Răspândirea tot mai mare telefoanelor mobile care folosesc ecrane cu rată de aspect non-standard, diferită de valoarea 16:9 întâlnită la clipurile video cu format wide, face ca benzile negre pe lungimea sau înălţimea ecranului să fie din nou o problemă.
Pe vremuri, când monitoarele CRT cu rată de aspect 5:4 sau 4:3 erau o apariţie comună, setările pentru zoom şi încadrarea automată a clipurilor video pentru folosirea optimă a suprafeţei de afişare erau cerinţe esenţiale la orice player video pentru PC. În timp, proliferarea ecranelor LCD cu rată de aspect 16:10 şi în cele din urmă 16:9 au făcut uitate problemele de odinioară, când la vizionarea unui film pe PC aveam de ales între tolerarea benzilor negre pe lungimea ecranului, sau decuparea imaginii astfel încât aceasta să se potrivească la formatul ecranului.
Atenţi mai mult la partea de estetică, Samsung, Apple şi alţi producători smartphone au sărit în extrema cealaltă, înlocuind ecranul pătrăţos cu unul foarte alungit şi cu margini decupate (vezi iPhone X). Rezultatul este uşor de anticipat, clipurile YouTube şi chiar secvenţele filmate cu acelaşi dispozitiv apărând pe ecran fie incomplete, mascate de „bretonul” telefoanelor iPhone, sau flancate de benzi negre verticale sau orizontale.
Unii producători de dispozitive au inclus deja setări care permit ajustarea ratei de aspect folosită pentru interfaţa aplicaţiilor, încât vizionarea clipurilor video să fie posibilă fără benzi negre. Pentru restul, YouTube oferă funcţia crop-zooming, care poate fi ajustată „ciupind” de interfaţa touch a ecranului.