski, în vârstă de 42 de ani, era o persoană foarte activă. El posta des pe rețelele de socializare selfie-uri din drumețiile montane pe care le făcea sau din plimbările cu bicicleta.
Se pare că ucigașul a aflat locul exact în care se afla Rjitski, în ziua în care bărbatul a fost ucis, prin intermediul aplicației Strava, pe care ofițerul o folosea cu regularitate în timp ce alerga. Potrivit presei ruse, el folosea mereu aceeași rută din parc.
Printre suspecții din acest caz se numără serviciile secrete ucrainene. Rjitski era fostul comandant al submarinului care ar fi lansat o rachetă Kalibr care a ucis 27 de oameni, inclusiv copii, din orașul Vinița din Ucraina. În ultima vreme, ofițerul s-a ocupat cu recrutarea de militari pentru războiul dus de Rusia în Ucraina.
Citește și: Putin, disperat? Rusia folosește o practică veche de 100 de ani pentru a-și proteja navele de drone
Bărbatul a fost împușcat de patru ori în piept și în spate. Jaful este exclus, deoarece ceasul și telefonul lui Rjitski au fost găsite asupra lui. Autoritățile din Rusia susțin că au reținut un suspect în acest caz.
Un analist a folosit în 2018 aplicația Strava pentru a descoperi baze militare secrete. Au fost găsite, cu ajutorul ei, inclusiv unele baze americane din Siria și Afganistan.
În 2022, o vulnerabilitate a aplicației le-a permis unor indivizi suspecți să identifice și urmărească personalul de securitate de la șase baze militare israeliene.
După aceste incidente, Pentagonul și dezvoltatorul aplicației au luat măsuri pentru a rezolva problemele.
Rusia a mai avut în trecut probleme cu militarii care foloseau rețelele de socializare. Selfie-urile făcute de aceștia dezvăluiau pozițiile lor (din Ucraina și Siria) sau secrete militare. De aceea, practica a fost interzisă.
Cecenii nu au prea respectat însă, directiva, iar multe unități au fost țintite precis de artileria ucraineană din cauza materialelor publicate pe rețele de socializare precum TikTok.
În trecut, șefii armatei elvețiene le-au cerut soldaților (mai ales femeilor) să nu-și mai facă selfie-uri în uniformă. De multe ori în imagini apăreau echipamente și obiective militare. „Avem o politică foarte clară: fără fotografii în uniformă. Oricine dorește să facă o astfel de poză trebuie să îl întrebe mai întâi pe comandant”, a declarat Daniel Reist, un purtător de cuvânt al armatei.