Ucraina interzice Telegram din cauza temerilor legate de spionajul rusesc

20.09.2024
Ucraina interzice Telegram din cauza temerilor legate de spionajul rusesc

Într-o mișcare care a stârnit dezbateri aprinse, Ucraina a anunțat interzicerea utilizării aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale ale personalului militar, funcționarilor de stat și lucrătorilor din infrastructura critică.

Decizia, luată de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), vine ca urmare a îngrijorărilor privind capacitatea serviciilor speciale rusești de a spiona mesajele și utilizatorii platformei.

Dovezile aduse de serviciile de informații ucrainene

Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR din Ucraina, a prezentat Consiliului dovezi concrete privind vulnerabilitățile de securitate ale popularei aplicații.

Potrivit acestuia, serviciile speciale rusești ar putea accesa nu numai datele personale ale utilizatorilor, dar și mesajele șterse și curente.

Budanov a declarat că: „Am susținut întotdeauna și continui să susțin libertatea de exprimare, dar problema Telegram nu este o chestiune de libertate de exprimare, ci una de securitate națională.”

Măsuri luate doar pentru dispozitivele oficiale

Restricțiile se aplică doar dispozitivelor oficiale, nu și telefoanelor personale, după cum a clarificat Andriy Kovalenko, șeful centrului NSDC pentru combaterea dezinformării.

Această precizare vine în contextul în care Telegram este extrem de popular în Ucraina: aproximativ 75% dintre locuitori îl folosesc pentru comunicare, iar 72% îl consideră o sursă cheie de informații.

Rolul Telegram în război

Aplicația a devenit o sursă importantă de informații de la începutul războiului.

Nu numai președintele Volodymyr Zelenskiy, ci și comandanții militari și oficialii regionali sau municipali o folosesc pentru a posta, printre altele, actualizări despre război.

Aceasta a fost fondata de Pavel Durov, născut în Rusia. El a părăsit țara în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cerințelor de închidere a comunităților de opoziție de pe VKontakte (Facebook-ul rusesc).

Riscurile la adresa securității naționale

Consiliul de Securitate al Ucrainei a subliniat că aplicația este „folosită activ de inamic” pentru a lansa atacuri cibernetice, a răspândi software malițios și mesaje de phishing.

De asemenea, ar fi utilizată pentru a colecta informații care ajută armata rusă să țintească facilitățile ucrainene cu drone și rachete.

Dezbaterea privind limitarea Telegram

Blocarea sau limitarea aplicației în Ucraina durează cam de un an.

Măsura vizează protejarea informațiilor sensibile și prevenirea potențialelor scurgeri de informații către Rusia.

Totuși, numeroase voci susțin că ar putea avea efecte secundare asupra fluxului de informații și a comunicării eficiente în rândul oficialilor ucraineni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult