Denumită Chat lock, noua funcție ar putea fi deosebit de utilă utilizatorilor care folosesc WhatsApp în scop de serviciu, sau pentru schimburi de mesaje pe care le-ar vrea ținute cât mai departe de priviri indiscrete.
WhatsApp folosește deja criptare pentru protejarea archivei de chat, însă doar la sincronizarea cloud între dispozitive atașate aceluiași cont de utilizatori. Odată descărcate pe dispozitiv, mesajele și atașamentele pot fi accesate de oricine reușește să obțină acces la telefonul deblocat.
Protejarea aplicațiilor și datele acestora folosind o parolă sau alt mijloc de autentificare biometrică nu este ceva nou. Spre exemplu, Xiaomi oferă de ceva timp capabilități app lock în interfața MIUI, iar funcționalitatea poate fi obținută și cu ajutorul unor aplicații specializate disponibile în Play Store. Însă odată cu implementarea oficială în clientul WhatsApp, utilizatorii platformei de mesagerie vor putea avea garanția că protecția oferită este la cel mai ridicat nivel, ușor de activat și fără modalități ascunse de ocolire.
Descoperită în versiunea WhatsApp beta (v 2.23.8.2), funcția Chat lock poate fi aplicată și la nivel de conversație, permițând protejarea schimburilor de mesaje cu amprentă sau o parolă unică. Probabil că restricțiile de acces se aplică inclusiv alertelor de notificare pentru mesaje noi, permițând vizualizarea acestora doar cu autentificare prealabilă.
Considerând natura privată a schimburilor de mesaje WhatsApp și modul în care pozele și documentele primite ca atașament pot rămâne stocate chiar și ani de-a rândul în arhiva de chat, lipsa unei opțiuni aparent elementare de controlare a accesului este greu de înțeles, mai ales la un serviciu de mesagerie cu bază de utilizatori atât de numeroasă. Spre exemplu, Telegram oferă o funcționalitate asemănătoare încă din anul 2018, însă bazată pe limitarea accesului în aplicație și nu chat-uri individuale.