Rusia zice că aplicațiile de mesagerie ar fi fost țintele unui atac DDoS recent. Activiștii suspectează cenzura guvernamentală

22.08.2024
Rusia zice că aplicațiile de mesagerie ar fi fost țintele unui atac DDoS recent. Activiștii suspectează cenzura guvernamentală
Sursa foto: World Wide Web

Acum o zi, Rusia s-a confruntat cu o întrerupere a mai multor aplicații și servicii online populare. Au fost afectate WhatsApp, Telegram, Wikipedia, Skype, Twitch, Steam, Discord și VKontakte (echivalentul Facebook pentru această țară).

Problema a afectat nu doar utilizatorii din Rusia, ci și pe cei din alte două țări din regiune: Uzbekistan și Kazahstan.

Un atac DDos ar fi fost de vină

Roskomnadzor, agenția federală de cenzură, a spus că această întrerupere a fost cauzată de un atac de tip DDoS asupra operatorilor de telecomunicații din Rusia. Conform declarațiilor oficiale, acesta a fost detectat la 14:00, ora Moscovei, și totul a revenit la normal peste aproximativ o oră.

Unii utilizatori au spus că au putut accesa serviciile afectate via VPN-uri. Ceea ce ar putea însemna că autoritățile rusești ar fi fost, până la urmă, responsabile pentru ce s-a întâmplat.

Tactica „mod anti-mesagerie” pentru cenzură

Mikhail Klimarev, blogger și activist, a sugerat că acest incident l-a dus cu gândul la o tactică pe care autoritățile au mai folosit-o în trecut pentru a restricționa accesul oamenilor la anumite platforme. Ea se numește „mod anti-mesagerie”.

Rusia are un istoric de conflicte cu platformele de social media și mesagerie. Telegram, de exemplu, a fost blocată mult timp, mai exact în perioada aprilie 2018 – iunie 2020.

Telegram și Google în vizorul autorităților

Platforma este una foarte populară în Rusia, în special pentru că utilizatorii ei află în timp real informații utile și analize exhaustive despre invazia Rusiei în Ucraina.

Recent, autoritățile locale au acuzat Google de încetinirea serviciilor YouTube în țară, susținând că gigantul american nu a investit suficient de mult în infrastructură.

Toate aceste acuzații au fost respinse atât de Google, cât și de experții în tehnologie. În plus, majoritatea activiștilor ruși cred că singurul vinovat este Kremlinul.

Moscova nu vrea site-uri cu știri independente

Contextul mai larg al evenimentelor recente include acuzații din partea grupurilor pentru drepturile omului conform cărora Moscova intensifică cenzura pe internet, blocând acele site-uri web care oferă informații independente.

Acum doi ani, Rusia a etichetat Meta drept „extremistă” și a blocat accesul la Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii.

Sursa: Al Arabiya News

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult