Schimbări în politica de moderare a Telegram: Pavel Durov promite reforme după arestarea sa în Franța

09.09.2024
Schimbări în politica de moderare a Telegram: Pavel Durov promite reforme după arestarea sa în Franța

Telegram a fost recent în centrul atenției, iar acum este și sub supraveghere din partea UE. Fondatorul său, Pavel Durov, a promis să abordeze problema abuzurilor pe celebra platformă.

Reconfigurarea politicii de moderare

Potrivit unui update recent al secțiunii de întrebări frecvente (FAQ) a Telegram, utilizatorilor li se oferă, mai nou, posibilitatea de-a raporta conținut ilegal din chat-urile private pentru a fi revizuit de o echipă de moderatori.

Aceasta reprezintă o schimbare față de politica anterioară, care stipula că Telegram nu procesează nicio cerere legată de chat-urile private. Schimbarea vine după ce Durov a fost arestat în Franța la sfârșitul lunii trecute.

Arestarea a făcut parte dintr-o anchetă mai amplă privind platforma de mesagerie, pe care autoritățile franceze o consideră un canal pentru activități ilegale. Durov a fost eliberat după patru zile în custodie, însă rămâne sub supraveghere judiciară și riscă multiple consecințe juridice grave dacă va fi găsit vinovat.

Abordarea problemelor de securitate

În primul său comentariu public de la arestare, CEO-ul a recunoscut că creșterea rapidă în popularitate a platformei a făcut-o vulnerabilă la utilizări abuzive de către infractori. Totuși, în apărarea sa, Durov a subliniat că Telegram luptă pentru protejarea drepturilor fundamentale ale utilizatorilor.

El a dat exemplu Rusiei, unde aplicația a fost interzisă pentru refuzul de a furniza cheile de criptare care ar fi permis autorităților să spioneze utilizatorii. A mai declarat și că Telegram elimină zilnic milioane de postări și canale dăunătoare.

Telegram sub lupa UE

Pe lângă problemele de moderare, platforma de socializare se află și sub scrutinul Uniunii Europene, pentru că se crede că a falsificat în mod intenționat numărul de utilizatori pentru a evita restricțiile impuse de Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA, pe scurt).

Telegram trece printr-o perioadă dificilă. Dacă se dovedește că a dat informații false pentru a se sustrage de la reglementări, platforma riscă amenzi substanțiale. Compania a recunoscut provocările și a efectuat unele modificări de politică, dar rămâne sub presiunea autorităților pentru a combate mai eficient activitățile ilegale care se desfășoară pe platformă.

Rămâne de văzut dacă toate aceste măsuri vor fi suficiente pentru a combate criticile și a răspunde cerințelor de reglementare din partea Uniunii Europene.

Sursa: Crypto Briefing

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult