Telegram sub lupă: Pavel Durov, fondatorul platformei, reținut în Franța. Care sunt acuzațiile?

26.08.2024
Telegram sub lupă: Pavel Durov, fondatorul platformei, reținut în Franța. Care sunt acuzațiile?

Pavel Durov, co-fondatorul și CEO-ul platformei de mesagerie Telegram, a fost reținut sâmbătă pe aeroportul Le Bourget din apropierea Parisului. Detenția sa a fost prelungită cu 24 de ore duminică.

Echipa lui Durov a reacționat prompt, punând sub semnul întrebării legalitatea detenției acestuia, și a subliniat că se conformează reglementărilor europene, inclusiv Legislației Serviciilor Digitale.

Cu ce acuzații se confruntă șeful Telegram

Arestarea lui Durov a urmat unui mandat emis de Ofmin, o agenție franceză focalizată pe combaterea violenței împotriva minorilor, pentru presupuse infracțiuni ce includ promovarea terorismului, fraudă, crimă organizată, trafic de droguri și cyberbullying.

Situația a generat reacții diverse la nivel internațional. Ambasada Rusiei la Paris a solicitat o explicație din partea autorităților franceze și a cerut acces consular pentru Durov. Elon Musk a criticat situația, sugerând că în Europa anului 2030 vei putea fi executat doar pentru că ai dat Like unui meme.

Durov a creat anterior VKontakte – echivalentul rusesc al Facebook – după care l-a vândut și a fugit din Rusia în 2014. Telegram a fost fondată de el și de fratele său, Nikolai.

Critici primite de-a lungul timpului

Aceasta s-a confruntat cu numeroase critici în ceea ce privește confidențialitatea datelor și securitatea, în special din partea națiunilor europene și a autorităților ruse după invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, platforma cu aproximativ 900 de milioane de utilizatori continuă să-și susțină angajamentul față de confidențialitatea utilizatorilor și libertatea de exprimare.

Platforma nu oferă criptare end-to-end

Un aspect important de menționat este că, deși Telegram este văzută ca o alternativă privată și lipsită de cenzură la alte rețele sociale, ea nu oferă criptare end-to-end pentru conversații.

Pentru a beneficia de aceasta, utilizatorii trebuie să activeze manual, pentru fiecare conversație privată pe care doresc să o aibă, o funcție opțională numită Secret Chats. Aceasta nu este activată pentru majoritatea conversațiilor și este disponibilă doar pentru conversațiile unu-la-unu, niciodată pentru chat-urile de grup cu mai mult de două persoane.

În timp ce autoritățile susțin necesitatea de a combate activitățile ilegale facilitate de platformele online, criticii argumentează că astfel de acțiuni pot duce la suprimarea libertății de exprimare și la o supraveghere excesivă.

Durov a scris recent pe Telegram ca are nu mai puțin de 100 de copii în 12 țări diferite: „Abia am aflat că am peste 100 de copii biologici. Cum este posibil asta pentru cineva care nu a fost niciodată căsătorit și preferă să trăiască singur?”.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult