Contrar așteptărilor, aplicațiile de iOS și Android cu cele mai multe crash-uri nu sunt cele semnate de micii dezvoltatori. În realitate, topul este dominat de aplicațiile cele mai populare, numărul mare de utilizatori garantând că scenariile de natură să declanșeze diverse bug-uri se manifestă frecvent.
Potrivit topului realizat de Uswitch research, există o corelare directă între popularitatea aplicațiilor și numărul mediu de crash-uri raportate. Aceștia au analizat cele mai populare aplicații și le-au clasat în funcție de numărul blocajelor raportate la un milion de download-uri într-o lună anume, precum și după dovezi mai tangențiale, cum ar fi rapoartele și evaluările utilizatorilor sau căutările Google care raportează o întrerupere pentru aplicația respectivă:
Cu o lungă istorie de modificări ce au adăugat complexitate codului folosit, clientul Facebook este de notorietate pentru consumul ridicat de memorie și baterie. Însă aplicația dezvoltată de compania lui Mark Zuckerberk mai primește o distincție nedorită, clientul pentru rețeaua Facebook fiind documentat cu frecvența cea mai ridicată de întreruperi dintre aplicațiile uzuale regăsite pe dispozitive cu Android sau iOS. Important de știut, sunt luate în considerare atât crash-uri declanșate de bug-uri menifestate în codul aplicației instalate, cât și perturbările induse de probleme pe partea de server, de care rețeaua Facebook nu este deloc străină.
Oarecum surprinzător, a doua cea mai instabilă aplicație este o „vedetă” Google. Contorizată cu cele mai multe descărcări dintre aplicațiile companiei, YouTube este atât de populară și indispensabilă, încât utilizatorii sunt alarmanți chiar și de cele mai mici perturbații apărute, de unde și încadrarea poate nemeritată în clasament.
Mai ales după concedierile masive operate la comanda lui Elon Musk, aplicația Twitter a cunoscut o creștere abruptă a numărului de crash-uri și probleme raportate de utilizatori. În medie, sunt raportate 195 de probleme pentru fiecare milion de descărcări lunare, acesta fiind cel mai slab rezultat dintre toate aplicațiile populare examinate.
Metodologia folosită de Uswitch permite și identificarea acelor aplicații cu frecvență mult redusă de apariție a perturbațiilor. Dintre acestea, soluția de videoconferință Zoom este considerată una dintre cele mai stabile aplicații de folosit pe mobil, dezvoltatorul Microsoft luând tot felul de măsuri preîntâmpinarea problemelor cauzate de conexiuni lente la internet.