O aplicație mobilă finanțată de Uniunea Europeană înregistrează respirația utilizatorilor, strănuturile și tusea, pentru a descoperi noi cazuri de infectare cu COVID-19.
Aplicația COVID-19 Sounds App, dezvoltată de cercetători de la Universitatea Cambridge, este finanțată parțial de Consiliul European pentru Cercetare, potrivit Euractiv. Deocamdată există doar o versiune pentru Android, urmând să fie lansată și o variantă pentru iOS.
Cercetătorii doresc să realizeze, prin intermediul aplicației, o bază mare de date – care va include și sunetele respective – care să fie folosită de algoritmi de inteligență artificială pentru a detecta noile cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 sau alte boli ale sistemului respirator.
Dezvoltatorii susțin că tehnologia nu va urmări utilizatorii. „Datele vor fi stocate pe serverele universității și vor fi folosite doar în scopuri științifice”, a transmis instituția.
În acest moment sunt disponibile puține mostre de sunete scoase de sistemul respirator uman, care pot fi analizate de cercetători. „Trebuie să strângem cât de multe putem de la cât mai mulți participanți”, a declarat Cecilia Mascolo, profesor la Cambridge în Departamentul de Știință a Computerelor și Tehnologie.
Aplicația a fost finanțată prin intermediul proiectului european EAR, care oferă fonduri pentru proiecte ce folosesc sunetul pentru a diagnostica boli.
Dacă această tehnologie pare promițătoare, nu același lucru se poate spune despre aplicațiile de urmărire a contacților, în care mulți oameni și-au pus mari speranțe. În Islanda, aproape 40% din populație folosește o aplicație de acest gen, dar aceasta nu a ajutat prea mult.