Având în vedere pretențiile recente privind achiziționarea de către o companie americană sau interzicerea forțată a serviciilor TikTok, așteptările sunt ca autoritățile americane să vină cu argumente solide împotriva celei mai noi rețele de socializare cu acoperire globală.
Administrată de o companie suspectată de legături cu Statul Chinez, platforma de socializare TikTok a atras atenția încă de la începuturile sale prin modul de operare netransparent și aplicația de mobil neașteptat de bine realizată, pentru un startup aflat la început de drum. Până la legăturile suspectate între dezvoltatorul chinez și puterea de la Beijing, un motiv major de îngrijorare a fost modul în care aplicația de mobil părea proiectată pentru a bloca orice analiză independentă, dezvoltatorii acesteia depunând eforturi considerabile pentru a ascunde adevăratul scop al aplicației.
Indiferent de scopul propus, monitorizarea utilizatorilor aplicațiilor de mobil este o practică stigmatizată, care invariabil ridică suspiciuni asupra dezvoltatorilor și adevăratele lor intenții. De cele mai multe ori este vorba de maximizarea veniturilor din publicitate, datele colectate fiind în special valoroase pentru companiile de marketing. Însă monitorizarea utilizatorilor fără acordul lor este ilegală în majoritatea regiunilor, practicile TikTok neputând trece neobservate la nesfârșit. În cazul de față, monitorizarea s-ar fi făcut cu ajutorul unei informații pe care utilizatorii Android nu o pot schimba sau reseta cu adevărat, sau bloca în cazul tentativelor de interceptare abuzivă.
Metoda clandestină folosită de TikTok implică citirea adresei MAC a dispozitivului, un cod unic de 12 cifre pe care îl au toate dispozitivele conectate la internet. De regulă, ID-ul este asociat permanent dispozitivului respectiv și rămâne neschimbat indiferent de câte ori un utilizator își resetează telefonul. Din acest motiv, Apple și Google au blocat modalitățile uzuale prin care aplicațiile pot accesa informațiile respective.
Însă pentru utilizatorii de Android, aparent a existat o modalitate facilă de a ocoli aceste restricții, dezvoltatorii TikTok profitând și ei de portița lăsată pentru a urmări utilizatorii chiar și după ce au optat în mod explicit pentru stoparea practicilor de monitorizare în scop publicitar. Potrivit experimentelor făcute de jurnaliștii publicației Wall Street Journal, monitorizarea utilizatorilor pe baza adresei MAC a fost oprită abia în noiembrie anul trecut, după ce suspiciunile la adresa TikTok au devenit publice.
Nici Google, nici ByteDance nu comentează acuzațiile aduse, cei din urmă precizând doar că versiunea actuală de TikTok nu colectează adrese MAC. Aparent, Google știa despre portița folosită de TikTok însă a ales să păstreze sub tăcere acest incident, păstrând dovezile colectate pentru folosire ulterioară.